Η κατάθλιψη βασανίζει όλο και περισσότερους άντρες στις ημέρες μας. Τώρα, έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως η εμφάνιση της κατάθλιψης μπορεί να συνδέεται άμεσα με τα επίπεδα της τεστοστερόνης.
Ερευνητές από το Center for Andrology in the Division of Endocrinology του Πανεπιστημίου George Washington στις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν 200 ενήλικες άντρες ηλικίας από 20 έως 77 ετών με οριακά επίπεδα τεστοστερόνης και όχι με ξεκάθαρη ανεπάρκεια.
Αν υπήρχε ξεκάθαρα υπογοναδισμός, οι άνδρες θα λάμβαναν θεραπεία με τεστοστερόνη. Στην περίπτωση των οριακών επιπέδων τεστοστερόνης όμως η θεραπεία γίνεται παράλληλα με την αντιμετώπιση κάποιας συνυπάρχουσας νόσου, όπως για παράδειγμα η κατάθλιψη ή η παχυσαρκία.
Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν από τον επικεφαλής της ομάδας Dr. Michael S Irwig στην ετήσια συνάντηση της ενδοκρινολογικής εταιρείας.
Και τι έδειξαν αυτά; Πως περισσότεροι από τους μισούς άντρες που έχουν οριακά χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να εμφανίσουν καταθλιπτικά συμπτώματα ή κατάθλιψη.
Όπως τόνισε ο Dr Irwig, οι άντρες που αναζητούν βοήθεια σχετικά με τα οριακά επίπεδα τεστοστερόνης, έχουν υψηλά ποσοστά καταθλιπτικών συμπτωμάτων ή κατάθλιψης, ενώ παράλληλα, είναι πιο συχνά παχύσαρκοι και συνήθως κάνουν καθιστική ζωή.
Μάλιστα, οι άντρες αυτοί πολλές φορές δεν έχουν επίγνωση του καταθλιπτικού τους συναισθήματος και συχνότατα το αρνούνται. Για το λόγο αυτό συστήνει τη χρήση ενός ειδικού ψυχομετρικού εργαλείου που μπορεί να το εντοπίσει.
Υπάρχει ετερογένεια των ερευνητικών δεδομένων ως προς το εάν η πρόσληψη θεραπείας με τεστοστερόνης από τους άντρες με υπογοναδισμό μπορεί να ανακουφίσει την κατάθλιψη. Ο Dr Irwig σημείωσε ότι οι οριακές τιμές τεστοστερόνης συνιστούν μια ασαφή γκρίζα ζώνη στο πλαίσιο της οποίας κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα τι να κάνει για να βοηθήσει τους άντρες αυτούς ή σε ποιο βαθμό τα επίπεδα τεστοστερόνης τους συνδέονται με τα συμπτώματά τους. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των αντρών με οριακά επίπεδα τεστοστερόνης που αναζητούν κάποια θεραπεία.
Όλοι υποβλήθηκαν σε επαναλαμβανόμενες μετρήσεις της συνολικής τους τεστοστερόνης και ανιχνεύτηκε η εκδήλωση κατάθλιψης ή καταθλιπτικών συμπτωμάτων με το ειδικό εργαλείο Patient Health Questionnaire–9 (PHQ-9).
Κάποιοι είχαν ήδη διαγνωστεί με κατάθλιψη ή λάμβαναν αντικαταθλιπτική αγωγή.
Το 56% των ανδρών είτε είχαν βαθμολογία στο PHQ-9 μεγαλύτερη ή ίση του 10, είτε είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη, είτε λάμβαναν κάποιο αντικαταθλιπτικό. Με τη βοήθεια της βαθμολογίας με τιμή ίση ή μεγαλύτερη του 10 στο PHQ-9, εντοπίστηκαν καταθλιπτικά συμπτώματα στο 7% των αντρών που δεν είχαν αναφέρει διαταραχές στη διάθεσή τους.
Συγκριτικά, τα ποσοστά συμπτωμάτων κατάθλιψης στο γενικό πληθυσμό (βαθμολογία PHQ μεγαλύτερη ή ίση του 10) κυμαίνεται από 15% έως 22%.
Σύμφωνα με τα δεδομένα μιας μεγάλης έρευνας σχετικά με την εθνική υγεία και διατροφή που διεξήχθη μέσα στο διάστημα 2005-2006 σε ένα πληθυσμό πρωτοβάθμιας φροντίδας, ετερογενή ως προς την εθνικότητα, βρέθηκε ότι το αντίστοιχο ποσοστό στον πληθυσμό των παχύσαρκων και υπέρβαρων ενηλίκων έφτανε το 5.6%.
Μόνο το 18% των αντρών στην παρούσα μελέτη είχαν φυσιολογικό βάρος ή μικρότερο από το φυσιολογικό, ενώ το 39% ήταν υπέρβαροι και το 43% παχύσαρκοι. Οι μισοί (51%) ανέφεραν ότι ασκούνταν λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα, το 27% ασκούνταν μία με τρεις φορές την εβδομάδα και μόνο το 22% ασκούνταν 4 ή περισσότερες φορές.
Οι άντρες βρέθηκε επίσης να έχουν διάφορα σχετικά προβλήματα υγείας. Το 89% ανέφερε στυτική δυσλειτουργία, το 69%, χαμηλή libido, το 52%, μειωμένη ενέργεια, το 42%, διαταραχές στον ύπνο και το 27%, μειωμένη συγκέντρωση.
Ο Dr Irwig σημείωσε πως αυτοί οι ασθενείς είχαν παραπεμφθεί για τα οριακά επίπεδα της τεστοστερόνης τους και ότι τα ευρήματα ενδεχομένως να μην μπορούν να γενικευτούν σε άλλους κλινικούς πληθυσμούς.
Παράλληλα τόνισε πως εάν οι ασθενείς έχουν συγχρόνως καταθλιπτικά συμπτώματα ή /και παχυσαρκία, πρέπει να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα και να παραπεμφθούν στους κατάλληλους ειδικούς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ;