Καύσωνας: Πως θα θωρακίσετε το σπίτι σας

02-07-2019

Ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε το πρώτο, πραγματικό κύμα καύσωνα του καλοκαιριού με το θερμόμετρο τα επόμενα 24ωρα να αγγίζουν και τους 41 βαθμούς Κελσίου. Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να θωρακίσουμε το σπίτι μας από τις υψηλές θερμοκρασίες και να το κρατήσουμε όσο τον δυνατόν γίνεται πιο δροσερό;

Eιδικοί από τον κυβερνητικό οργανισμό Public Health England, που υπάγεται στο βρετανικό υπουργείο Υγείας, δημιούργησαν μία λίστα με τα πιο επικίνδυνα σπίτια και τι μπορείτε να κάνετε.

Ποια είναι τα επικίνδυνα σπίτια;
– Τα διαμερίσματα στον τελευταίο όροφο (ή στο ρετιρέ)
– Τα σπίτια που διαθέτουν ανοιγόμενα παράθυρα μόνο στην μία πλευρά
– Όσα έχουν λιγοστή σκιά περιμετρικά και τα «βλέπει» όλη μέρα ο ήλιος.
– Όσα διαθέτουν μεγάλα, χωρίς σκίαση παράθυρα προς την ανατολή, την δύση ή προς τα νότια
– Όσα βρίσκονται σε πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα, με ελάχιστους παρακείμενους χώρους πρασίνου
– Τα σύγχρονα, αεροστεγώς κλεισμένα κτήρια, με υπερβολική μόνωση. Παρότι τα σπίτια αυτά από ενεργειακής πλευράς είναι πολύ αποδοτικά, συχνά δεν λαμβάνεται μέριμνα ώστε να μην υπερθερμαίνονται το καλοκαίρι. Επιπλέον, αν υπάρξει διακοπή ρεύματος, δεν θα μπορούν να αεριστούν με κανένα τρόπο.
– Τα σπίτια που διαθέτουν σύστημα θέρμανσης ή ζεστού νερού το οποίο δεν είναι καλά μονωμένο.
– Τα σπίτια στα οποία δεν μπορούν να ανοίξουν διάπλατα τα παράθυρα (π.χ. για λόγους ασφαλείας)
– Τα σπίτια χωρίς μόνωση που εκτίθενται όλη μέρα στον ήλιο.

Τι μπορείτε να κάνετε:
– Βάλτε κουρτίνες ή σκίαστρα στα παράθυρα που εκτίθενται στον ήλιο, ιδίως κατά τις μεσημβρινές ώρες. Τα εξωτερικά σκίαστρα (π.χ. πέργκολες, τέντες, δίχτυα παραλλαγής κ.λπ.) είναι πιο αποτελεσματικά. Οι κουρτίνες είναι λιγότερο αποτελεσματικές, αλλά πιο φθηνές και εύκολες στην τοποθέτηση.
– Φροντίστε οι κουρτίνες σας να είναι ανοικτόχρωμες, για να αντανακλούν τον ήλιο. Αποφύγετε τις σκουρόχρωμες κουρτίνες και τα μεταλλικά στόρια, διότι απορροφούν τη θερμότητα και θερμαίνουν περισσότερο το σπίτι.
– Στα δωμάτια με παράθυρα προς τη δύση, τοποθετήστε εξωτερικά ρολά, παντζούρια ή κάποια άλλη σκίαση.
– Βεβαιωθείτε ότι τα παράθυρα ανοίγουν καλά. Θα τα χρειασθείτε για να δροσίζετε το σπίτι το βράδυ, που πέφτει η περιβαλλοντική θερμοκρασία.
– Βεβαιωθείτε ότι είναι απενεργοποιημένες όλες οι πηγές θερμότητας στο σπίτι (π.χ. κουζίνα, φώτα, η κεντρική θέρμανση κ.λπ.).
– Βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν σωστά όλες οι συσκευές που μπορεί να σας προσφέρουν δροσιά. Π.χ. το ψυγείο, ο ανεμιστήρας, ο κλιματισμός, ο καταψύκτης.
– Δημιουργήστε ένα δροσερό δωμάτιο στο οποίο θα καταφεύγετε όταν έχει την μεγαλύτερη ζέστη. Το δωμάτιο αυτό ιδανικά πρέπει να βλέπει ανατολικά ή νότια και να δροσίζεται με εσωτερική και εξωτερική σκιά, καλό αερισμό και ανεμιστήρα ή κλιματισμό. Καλό είναι επίσης να αποτελεί το δωμάτιο στο οποίο θα κοιμάστε.
– Φυτέψτε μεγάλα φυτά στα μπαλκόνια ή γύρω από το σπίτι και βάλτε μεγάλα φυτά στο εσωτερικό του. Τα φυτά παρέχουν σκίαση και δροσίζουν τον αέρα.
– Μονώστε το σπίτι σας.
– Αν δεν μπορείτε να δροσίσετε αρκετά το σπίτι σας, καταφύγετε σε κάποιον κλιματιζόμενο, ανοικτό δημόσιο χώρο ή στο κλιματιζόμενο σπίτι συγγενών ή φίλων.

Ποιοι κινδυνεύουν:
– Οι ηλικιωμένοι, ιδίως άνω των 75 ετών
– Τα μικρά παιδιά, κυρίως κάτω των 4 ετών
– Όσοι ζουν μόνοι ή είναι κοινωνικά απομονωμένοι
– Οι πάσχοντες από μακροχρόνια προβλήματα υγείας (κυρίως της καρδιάς και του αναπνευστικού)
– Όσοι παίρνουν πολλαπλά φάρμακα
– Όσοι έχουν μειωμένη κινητικότητα ή/και ικανότητα αυτοφροντίδας
– Όσοι δυσκολεύονται να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους στον καύσωνα (επειδή π.χ. έχουν άνοια ή άλλο πρόβλημα υγείας)
– Όσοι δεν μπορούν να βγουν μόνοι από το σπίτι

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ο καύσωνας αυξάνει τη μετάδοση των ασθενειών