Το κελάδημα των πουλιών κάνει καλό στην ψυχική μας υγεία

01-03-2017

Όσοι ζουν στην εξοχή είναι τυχεροί. Όχι μόνο για τον καθαρό αέρα αλλά για το γενικότερο περιβάλλον. Ακόμα και ο ήχος των πουλιών που κελαηδούν μπορεί να έχει ευεργετικές ιδιότητες και στην ψυχική μας υγεία. Αυτό τουλάχιστον έδειξε νέα έρευνα Βρετανών και Αυστραλών επιστημόνων.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, το Βρετανικό Ταμείο Ορνιθολογίας και το Πανεπιστήμιο του Κουήνσλαντ, στην Αυστραλία μελέτησαν 270 εθελοντές με σκοπό να δουν πως επιδρά ο ήχος των πουλιών στην ψυχική τους υγεία.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Bioscience. Έδειξαν πως όσοι ζουν σε γειτονιές με πολλά πουλιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη και στρες.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές. η παρακολούθηση των πτηνών κάνει καλό στην ψυχική υγεία. Μάλιστα, αυτό ισχύει ακόμα κι όταν κάποιος βρίσκεται στην πόλη.

Όπως φάνηκε από την μελέτη όσο περισσότερα πτηνά έβλεπαν σε καθημερινή βάση, τόσο χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, αγχωδών διαταραχών και στρες είχαν.
Πάντως, όπως λένε οι ειδικοί, το είδος των πτηνών στη γειτονιά τους δεν φάνηκε να παίζει ρόλο στην ψυχική υγεία τους.

Όπως γράφουν οι ερευνητές , είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η επαφή μας με τη φύση μας κάνει καλό. Ωστόσο θέλησαν να εξακριβώσουν ποιο από τα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος είναι αυτό που επιδρά πιο ευνοϊκά στην ψυχική υγεία.

«Η μελέτη μας αποτύπωσε τον ρόλο που ρόλο που διαδραματίζει κάθε στοιχείο του φυσικού περιβάλλοντος στην ψυχική ευεξία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντάνιελ Κοξ, από το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος & Βιωσιμότητας του Πανεπιστημίου του Έξετερ.

«Ως το πιο σημαντικό στοιχείο αναδείχθηκαν τα πουλιά και εν συνεχεία οι θάμνοι και τα δέντρα».

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως οι εθελοντές οι οποίοι περνούσαν συστηματικά τα απογεύματά τους κλεισμένοι στο σπίτι είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν αισθήματα αγχωδών διαταραχών και κατάθλιψης.

Η ευνοϊκή συσχέτιση ανάμεσα στα πουλιά, τους θάμνους και τα δέντρα με την καλή ψυχική υγεία παρέμεινε αναλλοίωτη ακόμα και όταν οι επιστήμονες συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να την επηρεάζουν, όπως την υποβάθμιση της γειτονιάς όπου ζούσαν, το οικογενειακό εισόδημά τους, την ηλικία κ.λπ.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ο σεξιστές έχουν χειρότερη ψυχική υγεία και μεγαλύτερο κίνδυνο για κατάθλιψη
Η ψυχική υγεία των παιδιών που έχουν επιβιώσει από καρκίνο χρειάζεται προσοχή