«Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο καρκίνος του μαστού μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητά σας είναι σημαντική επειδή έχετε επιλογές», λέει η ειδικός Erin Roesch, MD, συνεργάτης της Κλινικής του Κλίβελαντ.
«Ωστόσο, ορισμένες επιλογές είναι διαθέσιμες μόνο πριν από την έναρξη της θεραπείας. Είτε γνωρίζετε ότι θέλετε παιδιά είτε εξακολουθείτε να είστε αναποφάσιστοι, μιλήστε με τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό μετά τη διάγνωση», επισημαίνει.
Μπορεί ο καρκίνος του μαστού να επηρεάσει τη γονιμότητα;
Οποιοσδήποτε καρκίνος μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα. Οι θεραπείες για τον καρκίνο μπορούν να βλάψουν το αναπαραγωγικό σας σύστημα και να μειώσουν το χρονικό «παράθυρο» που έχετε για να μείνετε έγκυος. Ωστόσο, πολλές γυναίκες μπορούν να μείνουν έγκυες μετά από καρκίνο του μαστού, λέει η ειδικός.
Η χημειοθεραπεία μπορεί να βλάψει τα ωάρια σας και να μειώσει τη λειτουργία των ωοθηκών. Σε πολλές περιπτώσεις χημειοθεραπείας μπορεί να σταματήσει η περίοδος. Το αν θα μπορέσετε να μείνετε έγκυος εξαρτάται από τον οργανισμό σας, τις ορμόνες σας και πρέπει να φροντίζετε να κάνετε σε συνεργασία με τον γιατρό σας τις απαραίτητες εξετάσεις.
Επίσης, η ορμονοθεραπεία, η οποία αποτρέπει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, διαταράσσει την έμμηνο ρύση, αλλά όπως λέει η Δρ. Roesch, αυτές οι επιδράσεις είναι συνήθως προσωρινές.
Είναι ασφαλές να αποκτήσω παιδί μετά τη διάγνωση;
Η Δρ. Roesch απαντά πως, συνολικά, οι κίνδυνοι είναι χαμηλοί και πολλές γυναίκες ειχαν επιτυχημένες εγκυμοσύνες μετά από θεραπεία για τον καρκίνο.
Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι η εγκυμοσύνη δεν αυξάνει την πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου.
Όσον αφορά το μωρό, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα μωρά που γεννιούνται από γυναίκες με καρκίνο του μαστού έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης γενετικών ανωμαλιών ή μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας.
Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη
Η θεραπεία του καρκίνου του μαστού συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη, όπως:
- Καισαρική τομή
- Χαμηλό βάρος γέννησης
- Πρόωρος τοκετός
Μια σουηδική μελέτη διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος επιπλοκών αυξήθηκε μόνο σε εγκυμοσύνες εντός δύο ετών μετά τη θεραπεία.
Γενικά, οι περισσότεροι ειδικοί συμβουλεύουν να περιμένετε δύο χρόνια για να μείνετε έγκυος. Αυτό το διάστημα επιτρέπει στο σώμα σας να επουλωθεί.
Μπορώ να θηλάσω μετά από καρκίνο του μαστού;
Σχετικά με τον αν ο καρκίνος του μαστού επηρεάζει τον θηλασμό του μωρού μετά τη γέννα, η Δρ. Roesch τονίζει ότι μπορεί να είστε σε θέση να θηλάσετε μετά από καρκίνο του μαστού, αλλά αυτό εξαρτάται από το είδος της θεραπείας που λάβατε.
Για παράδειγμα, η χειρουργική επέμβαση αφαιρεί τον ιστό του μαστού, ενώ η ακτινοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει βλάβη. Και οι δύο θεραπείες μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή και τη ροή του γάλακτος.
Η χημειοθεραπεία μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητά σας να παράγετε γάλα, προσθέτει, ενώ υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να θηλάζετε αν ταυτόχρονα λαμβάνετε χημειοθεραπεία και ορμονοθεραπεία. «Αυτά τα φάρμακα μπορούν να εισέλθουν στο μητρικό γάλα και να βλάψουν το μωρό σας».
«Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς η γονιμότητα μπορεί να επηρεαστεί από τον καρκίνο και τη θεραπεία. Μπορείτε πάντα να θέσετε το ζήτημα στον γιατρό σας», συμβουλεύει η Δρ. Roesch.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρκίνος: Ποιες χρόνιες παθήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο