Οι καθημερινοί θόρυβοι βλάπτουν την ακοή μας

09-02-2017

Κουδούνια, τηλέφωνα, μηχανάκια, κόρνες. Καθημερινοί θόρυβοι ακούμε όλοι μας. Πόσο κακό μπορούν να κάνουν αυτοί στην ακοή μας; Πολύ σύμφωνα με νέα Αμερικανική έρευνα.

Ερευνητές από τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών εξέτασαν τα αποτελέσματα των τεστ ακοής 3.583 εθελοντών ηλικίας από 20 έως 69 ετών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report (MWWR).
Έδειξαν πως σχεδόν ο ένας στους τέσσερις (το 24%) είχαν απώλεια ακοής στο ένα ή και στα δύο αυτιά. Πρόβλημα το οποίο πολλές φορές αγνοούσαν παντελώς.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι το 53% από αυτούς δεν ανέφεραν έκθεση σε δυνατούς θορύβους στον χώρο εργασία τους. Μάλιστα, οι βλάβες παρατηρήθηκαν ακόμα και σε 20χρονους εθελοντές.
Στην πραγματικότητα, το 19% των εθελοντών ηλικίας από 20 έως 29 ετών είχαν κάποιου βαθμού απώλεια της ακοής. Εύρημα το οποίο οι επιστήμονες χαρακτήρισαν ως «εξαιρετικά ανησυχητικό».

Όπως λένε οι ειδικοί, η ακοή αυτών των ανθρώπων υπέστη βλάβες εξαιτίας των δυνατών ήχων από καθημερινές, μη επαγγελματικές πηγές… Από τις σειρήνες και τους φυσητήρες των φύλλων έως τη δυνατή μουσική και την πολύ δυνατή τηλεόραση.

Οι ερευνητές λένε πως έως τώρα όλοι πίστευαν ότι η επαγγελματική έκθεση στους δυνατούς ήχους είναι η κύρια αιτία απώλειας της ακοής. Αυτό όμως έχει αρχίσει να αλλάζει με τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται στα διάφορα επαγγέλματα.

Όπως αναφέρουν τα CDC, η ακοή μπορεί να πληγεί όταν εκτίθεται σε ήχους πάνω από 85 ντεσιμπέλ (db) για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Σύμφωνα με τα κέντρα, συνηθισμένες μη επαγγελματικές πηγές δυνατών ήχων είναι:

– Η κίνηση του δρόμου όπως την ακούνε οι επιβάτες των οχημάτων (παράγει ήχοεντάσεως 80 db, δηλαδή πολύ κοντά στο ανώτατο όριο ασφαλείας)
– Οι φυσητήρες φύλλων (παράγουν ήχο εντάσεως 90 db, που μπορεί να βλάψει την ακοή έπειτα από 2 ώρες έκθεσης)
– Ένας αγώνας ποδοσφαίρου στο γήπεδο (ο ήχος φθάνει τα 100 db και βλάπτει την ακοή έπειτα από 14 λεπτά έκθεσης)
– Τα ακουστικά με τα οποία ακούμε μουσική (στη μέγιστη έντασή τους παράγουν ήχο 105 db που βλάπτει την ακοή μέσα σε 7 λεπτά)
– Μία συναυλία της ροκ (παράγει 110-120 db και βλάπτει την ακοή έπειτα από 2 λεπτά. Αν όμως κάποιος βρίσκεται δίπλα στα ηχεία, εκτίθεται σε ήχο 140 db και μπορεί σε δευτερόλεπτα να υποστεί βλάβη)
– Μία σειρήνα (παράγει 120 db και βλάπτει την ακοή μέσα σε 1 λεπτό)

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι οι βλάβες της ακοής από τους δυνατούς ήχους είναι μη αναστρέψιμες και συνήθως δεν γίνονται αντιληπτές παρά μόνο όταν αρχίσει η βαρηκοΐα να επηρεάζει τις καθημερινές συναναστροφές.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Γιατί οι άντρες έχουν πιο ευάλωτη ακοή;
Ακοή: Γιατί είναι καλύτερη από το δεξί αυτί;