Καθηγητής Τζανάκης στο healthview.gr: “Το 70-80% των παιδιών έχει κολλήσει” – Ενδεχόμενη νέα έξαρση το καλοκαίρι, αλλά χωρίς πίεση στο ΕΣΥ

07-06-2022

Με τις παραλλαγές Όμικρον 4 και 5 του κορονοϊού να απειλούν ξανά τις χώρες, οι επιστήμονες δεν αποκλείουν νέα έξαρση του κορονοϊού μέσα στο καλοκαίρι. Ωστόσο, περισσότερο κινδυνεύουν οι ηλικιωμένοι, οι ανεμβολίαστοι και οι ανοσοκατεσταλμένοι, καθώς τα παιδιά είναι απόλυτα ασφαλή γιατί σχεδόν όλα έχουν νοσήσει. Αυτό υποστηρίζει μιλώντας στο healthview.gr, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Μικρή μείωση της αποκλιμάκωσης της πανδημίας παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, ενώ χθες και σε μία μόνο ημέρα, τα κρούσματα στην Αττική διπλασιάστηκαν. Δεν αποκλείεται να ζήσουμε μια νέα έξαρση μέσα στο καλοκαίρι, λένε οι επιστήμονες, η οποία ενδεχομένως θα οφείλεται στην άρση των μέτρων και της χρήσης της μάσκας, αλλά ακόμα και στις νέες υποπαραλλαγές της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, ΒΑ.4 και ΒΑ.5.

Οι ερευνητές που “τρέχουν” τα μαθηματικά μοντέλα της πανδημίας βρίσκονται σε στάση αναμονής, λέει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο healthview.gr:

“Έχουμε τον φόβο μέσα στο καλοκαίρι να ζήσουμε ότι και πέρυσι, που τον Αύγουστο είχαμε μια έξαρση. Ανοίγουν οι διάφορες δραστηριότητες και εκδηλώσεις που έχουν στενή επαφή, συναυλίες, πάρτι κλπ και από την άλλη, ενώ αυξάνεται η κινητικότητα, μειώσαμε αναπόφευκτα και τα μέτρα. Δεν αποκλείω να έχουμε μια έξαρση το καλοκαίρι, γιατί μπορεί να έρθουν και οι νέες μεταλλάξεις, αλλά δεν πιστεύω ότι θα πιέσει το σύστημα. Θα περιμένουμε να δούμε. ”, καταλήγει ο ίδιος.

Τζανάκης: “Όλα τα παιδιά σχεδόν έχουν ανοσοποιηθεί”

Σχεδόν όλα τα παιδιά -κυρίως του δημοτικού σχολείου- έχουν νοσήσει από Covid-19 προσθέτει ο επιστήμονας κι αυτό σημαίνει πως η κατάργηση της μάσκας δεν θα προσθέσει επιβάρυνση στα επιδημιολογικά στοιχεία των σχολείων:

“Υπάρχει τέτοια μόλυνση στα δημοτικά, που όλα τα παιδάκια σχεδόν έχουν ανοσοποιηθεί. Το 70 με 80% των παιδιών έχει κολλήσει. Όσα δεν έχουν εμβολιαστεί. Τα 2/3 κάθε τάξης -το ξέρω από δασκάλους και καθηγητές- έχουν μολυνθεί και έχουν ανοσοποιηθεί. Επομένως είναι ένα περιβάλλον το σχολείο, το οποίο το θεωρώ για πολλούς λόγους, αυτή τη στιγμή ασφαλές”, σημειώνει.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες, όπως λέει ο κ. Τζανάκης έχει μειωθεί η αποκλιμάκωση της πανδημίας. Αυτό που συνεχίζει να “πέφτει” είναι ευτυχώς οι “σκληροί δείκτες”, δηλαδή, οι ασθενείς στις κλίνες εντατικής θεραπείας, αλλά και οι θάνατοι, όπως λέει:

“Αν δεις τις καμπύλες και το επιδημιολογικό φορτίο έχει κάνει περίπου πλατώ. Είναι το αποτύπωμα των διακοπών του Πάσχα και της χαλάρωσης των μέτρων. Δυστυχώς θα ζούμε μ’ αυτό, δηλαδή με 2 με 3 χιλιάδες κρούσματα και ελπίζω να σταματήσουμε εκεί μέσα στο καλοκαίρι”, σημειώνει.

Τζανάκης: Ακόμη και με έξαρση το καλοκαίρι δεν θα πιεστεί το σύστημα Υγείας

Σύμφωνα με τη μοντελοποίηση της πανδημίας από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, εάν ένα 2 με 3% τα ημερήσια κρούσματα εισάγεται σε νοσοκομείο, τότε θα έχουμε γύρω στις 40 με 60 εισαγωγές ημερησίως μέσα στο καλοκαίρι, εκτός απροόπτου.

“Πράγμα που σημαίνει πως δεν θα ξεπεράσουμε τις 1.000 με .1500 κλίνες Covid-19 και απλές και ΜΕΘ, αν έχουμε αυτά τα κρούσματα. Οπότε είναι ένα πολύ διαχειρίσιμο νούμερο. Αν σκεφτείς ότι έχουμε 80 με 100 νοσοκομεία, αν έχουμε 800 με 1.000 κλίνες είναι περίπου 10 ασθενείς ανά νοσοκομείο. Είναι πολύ καλά”, λέει ο κ. Νίκος Τζανάκης, ο οποίος είναι απόλυτα καθησυχαστικός:

“Να ησυχάσει ο κόσμος έχει πολλά άλλα προβλήματα να ασχοληθεί. Το πρόβλημα του κορονοϊού βρίσκεται σε επίλυση πλέον. Καθώς επίσης κι αυτά τα δύο νέα προβλήματα της ηπατίτιδας και της λέπρας είναι μηδαμινά και νομίζω πως θα σβήσουν”, καταλήγει.