Kαθιστική ζωή και τηλεόραση βλάπτουν τον εγκέφαλο

26-12-2016
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως η καθιστική ζωή χωρίς κίνηση και άσκηση κάνει κακό στην καρδιά και το κυκλοφορικό. Τώρα, έρευνα Αμερικανών επιστημόνων έδειξε πως η καθιστική ζωή βλάπτει και τον εγκέφαλο μας.
 
Ερευνητές του Northern California Institute of Research and Education στο San Fransisco των Ηνωμένων Πολιτειών έκαναν μελέτες επάνω σε 3.200 ενήλικες, ηλικίας από 18 έως 30 ετών για 25 ολόκληρα χρόνια.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, που παρουσιάστηκαν σε διεθνές συνέδριο για το Alzheimer στην Washington, έδειξαν πως αν βλέπει κανείς 4 ώρες τηλεόραση την ημέρα κινδυνεύει ως μεσήλικας να έχει μειωμένη γνωστική λειτουργία.
 
Σύμφωνα με την έρευνα, το 17% των συμμετεχόντων είχε μακροχρόνια χαμηλή φυσική δραστηριότητα, ένα 11% είχε υψηλό χρόνο τηλεθέασης ενώ ένα 3% έκανε και τα δύο, επίσης μακροπρόθεσμα.
Όπως έδειξαν τα τεστ στα οποία υπεβλήθησαν για την αξιολόγηση των γνωστικών τους λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης και της ταχύτητας επεξεργασίας, η πολλή τηλεθέαση και η ανεπαρκής άσκηση «χτυπούσαν» στην μέση ηλικία. Μάλιστα, αυτοί που συνδύαζαν και πολλές ώρες τηλεόραση και καθιστική ζωή είχαν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να επιδεινωθεί η γνωστική τους λειτουργία στη μέση ηλικία.
 
Όπως είπε η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Tina Hoang «τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η πρώιμη και μέση ενήλικη ζωή είναι κρίσιμες περίοδοι για την  προώθηση της σωματικής δραστηριότητας για μια υγιή γνωστική γήρανση» και προσθέτει πως «καθιστικές συμπεριφορές, όπως η τηλεθέαση, θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τις μελλοντικές γενιές ενηλίκων λόγω της αυξανόμενης χρήσης των τεχνολογιών που βασίζονται σε μια οθόνη… Επειδή η νόσος Αλτσχάϊμερ και άλλες μορφές άνοιας αναπτύσσονται σε βάθος αρκετών δεκαετιών, η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και η μείωση της καθιστικής συμπεριφοράς από την πρώιμη κιόλας ενήλικη ζωή ίσως έχει σημαντικό αντίκτυπο στην δημόσια υγεία».
 
 
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: