Κορωνοϊός: Πέμπτη 15 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των εφήβων 15-17 ετών

12-07-2021

Τις λεπτομέρειες για τον εθελοντικό εμβολιασμό εφήβων 15 έως 17 ετών με γονική συναίνεση ανακοίνωσαν από το υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Απαραίτητο εφόδιο για τα νέα παιδιά θα πρέπει να είναι ο εμβολιασμός τους» ανέφερε αρχικά η κυρία Θεοδωρίδου, μιλώντας για τους επιτυχόντες των Πανελλαδικών Εξετάσεων και την νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό είναι «ευκαιρία να χαρούν τη φοιτητική ζωή και τη διαδραστική επικοινωνία με τους καθηγητές τους», είπε χαρακτηριστικά.

Τα ραντεβού για τον προγραμματισμό εμβολίων στους εφήβους ηλικιάς 15 έως 17 ετών (για την ακρίβεια για όσους έχουν γεννηθεί έως 31 /12 /2005) θα ανοίξει την Πέμπτη, 15 Ιουλίου.

Τον προγραμματισμό θα μπορούν να κάνουν οι γονείς χρησιμοποιώντας τους κωδικούς τους στο taxisnet και ο εμβολιασμός των εφήβων θα γίνεται στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδεία των γονέων τους. Επίσης ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως καταργείται το πέναλτι των 6 ημερών για όσους άλλαζαν απάνω από δύο φορές το ραντεβού τους και ανέφερε πως πάνω από το 70% άνω των 70 ετών έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν καθημερινά ραντεβού για την επόμενη μέρα όσον αφορά τα εμβόλια της Moderna και της Johnson & Johnson και είπε ότι υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες για το εμβόλιο της Pfizer διευκρινίζοντας ότι ο χρόνος αυτός ίσως μειωθεί τις επόμενες ημέρες ώστε κάποιος να μπορεί να κάνει ακόμα και την επόμενη μέρα μετά το κλείσιμο του ραντεβού εμβόλιο της Pfizer.

Όπως είπε επίσης, έχουν ήδη γίνει στη χώρα πάνω από 9,3 εκατ. εμβολιασμοί και το ποσοστό κάλυψης με δύο δόσεις ανέρχεται στο 41%.

«Η μετάλλαξη Δέλτα έχει μετακυλήσει το ενδιαφέρον στις νεότερες ηλικίες, είναι επικίνδυνη για τους ανεμβολίαστους οι οποίοι είναι κάποιες χιλιάδες συμπολιτών μας, ενώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή στους εμβολιασμένους με μόνο μία δόση εμβολίου» σημείωσε και κάλεσε τους πολίτες να μην καθυστερήσουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Θεοδωρίδου: Οι ανεμβολίαστοι λειτουργούν ως “εργαστήρι” δημιουργίας νέων μεταλλάξεων

Όπως είπε χαρακτηριστικά η κα. Θεοδωρίδου, τα επόμενα επιδημικά κύματα θα εξαρτώνται από τη μετάδοση των μεταλλάξεων από τους νέους στους μεγαλύτερους. «Η διασπορά του ιού στο περιβάλλον είναι στα χέρια των νέων, καθώς μπορούν να μεταδώσουν σε ανεμβολίαστους και σε ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου και προσέθεσε ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί «φρενάρουν» τη δράση του ιού, ενώ οι ανεμβολίαστοι λειτουργούν σαν εργαστήριο νέων μεταλλάξεων

«Ο εμβολιασμός φρενάρει και αναστέλλει τη δημιουργία νέων μεταλλάξεων και μειώνει το ιίκο φορτίο αλλά και την διασπορά», εξήγησε προσθέτοντας ότι ο εμβολιασμός είναι το απαραίτητο εφόδιο για τους πρωτοετείς φοιτητές αλλά και τους φοιτητές γενικότερα.

Η κυρία Θεοδωρίδου για ακόμη μία φορά προσέθεσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνεται η δεύτερη δόση, καθώς φαίνεται από στοιχεία στις ΗΠΑ ότι αρκετοί νέοι δεν πραγματοποιούν τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

«Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά τη δεύτερη δόση» είπε εξηγώντας ότι οι εμβολιασμένοι με μία δόση έχουν προστασία που φτάνει το 33% έως 50% και αυτοί που έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση, η προστασία ξεπερνά το 90%.

“Κινδυνεύουν περισσότερο οι ανεμβολίαστοι από τη μετάλλαξη Δέλτα”

Η κυρία Θεοδωρίδου έκανε ξεκάθαρο ότι οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη μετάλλαξη Δέλτα και χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η έκκληση που έγινε για εμβολιασμό των άνω των 60 ετών έπιασε τόπο.

Μάλιστα η ίδια αναφέρθηκε στους λόγους που ο κόσμος δεν εμβολιάζεται στη χώρα μας διαλύοντας κάποιους μύθους.

Όπως είπε δεν υπάρχουν νοσήματα που να απαγορεύεται ο εμβολιασμός. Επίσης ότι όλοι αυτοί που περιμένουν το φάρμακο δεν χρειάζεται να περιμένουν καθώς φαίνεται ότι προς το παρόν δεν έχουμε ένα αποτελεσματικό φάρμακο κατά του κορονοϊού.

Η ίδια έκανε λόγο και για εσφαλμένες αντιλήψεις που αφορούν κυρίως τους νέους, τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός δεν επηρεάζει τη γονιμότητα ούτε των αντρών ούτε των γυναικών.

Μιλώντας για τον φόβο της πιθανής αλλά σπάνιας παρενέργειας του ενός ή δύο στο εκατομμύριο, είπε ότι η ζυγαριά για κάποιους ανθρώπους κλείνει προς αυτό το φόβο όταν η πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές από τη νόσο του κορονοϊού είναι πολύ μεγαλύτερη.

Επίσης, αναφέρθηκε και σε αυτούς που λένε ότι ακόμα και οι εμβολιασμένοι νοσούν και το εμβόλιο φαίνεται να μην αποδίδει, τονίζοντας ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, παραθέτοντας το στοιχείο ότι το 99% όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ σήμερα είναι ανεμβολίαστοι.

Τέλος, αναφέρθηκε και στους «λαθρεπιβάτες» -όπως είπε- της ανοσίας, οι οποίοι προσπαθούν να προστατευτούν από τον εμβολιασμό των άλλων.

«Είναι οι νεαρές ηλικίες σε αυτή τη φάση που καλούνται να προστατέψουν τους ευπαθείς και τους ηλικιωμένους» κατέληξε η κυρία Θεοδωρίδου, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε ότι όσοι έχουν νοσήσει θα πρέπει να κάνουν μόνο μία δόση του εμβολίου.