Καζάνι που βράζει οι φαρμακοποιοί

Φάρμακα
26-12-2016

Σε κατάσταση απόγνωσης βρίσκονται οι φαρμακοποιοί  που βλέπουν να ετοιμάζεται μετά τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που ανοίγει το δρόμο για δημιουργία φαρμακείων μέσα σε σούπερ μάρκετ και το επόμενο χτύπημα εναντίον τους, το οποίο αφορά στη μείωση του ποσοστού κέρδους τους από 23% στο 18% προαπαιτούμενος όρος από την τρόικα για να εισπράξουμε την επόμενη δόση.

Και μπορεί ο κος Γεωργιάδης να κάνει κάποιες κινήσεις για να τους χρυσώσει το χάπι αναφέροντας σε συνέδριο ασθενών ότι τα ακριβά φάρμακα μπορούν να ξαναγυρίσουν στα φαρμακεία ο κίνδυνος όμως  των παράλληλων εξαγωγών και της έλλειψης αυτών των φαρμάκων από τους έλληνες  ασθενείς που τώρα μπορούν έστω και με δυσκολία να προμηθεύονται αυτά τα φάρμακα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα δημόσια νοσοκομεία σε αυτή τη φάση (προεκλογική γαρ), δε φαίνεται να απασχολεί τον υπουργό.

Από την άλλη παρα την αφίσα διαμαρτυρίας εναντίον της κυβέρνησης που έβγαλε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής και την εκστρατεία ενημέρωσης για να μάθει ο κόσμος τα σχέδια που απεργάζεται η κυβέρνηση και πως αυτά θα αποβούν σε βάρος του έλληνα ασθενή το μέτωπο των φαρμακοποιών δεν είναι αρραγές.

Έτσι ως απάντηση στο άρθρο του Σαββάτου του προέδρου του ΠΦΣ κου Θεοδοσιάδη για δίκτυα φαρμακείων στο πλαίσιο των συνεταιρισμών ως λύση εξόδου από την κρίση έρχεται η απάντηση από τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωαννίνων ο οποίος αναφέρει ότι τα κελεύσματα για αγωνιστικότητα μετατράπηκαν σε κελεύσματα για άνοιγμα των φαρμακείων μεγαλοσυνδικαλιστών εκ Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κος Θεοδοσιάδης  στο άρθρο του αναφέρει, ότι η πίεση που πλέον ασκείται στα φαρμακεία και απειλεί την ύπαρξη των φαρμακοποιών θα πρέπει να γίνει μια απελευθερωτική δύναμη η όποια έφτασε η ώρα να εκδηλωθεί. Συγκεκριμένα υποστηρίζει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Μιλάμε για τις συνεργασίες φαρμακείων.  Ένα όραμα, που έχει συμπληρώσει δεκαετίες αναζητήσεων και συζητήσεων, χωρίς να έχει βρει το δρόμο της υλοποίησής του.Δεν είχε ωριμάσει; Δεν υπήρχε θεσμικό πλαίσιο; Δεν ήταν έτοιμοι οι φαρμακοποιοί να μοιραστούν τον ατομικό χαρακτήρα των φαρμακείων τους; Ότι και να ισχύει, τώρα είναι η ώρα που, η θα προχωρήσουμε ή θα χάσουμε – ίσως για πάντα- την ευκαιρία.

όπως τονίζει ο κος Θεοδοσιάδης οι αλλαγές που έρχονται για τα φαρμακεία απαιτούν σύγχρονα σημεία υγείας, με ανάπτυξη όλων των κατηγοριών των προϊόντων,  υπηρεσίες επιστημονικής συμβουλής και εξυπηρέτησης πελάτη,  εξειδικευμένοmarketing και βέβαια δυνατότητα αντίστασης στον ανταγωνισμό των «ισχυρών».“Το γνωστό μας ατομικό φαρμακείο, από μόνο του, δύσκολα μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωαννίνων σημειώνει ότι τα επαναστατικά email τα διαδέχτηκε η υποψηφιότητα του ΓΓ του ΠΦΣ για τις Ευρωεκλογές με το κόμμα που έβαλε ταφόπλακα στο φαρμακείο. «Με το κόμμα του Χατζηδάκη, του Γεωργιάδη, του Ταμήλου για να μην ξεχνιόμαστε… Προφανώς οι έννοιες ντροπή, τσίπα δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιο ορισμένων παρά μόνο η επιχειρηματικότητα».

Σχετικά με τα σχέδια περί δικτύων με όχημα τους ΣΥΦΑ ο κος Ντούσκας αναφέρει ότι φαντάζουν ετεροχρονισμένα και πραγματικά στο …και πέντε. Τα Γιάννενα και όλη η Ήπειρος, με 330 φαρμακεία και χωρίς ΣΥΦΑ προφανώς στον Καιάδα… Σε σχετική ερώτηση μου προς τον ΓΓ του ΠΦΣ στα πλαίσια ημερίδας του ΙΔΕΑΑΦ στην πόλη μας η απάντηση που έλαβα ήταν ότι το σχέδιο διάσωσης και η στρατηγική της συνεργασίας των φαρμακείων δεν συζητιούνται δημοσίως αλλά ούτε και αποστέλλονται ηλεκτρονικά, αλλά «χέρι με χέρι»…

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιωαννίνων λέει: «Δεν έχουμε ανάγκη από «τρομερούς» συνδικαλιστές. Την «χαρά» δηλαδή του κάθε γραφικού, ημίτρελου αλλά απίστευτα επικοινωνιακού Υπουργού…Έχουμε ανάγκη εκπροσώπων που να σέβονται ότι κάποιοι συνάδελφοι (πενηντάρηδες,οικογενειάρχες…) ταξίδεψαν 14 ώρες αυθημερόν και έκαναν 800χλμ για να διαμαρτυρηθούν για το σχέδιο άλωσης των φαρμακείων τους,που ακολούθησαν μέχρι τώρα κατά γράμμα τις προτροπές του ΠΦΣ με απεργίες και αγωνιστική ετοιμότητα».