Κινητά: Πόσο μας βλάπτει τελικά η ακτινοβολία των smartphones

κινητά
22-03-2023

Τα κινητά μας έχουν γίνει πλέον προέκταση του χεριού μας.  Εκεί μιλάμε, βλέπουμε πλέιον τις ειδήσεις, είμαστε όλη μέρα στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Από τότε που το κινητό μπήκε στη ζωή μας, οι ανησυχίες για τις αρνητικές επιπτώσεις του πληθαίνουν. Τι γνωρίζουμε όμως πραγματικά για τους κινδύνους για την υγεία των κινητών τηλεφώνων;

Κινητά και ακτινοβολία

Τα κινητά τηλέφωνα και άλλες ασύρματες συσκευές, όπως τα ακουστικά Bluetooth, δεν εκπέμπουν τόση ακτινοβολία για να θεωρηθούν επικίνδυνα. Επίσης, τα κύματα RF που εκπέμπονται από τις κεραίες κινητών τηλεφώνων είναι αδύναμα και εξασθενούν καθώς απομακρύνονται από το τηλέφωνο.

Η μεγαλύτερη έκθεση σε κύμα ραδιοσυχνοτήτων συμβαίνει κατά τη διάρκεια της κλήσης και όταν μιλάτε στο τηλέφωνο. Η ποσότητα της έκθεσης σε ακτινοβολία εξαρτάται επίσης από το μοντέλο του κινητού τηλεφώνου, τη στάθμη της μπαταρίας, την απόσταση από τον πλησιέστερο πύργο κινητής τηλεφωνίας και τον χρόνο που αφιερώνεται στο τηλέφωνο.

Τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούνται συχνά για μεγάλες χρονικές περιόδους από ανθρώπους όλων των ηλικιών στις μέρες μας.

Τι λένε οι ειδικοί

Πρόσφατα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) κατέληξε, επίσης, στο συμπέρασμα ότι τα επιστημονικά στοιχεία για περισσότερα από 30 χρόνια «δεν έχουν συνδέσει τη ραδιοσυχνότητα των κινητών τηλεφώνων με κανένα πρόβλημα υγείας».

Ωστόσο, όπως  πολύ καλά γνωρίζετε η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Για να διατηρήσετε τον εαυτό σας ασφαλή και υγιή,  θα πρέπει να λάβετε τα ακόλουθα μέτρα για την πρόληψη κινδύνων για την υγεία.

1. Ενώ κοιμάστε, προσπαθήστε να κρατήσετε το τηλέφωνό σας σε απόσταση 2 έως 3 μέτρων από το κρεβάτι σας.

2. Περιμένετε για σύνδεση κλήσης, γιατί όταν η κλήση είναι συνδεδεμένη, η ακτινοβολία είναι στο μέγιστο καθώς λαμβάνει σήματα στην κεραία λήψης όταν είναι συνδεδεμένη η ακουστική κλήση σας. Προσπαθήστε λοιπόν να αφιερώσετε ελάχιστο χρόνο για να επικοινωνήσετε μέσω του κινητού σας.

3. Όταν δεν παρακολουθείτε τίποτα στο τηλέφωνό σας, προσπαθήστε να το διατηρήσετε σε λειτουργία πτήσης.

4. Εάν βρίσκεστε σε μια συγκεκριμένη περιοχή όπου το σήμα δεν είναι αρκετά δυνατό, αποφύγετε τη χρήση του τηλεφώνου σας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κινητά: Μπορούν να προβλέψουν το θάνατό σου στα επόμενα πέντε χρόνια