Από την ημέρα που μπήκε ο κορωνοϊός στη ζωή μας, οι ειδικοί μιλούν για το τρίπτυχο που μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση του. Αυτό είναι: Πλένουμε τα χέρια μας συχνά, φοράμε μάσκες και κρατάμε αποστάσεις. Τώρα, νέα έρευνα δείχνει πως αν ακόμα και ο μισός πληθυσμός του πλανήτη τηρούσε ευλαβικά αυτό το τρίπτυχο, ο κορωνοϊός θα μπορούσε σχεδόν να εξαλειφθεί, χωρίς καν να βρεθεί εμβόλιο ή επιπλέον θεραπείες.
Ο κορωνοϊός και η εξάπλωση του
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS Medicine. Οι ειδικοί δημιούργησαν ένα νέο μοντέλο που εξετάζει την εξάπλωση της ασθένειας και τις προσπάθειες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον περιορισμό της.
Οι δείκτες για τις επαφές που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη στηρίζονται στην αλληλεπίδραση των πολιτών της Ολλανδίας, όμως το μοντέλο μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες δυτικές χώρες, όπως σημειώνουν οι ερευνητές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ουτρέχτης.
«Μια μεγάλη πανδημία μπορεί να προληφθεί αν η αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων ξεπεράσει το 50%», έγραψαν οι ερευνητές.
Αν όμως η αντίδραση του κόσμου είναι αργή, ο αριθμός των κρουσμάτων θα μειωθεί αλλά η κορύφωσή τους δεν θα καθυστερήσει. Αυτό πάντα βάσει πάντα του μοντέλου των ερευνητών.
Αν οι κυβερνήσεις προχωρήσουν γρήγορα σε lockdown, όμως και κανείς δεν λάβει περαιτέρω προσωπικά προστατευτικά μέτρα, αυτό θα καθυστερήσει αλλά δε θα μειώσει την ένταση της κορύφωσης των κρουσμάτων. Μια παρέμβαση τριών μηνών θα μπορούσε να καθυστερήσει την κορύφωση κατά επτά μήνες το πολύ.
Αν η επιβεβλημένη από την κυβέρνηση κοινωνική αποστασιοποίηση συνδυαστεί με συνείδηση της σημασίας της ασθένειας και προσωπικά επιπλέον μέτρα, το μέγεθος της κορύφωσης θα μειωθεί, ακόμη και μετά την άρση των περιορισμών.
Τι λένε οι ειδικοί
«Επιπλέον, η επίδραση του συνδυασμού μέτρων που επιβάλλουμε οι ίδιοι στους εαυτούς μας λειτουργεί προσθετικά», έγραψαν οι επιστήμονες. «Με πρακτικούς όρους, αυτό σημαίνει ότι ο κορωνοϊός δεν θα προκαλέσει μεγάλα ξεσπάσματα σε μια χώρα όπου το 90% του πληθυσμού υιοθετεί το συχνό πλύσιμο των χεριών και την τήρηση αποστάσεων, τα οποία έχουν αποτελεσματικότητα 25%».
Ακόμη και αν επιβάλουμε στον εαυτό μας την τήρηση αποστάσεων, οι επαφές με τους άλλους ενδέχεται να μην εξαλειφθούν πλήρως. Για παράδειγμα, τα άτομα που συγκατοικούν αλληλεπιδρούν. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να κολλήσουν ο ένας τον άλλο. Επομένως οι μικρές εξάρσεις παραμένουν πιθανές.
Ο ρόλος των κυβερνήσεων
Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ενημερώσουν τον κοινό για τον τρόπο μετάδοσης του ιού. Να καταστήσουν σαφή τη σημασία της κοινωνικής αποστασιοποίησης, της καλής υγιεινής και της χρήσης της μάσκας. Δεν διευκρινίζουν αν είναι καλύτερο αυτές οι κινήσεις να έχουν συμβουλευτικό ή καταναγκαστικό χαρακτήρα.
Από το μοντέλο δεν λείπουν και οι περιορισμοί. Δεν λαμβάνει υπόψη του δημογραφικά στοιχεία, ούτε και την ατελή απομόνωση εκείνων που ασθενούν από κοροναϊό. Πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να μολύνουν εκείνους που τους φροντίζουν σε ένα θεραπευτήριο ή στο σπίτι. Επιπλέον δεν αναφέρεται στην πιθανότητα δεύτερης λοίμωξης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Η πανδημία συνέβαλε στη χρήση του προφυλακτικού