Κορονοϊός: 15 νέα κρούσματα – Τι είπε ο Σ. Τσιόδρας για το φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά

Εργαστήριο
07-05-2020

Δεκαπάντε  νέα κρούσματα του κορονοϊού και ένα θύμα καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο στη χώρα. Την ώρα που η πανδημία κινείται σε χαμηλά επίπεδα στην Ελλάδα, νέες ελπιδοφόρες ανακοινώσεις για δοκιμές που έγιναν σε πειραματόζωα, μας φέρνουν πιο κοντά στη δημιουργία εμβολίου.

Την ίδια στιγμή, πιο κοντά στην κατανόηση του κορονοϊού έχουν έρθει οι επιστήμονες με νέα μελέτη, η οποία αποκαλύπτει καινούργια στοιχεία για τις μεταλλάξεις του ιού, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας, ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας.

Τσιόδρας: Τι είπε για το φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά που μοιάζει με τη νόσο Kawasaki

Καθησυχαστικός ήταν ο καθηγητής, Σωτήρης Τσιόδρας, σχετικά με το νέο φλεγμονώδες σύνδρομο που εμφανίζεται σε παιδιά -κυρίως κάτω των 5 ετών- κι έχει συμπτώματα συναφή με τη νόσο kawasaki. Το σύνδρομο  έχει θορυβήσει τους επιστήμονες, εξαιτίας πιθανής συσχέτισής του με τη νόσο του κορονοϊού.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του healthview.gr, ο καθηγητής τόνισε ότι υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση και στη χώρα μας, όμως, τα περιστατικά είναι ελάχιστα. Αναφέρθηκε δε και σε ένα περιστατικό στη Βόρεια Ελλάδα, σε παιδάκι που αποδείχθηκε αρνητικό στον ιό. Το θέμα αποκάλυψε χθες στην εκπομπή “ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ο Εμμανουήλ Ροηλίδης, καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας στο ΑΠΘ.

Δείτε επίσης: Δύο παιδιά με συμπτώματα που μοιάζουν με τη νόσο Kawasaki

“Είναι σπάνιο σύνδρομο. Η συσχέτισή του με τον ιό μάλλον υπάρχει, δεν έχει τεκμηριωθεί 100% γι’ αυτό το ψάχνουν, αλλά καταλαβαίνεις όταν έχεις εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα αυτή τη στιγμή -60.000 ας πούμε κατά μέσο όρο στην Ευρώπη και άλλα τόσα στην Αμερική- κάποια θα εμφανίσουν αυτές τις σπάνιες φλεγμονώδεις επιπλοκές, για τις οποίες πρέπει να υπάρχει allert και πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση. Μάλιστα άκουσα σήμερα για ένα τέτοιο παρόμοιο περιστατικό στη Βόρειο Ελλάδα, το οποίο είχε αρνητικό έλεγχο για την παρουσία του νέου κορονοϊού”.

Ο καθηγητής παραδέχθηκε ότι το θέμα έχει απασχολήσει και τους έλληνες παιδιάτρους-λοιμωξιολόγους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και υπάρχει alert και επαγρύπνηση και στη χώρα μας. Ως προς το, εάν αυτά τα περιστατικά σε παιδιά που έχουν εμφανιστεί στο εξωτερικό, προκαλούν ανησυχία για το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων, ο καθηγητής ήταν κατηγορηματικός, καθώς όπως είπε, αυξημένα περιστατικά εμφανίστηκαν κυρίως σε χώρες με μεγάλη διασπορά του ιού, ενώ η Ελλάδα απέχει από τέτοιες καταστάσεις.

“Γι’ αυτό το πολύ σπάνιο σύνδρομο, υπάρχει θεραπεία και το οποίο μάλλον έχει κάποια συσχέτιση με τον κορονοϊο. Δεν προβληματίζει γιατί εξακολουθεί να είναι σπάνιο, θα προβλημάτιζε εάν είχαμε μια τεράστια διασπορά, του ιού στην κοινότητα και ευτυχώς δεν είχαμε και ευτυχώς αποφύγαμε τέτοια φαινόμενα. Άλλο ένα όφελος, ένα κέρδος που είχαμε από την στενή παρακολούθηση του ιού στην χώρα μας και τα αποτελέσματα που είχαμε σε σχέση με άλλες χώρες. Παραμένουμε σε επαγρύπνηση, δεν αλλάζει τις αποφάσεις μας, αλλά και είναι κάτι που το παρακολουθούμε στενά. Είναι ελάχιστα τα περιστατικά στην πατρίδα μας, αλλά δεν αλλάζει τα επιστημονικά δεδομένα για την πορεία του ιού και τα μέτρα που έχουμε πάρει”, κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Κορονοϊός: Τα νέα κρούσματα, οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι ασθενείς

Εντωμεταξύ, δεκαπέντε ήταν τα νέα κρούσματα του ιού στη χώρα και ένας νέος θάνατος καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο.  Αναλυτικά:

Στα 2.678 είναι τα καταγεγραμμένα κρούσμα του ιού SARS-CoV-2 στη χώρα. Από αυτά το 56% αφορά άνδρες. Τα 603 κρούσματα σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1.340 προέρχονται μετά από επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου COVID-19.

Οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 33. Η διάμεση ηλικία τους τα 67 έτη, ενώ οι 8 (24,2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Τo 97% από αυτούς έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Οι ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ είναι 85.

Τέλος, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ένας θάνατος, ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά 148 θανατηφόρα κρούσματα στη χώρα. Από τους θανόντες ασθενείς οι 40 (27%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους ήταν τα 75 έτη. Το 93,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 90.043 κλινικά δείγματα.