Κολυμβητήρια

26-12-2016

Aπό τις ευεργετικότερες ασκήσεις, η κολύμβηση μπορεί να διατηρήσει την υγεία ή να βελτιώσει την κατάσταση των ατόμων με προβλήματα. Τα κολυμβητήρια είναι η καλύτερη λύση για τη μακρά περίοδο του χειμώνα και όχι μόνο.

Ειδικά για τα παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη η κολύμβηση συστήνεται ως η ευεργετικότερη γυμναστική. Η περίοδος είναι ιδανική για να επιλέξετε ένα από τα κολυμβητήρια και να κάνετε την εγγραφή του παιδιού, αφού πρώτα συνεννοηθείτε με τον γιατρό του. Από την άλλη, οι ειδικοί προτείνουν και στους ενήλικες την κολύμβηση ως ιδανική άσκηση, όχι μόνο για τους υγιείς, αλλά και για όσους αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα. Στα κολυμβητήρια, εξάλλου, γίνονται δεκτές εγγραφές μεμονωμένων ατόμων που θέλουν να αθληθούν.

Πριν την εγγραφή στα κολυμβητήρια

Πριν την εγγραφή στα κολυμβητήρια είναι αναγκαίο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ο οποίος θα σας υποδείξει ακόμη και το στυλ κολύμβησης που σας ταιριάζει. Χρήσιμο είναι να επισκεφθείτε το κολυμβητήριο για να παρατηρήσετε τους χώρους και να ζητήσετε πληροφορίες για τον καθαρισμό και τη συντήρηση του τεχνολογικού εξοπλισμού.

Κολυμβητήρια: δικαιολογητικά εγγραφής για κολυμβητήρια

Τα δικαιολογητικά εγγραφής για κολυμβητήρια είναι σχεδόν τα ίδια σε κάθε δήμο. Μικρές παραλλαγές μπορεί να υπάρχουν γι αυτό είναι σκόπιμο να επικοινωνήσετε με το κολυμβητήριο που ενδιαφέρεστε να εγγραφείτε και να ζητήσετε περισσότερες πληροφορίες. Τα δικαιολογητικά για κολυμβητήρια είναι επίσης διαφορετικά για παιδιά έως 12 ετών και διαφορετικά για ενήλικες.

Δικαιολογητικά εγγραφής για κολυμβητήρια – παιδιά έως 12 ετών

  • Ιατρική γνωμάτευση από παιδίατρο στην οποία να φαίνεται ότι το παιδί είναι υγιές. Πρέπει να φαίνεται επίσης ότι το παιδί δεν πάσχει από δερματολογικό νόσημα.
  • Δύο φωτογραφίες
  • Πιστοποιητικό γέννησης
  • Οι ιατρικές βεβαιώσεις πρέπει να έχουν ισχύ από την έναρξη παρακολούθησης των προγραμμάτων μέχρι και την λήξη τους.
 

Δικαιολογητικά εγγραφής για κολυμβητήρια – έφηβοι και ενήλικες

  • Ιατρική γνωμάτευση από παθολόγο ή καρδιολόγο ότι είναι υγιής και ικανός για άθληση.
  • Ιατρική γνωμάτευση από δερματολόγο ότι δεν πάσχει από δερματικό νόσημα
  • Δύο φωτογραφίες
  • Φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου (για τους αλλοδαπούς φωτοτυπία πράσινης κάρτας)
  • Ειδικά για τις γυναίκες χρειάζεται βεβαίωση γυναικολόγου
  • Οι ιατρικές βεβαιώσεις πρέπει να έχουν ισχύ από την έναρξη παρακολούθησης των προγραμμάτων μέχρι και την λήξη τους
 

Κολυμβητήρια: Κολύμβηση για παιδιά

Όλα τα παιδιά μπορούν να επωφεληθούν από τις ευεργετικές ιδιότητες της κολύμβησης, είτε είναι απολύτως υγιή, είτε αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Στο οδηγό που ακολουθεί για την κολύμβηση σε κολυμβητήρια, η φυσίατρος Ξανθή Μιχαήλ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης εξηγεί γιατί η άσκηση μέσα στο νερό είναι τόσο ωφέλιμη στις μικρές ηλικίες και ενημερώνει τους γονείς για όσα πρέπει να γνωρίζουν πριν στείλουν το παιδί τους σε κάποιο κολυμβητήριο.

Η κολύμβηση υπερέχει σαν άσκηση για τα παιδιά

Επειδή στην κολύμβηση δεν υπάρχουν φορτίσεις, είναι ιδανική για τα παιδιά σχολείου που βρίσκονται στην ανάπτυξη. Επιβάλλεται, δε – με την μορφή της άσκησης και όχι σαν απλά παιχνίδια μέσα στο νερό – στα παιδιά που εμφανίζουν κάποια παθοφυσιολογία, από την σκολίωση και το άσθμα, μέχρι τον νεανικό διαβήτη και την παχυσαρκία. Φυσικά για να ξεκινήσει το παιδί μαθήματα κολύμβησης, πρέπει να προηγηθεί μια επίσκεψη στον παιδίατρο, ο οποίος θα δώσει και την σχετική έγκριση.

Για τα παιδιά με συγκεκριμένη παθοφυσιολογία πρέπει να υπάρχει πρόσθετη καθοδήγηση από τον αρμόδιο γιατρό ώστε η κολύμβηση να καταστεί περισσότερο ωφέλιμη γι αυτά. Τις επιμέρους συμβουλές και τις σωστές κατευθύνσεις για την άσκηση μέσα στο νερό δίνει για την σκολίωση ο ορθοπαιδικός, για το άσθμα ο πνευμονολόγος, για τον νεανικό διαβήτη ο διαβητολόγος και για την παχυσαρκία ο παθολόγος. Από όλες αυτές τις ειδικές ομάδες παιδιών περισσότερο επωφελούνται από την κολύμβηση τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά που λόγω των παραπανίσιων κιλών τους δεν μπορούν συχνά να κάνουν άλλα είδη γυμναστικής. Γι αυτά η κολύμβηση είναι κάτι περισσότερο από ιδανική άσκηση, αφού αποτελεί την μόνη διαθέσιμη μορφή άσκησης (χωρίς τον κίνδυνο κακώσεων).

Κολυμβητήρια: Συχνότητα και διάρκεια της άσκησης

Η σωστή συχνότητα της κολύμβησης είναι 3 φορές την εβδομάδα για ουσιαστικό αποτέλεσμα στην υγεία. Κάθε δημοτικό σχολείο θα’ πρεπε να συνεργάζεται με ένα κολυμβητήριο και αν οι τρεις φορές την εβδομάδα φαντάζουν πολλές έστω και μια αρκεί για να κάνει τη διαφορά. Σε ότι αφορά την διάρκεια της κολύμβησης, αυτή εξαρτάται από την οργανική κατάσταση του παιδιού και την θερμοκρασία του νερού. Αν η πισίνα στο κολυμβητήριο έχει θερμοκρασία περιβάλλοντος και είναι απλά σκεπαστή τότε τα παιδιά μπορούν να κολυμπήσουν 45 λεπτά τη φορά. Αν από την άλλη η πισίνα στο κολυμβητήριο είναι θερμαινόμενη – οπότε το κολύμπι είναι πιο θεραπευτικό – τότε η διάρκεια της κολύμβησης μειώνεται γιατί το ζεστό νερό κουράζει γρηγορότερα τα παιδιά Έτσι στα κολυμβητήρια με θερμαινόμενη πισίνα η κολύμβηση διαρκεί 20-30 λεπτά τη φορά.

Κολυμβητήρια για παιδιά και στυλ κολύμβησης

Από τα τέσσερα διαφορετικά στυλ κολύμβησης (ύπτιο, ελεύθερο, πρόσθιο, πεταλούδα) ο γιατρός του παιδιού είναι ο μόνος αρμόδιος για να επιλέξει το πιο κατάλληλο για εκείνο. Η πεταλούδα ως πιο περίπλοκη και απαιτητική δεν ενδείκνυται για τις μικρές ηλικίες, ενώ τα κριτήρια με τα οποία γίνεται η επιλογή του ιδανικού στυλ κολύμβησης περιλαμβάνουν την ανάπτυξη του παιδιού και τα άλλα προβλήματα υγείας που πιθανώς αντιμετωπίζει. Όταν η κολύμβηση γίνεται συστηματικά και συνδυάζεται με ισορροπημένη διατροφή, βοηθά στην απώλεια του περιττού βάρους και γι αυτό είναι πολύτιμος σύμμαχος στην καταπολέμηση της μάστιγας της παιδικής παχυσαρκίας.

Κολυμβητήρια για παιδιά: Προϋποθέσεις καταλληλότητας

Σε κάθε κολυμβητήριο θα έπρεπε να υπάρχει ένας γυμναστής εξειδικευμένος στον τομέα «άσκηση και υγεία», ώστε να έχει καλές γνώσεις για τις ασκήσεις που γίνονται μέσα στο νερό. Σημειώνεται και πάλι ότι η κολύμβηση είναι θεραπευτική όταν γίνεται σαν άσκηση με σωστή τεχνική και όχι σαν παιχνίδι μέσα στην πισίνα. Επίσης, μείζον θέμα για τα κολυμβητήρια είναι η τήρηση των κανόνων και των μέτρων υγιεινής καθώς η ανεπαρκής εφαρμογή τους εγκυμονεί κινδύνους λοιμώξεων.

Πιο συχνή λοίμωξη από ανεπαρκή απολύμανση του νερού είναι η ουρολοίμωξη που όταν συμβαίνει, έχει την κακή ιδιότητα να υποτροπιάζει συχνά. Για την αποφυγή τέτοιων προβλημάτων δείγματα νερού από το κολυμβητήριο πρέπει να στέλνεται για ανάλυση κάθε εβδομάδα, ενώ είναι σημαντικό και τα παιδιά να τηρούν τους ατομικούς κανόνες υγιεινής. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ντους πριν και μετά την κολύμβηση, αποφυγή κατάποσης νερού του κολυμβητηρίου, αλλαγή του βρεγμένου μαγιό με στεγνό και αποφυγή της κολύμβησης όταν είναι άρρωστα, κυρίως όταν υποφέρουν από γαστρεντερικές ιώσεις.

Koλυμβητήρια: Κολύμβηση για ενήλικες

Η κολύμβηση αποτελεί ιδανική άσκηση για τους ενήλικες καθώς γυμνάζει όλο το σώμα, ενώ προλαμβάνει ή ακόμα και θεραπεύει τις μυοσκελετικές παθήσεις. Παράλληλα, η κολύμβηση χαρίζει ευεξία, τονώνει το αναπνευστικό και το καρδιαγγειακό σύστημα και βοηθά να χαθούν τα περιττά κιλά. Τους χειμερινούς μήνες μπορείτε να κολυμπήσετε στα δημοτικά κολυμβητήρια ή τις κλειστές πισίνες των γυμναστηρίων, ακολουθώντας πάντοτε τις συμβουλές των ειδικών ώστε να ωφεληθείτε περισσότερο από τις ευεργετικές ιδιότητες της κολύμβησης.

Στον οδηγό κολύμβησης σε κολυμβητήριο που ακολουθεί, ο φυσικοθεραπευτής Αναστάσιος Τερζόπουλος, πρόεδρος του Περιφερικού Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Δωδεκανήσου δίνει πολύτιμες συμβουλές για το τι πρέπει να προσέχετε, ποιους ιατρικούς ελέγχους να κάνετε προτού γραφτείτε στο κολυμβητήριο και ποιο στυλ κολύμβησης να προτιμάτε ανάλογα με τα προβλήματα υγείας που σας ταλαιπωρούν.

Πριν ξεκινήσετε το κολυμβητήριο

Κάθε ενήλικος οφείλει να κάνει ένα γενικό ιατρικό τσεκ απ (αιματολογικό έλεγχο) και ένα καρδιογράφημα, προτού ξεκινήσει συστηματική κολύμβηση σε κολυμβητήριο. Το καρδιογράφημα είναι απολύτως απαραίτητο στα άτομα άνω των 40 ετών με προδιάθεση για καρδιολογικά προβλήματα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όσοι έχουν βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό και τα άτομα τα οποία έχουν έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιοπάθειας, όπως υπέρταση, κάπνισμα ή περιττά κιλά.

Τα άτομα που υποφέρουν από κάποια πάθηση (καρδιολογική, απνευστική ή χρόνιο νόσημα σαν τον σακχαρώδη διαβήτη) μπορούν να βελτιώσουν την υγεία τους με τη βοήθεια της κολύμβησης σε κολυμβητήρια, αλλά πρέπει να εφαρμόζουν τις οδηγίες του γιατρού τους και να αθλούνται υπό επιτήρηση. Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης, για τις οποίες η κολύμβηση θεωρείται η πλέον κατάλληλη άσκηση αφού λόγω του νερού ελαχιστοποιούνται οι τριβές και δεν καταπονούνται οι αρθρώσεις του σώματος.

Κολυμβητήρια: Συχνότητα και διάρκεια στην κολύμβηση

Για να έχει ουσιαστικά οφέλη η κολύμβηση, καλό είναι να πηγαίνετε στο κολυμβητήριο δύο φορές την εβδομάδα ή και τρεις αν αυτό είναι δυνατό. Σε κάθε επίσκεψη η διάρκεια της άσκησης μέσα στο νερό καλό είναι να φτάνει τα 30 λεπτά.

Κολύμβηση σε κολυμβητήρια και ευεργετική δράση στο σώμα

Η κολύμβηση γυμνάζει όλες τις μυϊκές ομάδες του σώματος. Με την συστηματική κολύμβηση οι μύες που απαρτίζουν το μυοσκελετικό σύστημα δυναμώνουν και αποκτούν μεγαλύτερη ελαστικότητα, ενώ διορθώνονται και οι βλάβες που προκαλεί η καθιστική ζωή στο γραφείο και το σπίτι. Επίσης, η κολύμβηση βοηθά να υποχωρήσουν οι πόνοι από τις παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος (αυχενικό σύνδρομο, οσφυαλγία, ισχιαλγία κλπ) ενώ αποτελεί και προληπτικά το καλύτερο είδος γυμναστικής για την θωράκιση του μυοσκελετικού συστήματος. Όμως τα οφέλη από την κολύμβηση δεν σταματούν εδώ. Η κολύμβηση βελτιώνει την αναπνευστική ικανότητα και τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, χαρίζοντας παράλληλα ευεξία αφού συντελεί στην έκλυση των ενδορφινών (τις λεγόμενες ορμόνες της ευτυχίας).

Κολύμβηση σε κολυμβητήρια και κίνδυνοι

Η κολύμβηση, όπως άλλωστε κάθε μορφή άσκησης μπορεί να διαταράξει τους καρδιακούς παλμούς και να προκαλέσει ταχυκαρδία, ειδικά όταν γίνεται σε υψηλή ένταση. Στα άτομα που έχουν προδιάθεση για καρδιοπάθεια ή κάποιο διαγνωσμένο καρδιολογικό ή αναπνευστικό πρόβλημα, ο γιατρός τους είναι ο μόνος αρμόδιος να θέσει τα σωστά όρια, δηλαδή πόσο πρέπει να διαρκεί η κολύμβηση και σε ποια ένταση να γίνεται. Και τα υγιή άτομα ωστόσο πρέπει να αυξάνουν σταδιακά τον χρόνο κολύμβησης και την ένταση της άσκησης, ειδικά αν είναι αγύμναστα ή καπνιστές. Επίσης, πρέπει να σταματούν αμέσως την κολύμβηση και να βγαίνουν από το νερό αν νιώσουν ζάλη, δυσφορία ή δυσκολία στην αναπνοή. Παράλληλα, στην πισίνα πρέπει να τηρείτε τους κανόνες ατομικής υγιεινής, ώστε να μην κινδυνέψετε από άλλου είδους απρόοπτα. Το ντους πριν την κολύμβηση (αλλά και μετά) είναι απαραίτητο, όπως και το να χρησιμοποιείτε ειδικό σκουφάκι για τα μαλλιά. Τις κρύες ημέρες και όταν φυσά είναι σημαντικό να μην φεύγετε βρεγμένοι από το κολυμβητήριο με νωπά ρούχα ή μαλλιά γιατί αυτό μπορεί να πυροδοτήσει οξεία οσφυαλγία ή οξεία ισχιαλγία, ειδικά σε άτομα που υποφέρουν από μυοσκελετικές παθήσεις.

Ποιο στυλ κολύμβησης να επιλέξετε

Για όσους υποφέρουν από μυοσκελετικές παθήσεις του κορμού (στην πλάτη, τη μέση ή τον αυχένα), μακράν καταλληλότερο στυλ είναι το ύπτιο. Κι αυτό γιατί η κολύμβηση σε ύπτια θέση γυμνάζει εντατικά τους αντιβαρικούς μύες του σώματος που αδρανούν στην καθημερινή ζωή. Αντιβαρικοί μύες είναι οι ραχιαίοι, οι ρομβοειδείς, οι τραπεζοειδείς και οι μέσοι γλουτιαίοι που ενώ ζορίζονται διαρκώς από τις καθημερινές δραστηριότητες και κυρίως την καθιστική εργασία δεν έχουν την ευκαιρία να γυμναστούν με ειδικές ασκήσεις. Δεύτερη κατά σειρά επιλογή για όσους έχουν μυοσκελετικά προβλήματα κορμού είναι το ελεύθερο στυλ κολύμβησης, ενώ το πρόσθιο στυλ κολύμβησης αντεδείκνυται γιατί ζορίζει την σπονδυλική στήλη υποχρεώνοντας παράλληλα σε υπερέκταση τον ταλαιπωρημένο από την εργασία στο κομπιούτερ αυχένα.

Για όσους υποφέρουν από μυοσκελετικά προβλήματα των άκρων, με πρώτο και κύριο το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα συνιστάται καταρχήν το ελεύθερο στυλ κολύμβησης, ενώ συμπληρωματικά ενδείκνυται και η κολυμβηση σε ύπτιο στυλ. Η κολύμβηση σε πρόσθιο στυλ αντεδείκνυται γιατί ασκεί πίεση στον καρπό. Ωστόσο, για τα υγιή άτομα η κολύμβηση σε πρόσθιο στυλ αποτελεί εξαιρετική άσκηση για την πρόληψη του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα.

Για τους υπέρβαρους και πάλι το ύπτιο είναι το καταλληλότερο στυλ κολύμβησης καθώς γυμνάζει τους αγύμναστους αντιβαρικούς μύες και αποσυμφορίζει την πίεση που δέχεται η σπονδυλική στήλη. Επίσης, η κολύμβηση σε ύπτια θέση ισιώνει την πλάτη και κρατά στην σωστή θέση τον αυχένα. Αν τα υπέρβαρα άτομα δεν έχουν μυοσκελετικά προβλήματα (πράγμα ασύνηθες) μπορούν να ασκηθούν κολυμπώντας σε ελεύθερο στυλ και σε πρόσθιο που γυμνάζει περισσότερο τα άκρα (χέρια-πόδια).

Κολύμβηση σε ύπτιο, ελεύθερο ή πρόσθιο στυλ συνιστάται και στους διαβητικούς ασθενείς, αφού βοηθά στην παραγωγή ινσουλίνης. Τα άτομα που υποφέρουν από διαβήτη πρέπει να ασκούνται καθημερινά και μπορούν να συνδυάσουν την κολύμβηση με άλλα είδη γυμναστικής.

Και από τα τρία στυλ κολύμβησης μπορούν τέλος να ωφεληθούν όσοι υποφέρουν από αποφρακτικές αναπνευστικές παθήσεις όπως είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια αλλά και από παροξυσμικές αναπνευστικές ασθένειες σαν το άσθμα, Φυσικά, η κολύμβηση -όπως και κάθε άλλη άσκηση- αποφεύγεται όταν εκδηλώνεται κρίση άσθματος γιατί μπορεί να την επιδεινώσει.

Κολύμβηση και θερμίδες

Ως αερόβιο άθλημα, η κολύμβηση επιταχύνει τις καύσεις και καίει θερμίδες, συμβάλλοντας έτσι στην απώλεια βάρους. Για να αυξηθούν οι καύσεις, η κολύμβηση απαιτεί σωστή τεχνική ώστε να γίνεται σωστά η εναλλαγή των χεριών και των ποδιών στην κίνηση και να είναι ρυθμική η αναπνοή. Για να είναι πιο επωφελής η άσκηση καλό είναι να προηγείται μια ολιγόλεπτη προθέρμανση εκτός νερού (διατάσεις και εκτάσεις των χεριών), ενώ μετά το τέλος της κολύμβησης συνιστάται αποθεραπεία (πάλι εκτός νερού) με ολιγόλεπτο περπάτημα. Το περπάτημα ρυθμίζει το αναπνευστικό, ενώ μπορεί να εναλλάσσεται με την κολύμβηση σαν άσκηση μέσα σε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα.

Κατάλληλη ώρα για κολύμβηση

Η καταλληλότερη ώρα για κολύμβηση είναι το πρωί, που το σώμα είναι πιο ξεκούραστο. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, μπορείτε να πάτε στο κολυμβητήριο το απόγευμα μετά τη δουλειά φροντίζοντας να έχουν περάσει 2,5 -3 ώρες από το τελευταίο πλήρες γεύμα. Αν έχει προηγηθεί σνακ αντί για γεύμα ο χρόνος μεσολάβησης (από το σνακ στο κολυμβητήριο) είναι μικρότερος και δεν ξεπερνά την μιάμιση ώρα. Μην ξεχνάτε ότι δεν πρέπει να πηγαίνετε για κολύμβηση με στομάχι που έχει παραμείνει άδειο για πολλές ώρες, γιατί τότε δεν έχετε τι να κάψετε.


Έλλη Νάκου