Πολλά είναι τα παιδιά σε όλο τον κόσμο που πάσχουν από ελλειμματική προσοχή και υπερκινητικότητα. Τώρα, Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν πως αυτά τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν σημάδια κατάθλιψης.
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Harvard αλλά και του Αρχείου Γενικής Παιδοψυχιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών, διαπίστωσαν πως η Διαταραχή της Ελλειμματικής Προσοχής και της Υπερκινητικότητας συνδέονται άμεσα με την πρόκληση κατάθλιψης και χαμηλής αυτοεκτίμησης.
Μάλιστα, όπως φάνηκε από την έρευνα, στα αγόρια ο κίνδυνος αυτός είναι 3 με 4 φορές μεγαλύτερος από τα κορίτσια.
Ο ψυχολόγος, νευροψυχολόγος παίδων, διδάκτωρ παιδοψυχολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Σήφης Κουράκης, τονίζει πως το 30- 40% των παιδιών με αυτές τις διαταραχές έχουν σοβαρές πιθανότητες να εμφανίσουν στοιχεία κατάθλιψης και να αναπτύξουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Πως συνδέονται όμως η υπερκινητικότητα και η ελλειμματική προσοχή με την κατάθλιψη; Όπως αναφέρει ο Δρ. Κουράκης, τα παιδιά διαγιγνώσκονται μετά την ηλικία των 5 ετών μέχρι τα 7 και γι αυτό κανείς θεωρεί ότι είναι επιθετικά ενώ στην πραγματικότητα έχουν ελλειμματική προσοχή.
Με την διάγνωση όμως, υπάρχουν συχνά λανθασμένες κινήσεις και αντιδράσεις τόσο από τους γονείς όσο και από τους εκπαιδευτικούς με αποτέλεσμα τα παιδιά να βιώνουν την απογοήτευση, να νιώθουν ότι είναι ανίκανα και ανάξια, να νιώθουν απόρριψη και να πέφτει το ηθικό τους πολύ χαμηλά και με το πέρασμα των ετών να μην έχουν καθόλου αυτοεκτίμηση.
Τι πρέπει λοιπόν να κάνει ο γονιός που έχει παιδί με υπερκινητικότητα και ελλειμματική προσοχή. Ο Δρ. Κουράκης συμβουλεύει να ενημερωθεί από ειδικούς και να αποδεχτεί το πρόβλημα του παιδιού του. Λέει μάλιστα πως θα ήταν καλό να στέλνει το παιδί σε ομαδικά παιχνίδια για να κάνει ασκήσεις μελετημένες χώρου και χρόνου.
Ο κ. Κουράκης συμβουλεύει επίσης τους γονείς να βεβαιωθούν πως οι σχολικές του δραστηριότητες είναι σύντομες και διαφορετικές και να του δίνονται κίνητρα για να αυξήσουν το ενδιαφέρον του.
Σημαντικό ρόλο παίζει μέχρι και η διατροφή. Θα πρέπει για παράδειγμα να αποφεύγει για παράδειγμα προϊόντα καφεΐνης και με Ε συντηρητικά τα οποία εντείνουν την απροσεξία και την παρορμητικότητα.
Τέλος, αν το παιδί έχει έντονα και συνεχή συμπτώματα, δεν είναι ντροπή οι γονείς να απευθυνθούν σε κάποιο ψυχολόγο που θα μπορέσει να βοηθήσει το παιδί ίσως και με φαρμακευτική αγωγή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: