Καρκίνος του προστάτη: Τεστ σάλιου είναι πιο αποτελεσματικό από την εξέταση PSA

καρκίνος του προστάτη
11-04-2025
Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο τύπος της νόσου που χτυπά πιο συχνά τους άνδρες. Και συνήθως η διάγνωση γίνεται με την εξέταση PSA. Υπάρχει όμως ένα τέστ σάλιου που μπορεί να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό.
Αυτό το νέο τεστ σάλιου μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη, καθώς μπορεί να εντοπίσει τους άνδρες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη νόσο, αναφέρουν επιστήμονες από το Λονδίνο.

Το τεστ δεν αναζητά ίχνη του καρκίνου στο σώμα. Αντ’ αυτών, αναλύει το γενετικό υλικό (DNA) των ανδρών, αναζητώντας 130 γενετικές μεταλλάξεις που αυξάνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως της νόσου.

Όσοι άνδρες διαπιστωθεί ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, υποβάλλονται στη συνέχεια σε πρόσθετες εξετάσεις για να εξακριβωθεί εάν τυχόν έχει αρχίσει να αναπτύσσεται καρκίνος.

Οι πρόσθετες εξετάσεις συμπεριλαμβάνουν ειδική μαγνητική τομογραφία (λέγεται πολυπαραμετρική τομογραφία προστάτη) και βιοψία.

Το τεστ σάλιου δοκιμάστηκε σε αρκετές χιλιάδες εθελοντές, εντοπίζοντας δεκάδες ασθενείς με καρκίνο οι οποίοι είχαν φυσιολογικό PSA.

Η μέτρηση του PSA στο αίμα αποτελεί αυτή τη στιγμή την καθιερωμένη μέθοδο για τη διάγνωση του προστατικού καρκίνου. Ωστόσο έχει αρκετές ατέλειες, όπως πολλά ψευδώς θετικά αποτελέσματα ή ανίχνευση χαμηλής επικινδυνότητας καρκίνων. Γι’ αυτό τον λόγο γίνεται προσπάθεια να βρεθούν και άλλοι τρόποι προσυμπτωματικής διάγνωσης.

Καρκίνος του προστάτη και προληπτικές εξετάσεις

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine. Το τεστ σάλιου δοκιμάστηκε σε 6.393 άνδρες, ηλικίας 55 έως 69 ετών. Οι 745 από αυτούς (ποσοστό 12%) διαπιστώθηκε ότι ήσαν υψηλού κινδύνου για καρκίνο του προστάτη. Οι ερευνητές τους συνέστησαν να κάνουν πολυπαραμετρική μαγνητική και βιοψία.

Οι 468 από αυτούς (το σχεδόν 63%) δέχθηκαν να υποβληθούν στις προληπτικές εξετάσεις. Με μεγάλη τους έκπληξη οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 40% (οι 187) είχαν όντως καρκίνο. Ωστόσο οι 118 είχαν επίπεδα PSA κάτω από 3 mg/dl – δηλαδή κάτω από τα όρια που θεωρούνται «φυσιολογικά».

Αυτό σημαίνει ότι αν δεν είχαν υποβληθεί στο ερευνητικό (πειραματικό) τεστ σάλιου, ο καρκίνος τους δεν θα είχε διαγνωστεί.

Η ηλικία των ασθενών κυμαινόταν από 57 έως 73 ετών. Λίγο περισσότεροι από τους μισούς (το 55% ή οι 103) είχαν καρκίνο ενδιάμεσου ή υψηλού κινδύνου. Επομένως χρειάσθηκαν αμέσως θεραπεία. Ο καρκίνος του σχεδόν 72% εξ αυτών δεν θα είχε διαγνωστεί μόνο με το PSA και την πολυπαραμετρική μαγνητική, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Άλλοι 40 συμμετέχοντες, εξ άλλου, είχαν ακόμα πιο επικίνδυνο καρκίνο (ταξινομήθηκε ως δυσμενούς ενδιάμεσου ή πολύ υψηλού κινδύνου).

Οι ερευνητές επισημαίνουν στο άρθρο τους ότι το τεστ σάλιου που ανέπτυξαν μπορεί να ανιχνεύσει με μεγάλη αποτελεσματικότητα τους άνδρες με τον υψηλότερο γενετικό κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη. Έχει επίσης λιγότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα σε σύγκριση με το PSA.

Μπορεί ακόμα να ανιχνεύσει ασθενείς, τους οποίους δεν θα εντόπιζαν οι καθιερωμένες εξετάσεις για τη νόσο. Εν τούτοις, απαιτούνται πολλές ακόμα μελέτες για να διαπιστωθεί αν όντως μπορεί να σώσει ζωές. Επομένως θα απαιτηθούν αρκετά ακόμα χρόνια έως ότου διατεθεί ευρέως.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καρκίνος: Πώς μπορεί ένας καρκινοπαθής να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής του