Κόντρα για το 8ωρο των γιατρών του πρώην ΕΟΠΥΥ

Γυναίκα γιατρός
26-12-2016

Με αφορμή την εξώδικη διαμαρτυρία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ προς τον υφυπουργό Υγείας, Αντώνη Μπέζα με την οποία οι γιατροί του πρώην ΕΟΠΥΥ διαμαρτύρονται για το 8ωρο εργασίας που τους επιβάλλεται, τη στιγμή που αυτό δεν ισχύει για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, το υπουργείο απαντά:

«Οι ειδικευμένοι ιατροί – οδοντίατροι που προέρχονται από τις πρώην Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ και οι οποίοι με βάση το ν.4238/2014 εντάχθηκαν στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), εργάζονται ως ιατροί – οδοντίατροι ΠΕ  πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Κατά συνέπεια, το ωράριο εργασίας τους, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξής τους στον κλάδο ιατρών – οδοντιάτρων ΕΣΥ, είναι το οκτάωρο με βάση όσα ισχύουν και για τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους. Είναι προφανές ότι μετά την ένταξή τους στο ΕΣΥ, θα υπάγονται στο ίδιο καθεστώς εργασίας με τους ιατρούς – οδοντιάτρους του ΕΣΥ, που είναι το επτάωρο.

Επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Υγείας έχει ξεκινήσει ήδη τις σχετικές διαδικασίες (έχουν συσταθεί τα Συμβούλια Αξιολόγησης σε κάθε ΔΥΠΕ της χώρας και έχει εκδοθεί η σχετική διευκρινιστική εγκύκλιος) και επιδίωξή μας είναι η κατάταξή των ιατρών – οδοντιάτρων στον κλάδο ΕΣΥ να γίνει συντομότερα από τη προβλεπόμενη στο νόμο προθεσμία, που είναι οι οκτώ μήνες μετά την αίτησή τους».

Οι γιατροί πάντως στην εξώδική διαμαρτυρία τους επισημαίνουν ότι «στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.), «το επίσημο ωράριο των νοσοκομειακών ιατρών [ήτοι ειδικευομένων Ιατρών και Ιατρών Επιμελητών Α’ και Β’, Διευθυντών] είναι επτάωρο, συνεχές, πρωϊνό και πενθήμερο από Δευτέρα έως Παρασκευή όμως, οι Ιατροί του Ε.Σ.Υ. δεν εξετάζουν ασθενείς στα τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσοκο-μείων του Ε.Σ.Υ. επί επτά (7) ώρες τονίζοντας ότι δεν είναι εφικτό να εξετάζουν αυτοί επί 8 ώρες ασθενείς.

Αναφέρουν τέλος, ότι οι Ιατροί του Ε.Σ.Υ. εξετάζουν ασθενείς στα Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσοκομείων, στα οποία υπηρετούν για 4 με 5 το πολύ ώρες και με την βοήθεια Γραμματέων και Νοσηλευτικού προσωπικού. Πολλές δε φορές, ίσως τις περισσότερες, επικουρούνται από ειδικευό-μενους Ιατρούς ή αντικαθίστανται από ειδικευόμενους Ιατρούς».