Καρκίνος του μαστού: Οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν περισσότερες υποτροπές

26-12-2016
Δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει κανεις πως το κάπνισμα βλάπτει την υγεία με πολλούς τρόπους. Από τα πνευμόνια και την καρδιά μέχρι το κυκλοφορικό και το δέρμα. Φαίνεται όμως πως οι αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος δεν σταματούν εκεί. Έρευνα Σουηδών επιστημόνων έδειξαν πως οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υποτροπή του καρκίνου του μαστού γιατί το τσιγάρο μειώνει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας του καρκίνου του μαστού.
 
Ερευνητές από το Κέντρο Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Λουντ στη Σουηδία έκαναν μελέτες και εξετάσεις σε 1.065 γυναίκες που έπαιρναν φάρμακα της κατηγορίας των αναστολέων της αρωματάσης.
Οι γυναίκες αυτές την περίοδο 2002-2012 υποβλήθηκαν σε θεραπεία για τον καρκίνο τους. Το 21% από αυτές ήσαν καπνίστριες και οι 309 έπαιρναν αναστολείς της αρωματάσης.
 
Τα αποτελέσματσα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην Βρετανική Επιθεώρηση Καρκίνου (BJC), αποκάλυψαν πως οι καπνίστριες είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν υποτροπή της νόσου τους σε σύγκριση με τις μη καπνίστριες.
 
Οι ουσίες που παίρνουν στα φάρμακα τους αυτές οι γυναίκες ειναι η αναστροζόλη, η εξεμεστάνη και η λετροζόλη. Τα φάρμακα αυτά σταματούν την παραγωγή οιστρογόνων στις μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες, με αποτέλεσμα να μειώνεται η τροφοδοσία με αυτή την ορμόνη των καρκινικών κυττάρων του μαστού με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων.
 
Επειδή αυτά τα κύτταρα χρειάζονται τα οιστρογόνα για να επιβιώσουν, η διακοπή της παραγωγής τους έχει ως συνέπεια τον θάνατό τους.
Όταν οι καρκίνοι αυτοί εντοπιστούν στο αρχικό στάδιο, έχουν 100% ποσοστό ίασης.
Όσο περνούν τα χρόνια όμως ένα μικρό ποσοστό των γυναικών υποτροπιάζουν, γι’ αυτό και οι γιατροί συνιστούν μακροχρόνια αγωγή με αναστολείς της αρωματάσης.
 
Τώρα, οι ερευνητές ουσιαστικά ανακάλυψαν πως τα συγκεκριμένα φάρμακα ίσως δεν αποδίδουν στις καπνίστριες.
 
Όπως εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Ελένα Γιέρνστρομ «τα ευρήματά μας χρειάζονται επιβεβαίωση αλλά αν συμβεί αυτό, το κάπνισμα θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν κατά την επιλογή της θεραπείας για κάθε ασθενή ξεχωριστά».
 
Με λίγα λόγια, οι ειδικοί διαπίστωσαν πως οι καπνίστριες ηλικίας 50 ετών και άνω με καρκίνο ER+ που έπαιρναν αναστολείς είχαν τριπλάσιες πιθανότητες υποτροπές και τετραπλάσιες πιθανότητες μετάστασης του καρκίνου τους. Επιπλέον, οι θάνατοι σε αυτή την ομάδα των εθελοντριών ήταν 2,5 φορές περισσότεροι απ’ ό,τι στις γυναίκες που δεν κάπνιζαν μέσα στα 5,1 χρόνια έπειτα από τη διάγνωση του καρκίνου.
Από την άλλη, το κάπνισμα δεν φάνηκε να ασκεί ανάλογη αρνητική επίδραση στις άλλες θεραπείες που έκαναν οι υπόλοιπες εθελόντριες.
 
Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γιατί μειώνει το κάπνισμα την αποτελεσματικότητα των αναστολέων της αρωματάσης. Επειδή, ωστόσο, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι δρα αρνητικά στην αντικαρκινική θεραπεία (λ.χ. μειώνει κατά 30% την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας), οι γιατροί συνιστούν στους ασθενείς με καρκίνο να κάνουν ό,τι μπορούν για να το διακόψουν.
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: