Κορονοϊός: Αλλαγές στη στρατηγική για το εξιτήριο από τα νοσοκομεία

νοσοκομειο ασθενεις
31-03-2020

Αλλαγές στη στρατηγική που ακολουθείται στην εξέταση, πριν το εξιτήριο από το νοσοκομείο, προανήγγειλε ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Η Επιτροπή θα εισηγηθεί, πιθανότατα αύριο, πιο αυστηρά μέτρα όσον αφορά στα αρνητικά τεστ, δηλαδή την ανάγκη να υπάρξουν δύο αρνητικά τεστ για να βγουν αυτοί οι άνθρωποι από το νοσοκομείο, δήλωσε ο λοιμωξιολόγος.

‘Οπως εξήγησε: «Άνθρωποι οι οποίοι έχουν προβλήματα υγείας, άνθρωποι οι οποίοι έχουν μια πτώση της άμυνας του οργανισμού, παραδείγματος χάριν οι καρκινοπαθείς, άνθρωποι οι οποίοι υποφέρουν σοβαρά όταν νοσούν από αυτή τη νέα νόσο και οι άνθρωποι που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με αυτή τη νόσο, έχουν μεγαλύτερο διάστημα απέκκρισης του ιού από τον οργανισμό τους».

Ωστόσο, για όσους έχουν ελαφρότερες μορφές της νόσου, μορφές που είναι ήπιες, που νοσηλεύονται στο σπίτι με παρακολούθηση ή μορφές που είναι ελαφριές και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, υιοθετούνται όλο και περισσότερο κριτήρια κλινικά, που δεν περιλαμβάνουν τον εργαστηριακό έλεγχο, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να αποσυμφορούν το σύστημα υγείας.

Δεν σταματάει η απομόνωση

«Αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάει η απομόνωση», υπογράμμισε. Για παράδειγμα ένα κλινικό κριτήριο να είναι κάποιος χωρίς πυρετό τρεις ημέρες και να έχουν περάσει 7 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.  Αυτό είναι ένα κριτήριο που χρησιμοποιεί το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχεις τον ιό ή δεν μπορείς να το μεταδώσεις, ιδιαίτερα σε ένα άτομο αυξημένου κινδύνου που είναι στο σπίτι σου», πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι συγκεκριμένο ζήτημα θα συζητηθεί αύριο στην Επιτροπή, η οποία αναμένεται να συστήσει να εξακολουθεί η απομόνωση αυτών των ατόμων, ώστε να συμπληρώνεται ένα διάστημα 14 ημερών ή τουλάχιστον ένα διάστημα όσο έχουν συμπτώματα.

«Αν έχουν βήχα, ξέρετε, πολλές φορές παρατείνεται ο βήχας και μπορεί κάποιος να κολλήσει τον άλλον», διευκρίνισε και χαρακτήρισε το μέτρο ασφαλείας υπερβολικό, το οποίο όμως στη συγκεκριμένη φάση της νόσου πρέπει να τηρηθεί.

«Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι μετά τη 10η μέρα έχει μειωθεί τόσο πολύ η παρουσία του ιού, που ακόμα και να τον βρίσκεις δεν ξέρεις αν είναι ενεργός και μεταδόσιμος. Μπορεί να βρίσκεις κομμάτια του ιού, τα οποία ο οργανισμός τα έχει πολεμήσει, τον έχει διαλύσει κατά κάποιον τρόπο, και εσύ βρίσκεις τα κομματάκια του, τα απομεινάρια του και λένε ότι δεν μεταδίδεις τόσο εύκολα», συμπλήρωσε.

Πιο αυστηρή στρατηγική από την Επιτροπή

Ο κ. Τσιόδρας δήλωσε ότι η Επιτροπή θα υιοθετήσει αύριο μάλλον μια πιο αυστηρή στρατηγική.

«Είναι πολύ δύσκολη και επιστημονική αυτή η ερώτηση, για αυτό και θα τοποθετηθεί όλη η Επιτροπή, ώστε να έχουμε κάποια κλινικά κριτήρια για τις ελαφρότερες περιπτώσεις της νόσου και κάποια πιο αυστηρά κριτήρια, όπως ο εργαστηριακός έλεγχος για τους ανθρώπους που είναι ανοσοκατεσταλμένοι, που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και διαρκεί περισσότερο η απέκκριση του ιού από τον οργανισμό τους».