Τα κινητά μας είναι κολλημένα πάνω μας όλη μέρα. Τα έχουμε μαζί μας ακόμα και δίπλα στο κρεβάτι μας όταν πάμε για ύπνο. Μήπως όμως δεν κάνει; Όχι, λένε οι ειδικοί και δίνουν τρεις λόγους.
Όπως έχουν δείξει μελέτες, η χρήση του κινητού λίγο πριν κοιμηθούμε, συνδέεται με κακή ποιότητα ύπνου και υπνηλία την επόμενη ημέρα.
Και ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι εξαιτίας του μπλε φωτός που εκπέμπουν οι διάφορες ψηφιακές συσκευές, όπως τα κινητά τηλέφωνα.
Μπορεί το φυσικό μπλε φως του ήλιου να είναι θετικό για τον οργανισμό μας, δεν ισχύει, όμως το ίδιο και για το τεχνητό μπλε φως.
Το μπλε φως γερνάει το δέρμα
Η «ψηφιακή γήρανση» είναι ένας όρος που χρησιμοποιούν οι ειδικοί του δέρματος και αναφέρεται στις επιπτώσεις που μπορεί να προκληθούν στο δέρμα μας με την υπερβολική χρήση των ψηφιακών συσκευών, όπως τα κινητά. Το μπλε φως αλλοιώνει τα κύτταρα της επιδερμίδας, προκαλώντας οξειδωτικό στρες, ενώ δημιουργεί ξηρότητα, δυσχρωμίες, αλλά και σημάδια πρόωρης γήρανσης.
Το μπλε φως βλάπτει τα μάτια
Το σύνδρομο όρασης υπολογιστή ή ψηφιακή καταπόνηση των ματιών, περιγράφει μια ομάδα προβλημάτων που σχετίζονται με τα μάτια και την όραση που προκύπτουν από την παρατεταμένη χρήση ψηφιακών συσκευών. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η πολύωρη έκθεση στο μπλε φως μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον αμφιβληστροειδή. Το μπλε φως δημιουργεί ξηροφθαλμία, λόγω της έντονης εστίασης στην οθόνη και του μειωμένου βλεφαρίσματος, με επακόλουθο το τσούξιμο των ματιών και την θολή όραση. Μπορεί επίσης να επιδεινώσει τη μυωπία σε μικρότερες ηλικίες καθώς και την πρεσβυωπία σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Ωστόσο, κατά τις πρωινές ώρες το φυσικό μπλε φως είναι ευεργετικό, αφού παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας, καθώς ρυθμίζει τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματός μας. Επιπρόσθετα, το φυσικό μπλε φως ανεβάζει τη διάθεση, αυξάνει την ευεξία και βοηθά τη μνήμη.
Το μπλε φως από τα κινητά διαταράσσει το βιολογικό μας ρολόι
Το μπλε φως που εκπέμπεται από την οθόνη του κινητού σας τηλεφώνου καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που ελέγχει τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης (γνωστός και ως κιρκάδιος ρυθμός). Ως επακόλουθο, δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε το βράδυ, υποφέροντας από αϋπνία, ενώ εξίσου δύσκολο είναι και το ξύπνημα της επόμενης ημέρας, έχοντας μειωμένα επίπεδα ενέργειας και διαύγειας.
Το μπλε φως επίσης μειώνει το στάδιο REM του ύπνου (σ’ αυτό το στάδιο τα μάτια μας εκτελούν ταχείες κινήσεις), το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τις γνωστικές μας λειτουργίες (μνήμη, μάθηση, δημιουργικότητα)
Τι λένε οι ειδικοί για τα κινητά
Οι ειδικοί συνιστούν να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο, τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τον ύπνο. Αντ ‘αυτού, προτιμήστε να διαβάσετε το αγαπημένο σας βιβλίο. Θα εντυπωσιαστείτε με το πόσο πιο γρήγορα θα αποκοιμηθείτε και πόσο καλύτερα θα νιώσετε την επόμενη μέρα.
Μια ακόμη λύση είναι να αφήσετε το τηλέφωνό σας σ’ άλλο δωμάτιο του σπιτιού, όταν βρίσκεστε στο υπνοδωμάτιο. Για παράδειγμα, αν το αφήσετε στο σαλόνι, θα σας αποτρέψει από το να μπείτε στον πειρασμό να «σκρολάρετε» κατά τη διάρκεια της νύχτας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κινητά: 5 συμβουλές για να απεξαρτηθούμε