Καθηγητής Άγγελος Χατζάκης: «…Η εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού θα έχει καμφθεί το αργότερο στα μέσα Μαΐου»

20-03-2020

Ποια θα είναι η εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού; Πότε θα μπορέσουν οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στη δουλειά τους;

Ο Καθηγητής Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής του Εργαστηρίου Υγιεινής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης σε συνέντευξή του στο healthview αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το χειρότερο σενάριο είναι το επιδημικό κύμα του κορονοϊού να έχει καμφθεί και στην Ελλάδα στα μέσα Μαΐου περίπου.

– Ποια προβλέπεται να είναι η εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού, με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής;

«Εάν λάβουμε υπόψη την εμπειρία χωρών, οι οποίες έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα σε πρώτη φάση, όπως είναι η Κίνα και η Κορέα, με τα συγκεκριμένα μέτρα που εφαρμόζονται τώρα στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά πιθανό ότι το πρώτο επιδημικό κύμα θα καμφθεί πριν από το καλοκαίρι.

Το επιδημικό κύμα έχει κρατήσει σε αυτές τις χώρες από ενάμιση μέχρι δυόμιση μήνες. Αν πάρουμε το χειρότερο σενάριο θα έχει καμφθεί και στην Ελλάδα στα μέσα Μαΐου περίπου.

Μιλάμε βέβαια για το πρώτο κύμα. Είναι πολύ πιθανό αργότερα να ακολουθήσει δεύτερο και τρίτο κύμα πολύ μικρότερης έντασης το χειμώνα 2020-2021 και το χειμώνα 2021-2022».

– Τι σημαίνει ύφεση της επιδημίας; Θα μπορέσουν οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στη δουλειά τους;

«Ύφεση της επιδημίας σημαίνει ότι θα μειωθούν πάρα πολύ οι νέες περιπτώσεις. Να διευκρινίσω ότι πάντοτε η ύφεση του αριθμού των θανάτων γίνεται  περίπου 15-20 μέρες μετά την ύφεση των νέων περιπτώσεων.

Αναφορικά με τους εργαζόμενους είναι αναγκαίο να επιστρέψουν στη δουλειά τους όταν υπάρξει ύφεση της επιδημίας, όπως και οι μαθητές στα σχολεία τους».

– Υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν πιθανή μετάλλαξη του ιού σε κάποιο πιο παθογόνο στέλεχος και τι θα σήμαινε αυτό;

«Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο δεδομένο. Αυτό είναι ένα θεωρητικό ενδεχόμενο και η πιθανότητα να συμβεί είναι εξαιρετικά μικρή, οπότε δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε σήμερα».

– Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο να μην σταματήσει η εξάπλωση του ιού μετά την Άνοιξη και τους θερμούς μήνες;

«Δεν υπάρχουν δεδομένα πάνω σε αυτό το θέμα».

– Τα καταγεγραμμένα κρούσματα στην Ελλάδα είναι σχετικά χαμηλά σε σχέση με άλλες χώρες. Πώς εξηγείται αυτό; Είναι θέμα καταγραφής, ή μέτρων;

«Πιθανότατα δεν είναι θέμα μέτρων γιατί τα μέτρα θα αρχίσουν να αποδίδουν  σε 2-3 εβδομάδες από την έναρξή τους.

Υπήρχε ένα πρόβλημα με τα διαγνωστικά αντιδραστήρια, οπότε αυτό είχε επίδραση στα περιστατικά που δηλώνονται. Ωστόσο όπως μας είπε ο κύριος Τσιόδρας, το θέμα αυτό έχει αποκατασταθεί και υπάρχουν αρκετά αντιδραστήρια που εξυπηρετούν στην επιδημιολογική επιτήρηση».

– Η Ιταλια εχει χτυπηθεί οσο καμία άλλη χωρα, πέρα απο την Κίνα, απο την επιδημία του κορονοϊού. Γιατί υπήρξε τέτοια ένταση των κρουσμάτων στη γειτονική χώρα;

«Με βάση τα πληθυσμιακά δεδομένα η Ιταλία έχει πληγεί πολύ περισσότερο από την Κίνα. Μια πρώτη ερμηνεία είναι ότι, είναι η μόνη χώρα που ο ιός χτύπησε τόσο πολύ τις ηλικίες άνω των 60 ετών. Το 75% των περιπτώσεων είναι άνω των 60 ετών. Αντίθετα, σε άλλες χώρες αυτό είναι πολύ μικρότερο».