Ο Κασπάρ Φρίντριχ Βόλφ (18 Ιανουαρίου 1733 – 22 Φεβρουαρίου 1794) ήταν Γερμανός φυσιολόγος και ένας από τους ιδρυτές της εμβρυολογίας.
Το 1759 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Halle με τη διατριβή του “Theoria Generationis”, όπου αναβίωσε και υποστήριξε τη θεωρία της επιγένεσης που είχε προταθεί προηγουμένως από τον Αριστοτέλη και τον William Harvey. Η εργασία αποτελούνταν από τρία μέρη αφιερωμένα στην ανάπτυξη των φυτών, την ανάπτυξη των ζώων και σε θεωρητικές σκέψεις.
Έδειξε ότι τα όργανα σχηματίζονται σε διαφοροποιημένα στρώματα από μη διαφοροποιημένα κύτταρα. Η παραδοσιακή και επικρατούσα θεωρία έλεγε ότι οι οργανισμοί είχαν ήδη προσχηματιστεί στον σπόρο (θεωρία της προδιαμορφώσεως) στο σπέρμα. Οι απόψεις του δεν έγιναν δεκτές. Ο Άλμπρεχτ φον Χάλερ ήταν ένας ισχυρός ανταγωνιστής.
Η έρευνα του Βόλφ κάλυψε την εμβρυολογία, την ανατομία και τη βοτανική. Αυτός ήταν που ανακάλυψε τα πρωτόγονα νεφρά (μεσόνεφρος), ή τα «σώματα του Βόλφι» και των απεκκριτικών αγωγών του. Αυτά τα περιέγραψε στη διατριβή του «Theoria Generationis» αφού τα παρατήρησε στις μελέτες του για έμβρυα νεοσσών.
Το 1768-1769, δημοσίευσε το καλύτερο έργο του στην εμβρυολογία σχετικά με την ανάπτυξη του εντέρου, για το οποίο ο Baer είπε, «Είναι το μεγαλύτερο αριστούργημα επιστημονικής παρατήρησης που κατέχουμε».
Το «De Formatione Intestinorum» του Βόλφ και όχι το «Theoria Generationis» ενσαρκώνει τη μεγαλύτερη συνεισφορά του στην εμβρυολογία. Σε αυτό προαναγγέλλει την ιδέα των βλαστικών στοιβάδων στο έμβρυο που έγινε η θεμελιώδης αντίληψη στη δομική εμβρυολογία κι έθεσε τα θεμέλια για τη θεωρία του βλαστικού στρώματος.