Κατακόρυφη πτώση των ποσοστών μητρικού θηλασμού στην Ελλάδα

06-11-2017

Κατακόρυφη πτώση παρουσιάζουν τα ποσοστά του μητρικού θηλασμού στη χώρα μας ενώ μεγάλες διακυμάνσεις καταγράφονται στον Ευρωπαϊκό χώρο. Τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφονται στη Γερμανία 22%, στη Σουηδία 12 % και στην Αυστρία 9.7% ενώ αντίθετα στο Ηνωμένο Βασίλειο τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλά , κάτω του 1% .

Στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, προκύπτει ότι παρά το γεγονός του υψηλού ποσοστού πρόθεσης για θηλασμό τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση που φτάνει στο 89%, τα ποσοστά μειώνονται στο 21% τον πρώτο, 11% τον τρίτο και 0,9% τον 6ο μήνα!

Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού με θέμα «ΠΡΟΑΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΗΤΡΙΚΟ ΘΗΛΑΣΜΟ ΜΑΖΙ» 1έως 7 Νοεμβρίου 2017, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία, μεταξύ άλλων, παρουσιάζει τα σημαντικά οφέλη του μητρικού θηλασμού:

 η πρόληψη νόσων όπως του παιδικού άσθματος, της ατοπικής δερματίτιδας, των λοιμώξεων του γαστρεντερικού, των λοιμώξεων του κατωτέρου αναπνευστικού, της ωτίτιδας, η μακροπρόθεσμη πρόληψη του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου Ι και της παχυσαρκίας, σε βρέφη και σε παιδιά

 η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της νοημοσύνης των παιδιών

 η διατήρηση της υγείας των γυναικών

 η μείωση της δαπάνης για την υγεία και η αύξηση της παραγωγικότητας

 η μείωση των ανισοτήτων στην υγεία

Οι ειδικότεροι στόχοι της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού για το έτος 2017 εστιάζουν στη διασύνδεση του μητρικού θηλασμού με τέσσερεις θεματικές ενότητες και τους 17 στόχους αειφόρου ανάπτυξης (Sustainable Development Goals) που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το Σεπτέμβριο του 2015. Οι θεματικές ενότητες είναι:

1) ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣΦΤΩΧEΙΑΣ

2) ΕΠΙΒΙΩΣΗ, ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ

3) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

4) Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑ.