Μέχρι να βγει το εμβόλιο, ο τρόπος να σταματήσει να μεταδίδεται ο κορωνοϊός είναι οι μάσκες. Το ιδανικό είναι να έχουμε έναν συνδυασμό απόστασης και χρήσης μάσκας. Η τήρηση των αποστάσεων όμως δεν είναι εύκολη παντού και πάντα.
“Δεν υπάρχει κάποιο αόρατο πεδίο δυναμικής ασπίδας στα 2 μέτρα”, λέει η Saskia Popescu, ειδική επί μολυσματικών ασθενειών στο πανεπιστήμιο George Mason.
Ο κορωνοϊός και η μάσκα
Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) αναφέρει ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού πέρα από τα 2 πόδια είναι σπάνια, αλλά γίνεται πολύ πιο πιθανή σε χώρους με ανεπαρκή αερισμό.
Ορισμένοι ειδικοί στον τομέα της υγείας υποστηρίζουν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να εξαπλωθεί πιο εύκολα από ό,τι υποδεικνύει το CDC και προτείνουν τη χρήση μάσκας ακόμη και όταν είστε σε εξωτερικό χώρο για πολύ ώρα και ας απέχει ο ένας από τον άλλο πάνω από 2 μέτρα.
Άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν το εάν είναι καλύτερο να διατηρήσετε και την απόστασή σας, ενώ φοράτε επίσης μάσκα.
Όταν οι άνθρωποι υψώνουν τη φωνή ή λαχανιάζουν -όπως όταν τραγουδούν, φωνάζουν ή ασκούνται- αποβάλουν περισσότερα αναπνευστικά σταγονίδια ή αερολύματα. Τα εκτοξεύουν πιο μακριά στον αέρα. Όσο περισσότερο βρίσκεστε σε κατάσταση με πιθανότητα έκθεσης στον κορωνοϊό, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μόλυνσης.
Τι λένε οι ειδικοί
“Ο λόγος που τα πράγματα είναι τόσο μπερδεμένα είναι επειδή ο κόσμος θέλει ξεκάθαρες απαντήσεις. Αλλά δεν υπάρχουν απλές και σαφείς απαντήσεις”, δήλωσε η Lisa M. Lee. Ειδική επί της δημόσιας υγείας στο πανεπιστήμιο Virginia Tech.
Κανένα προστατευτικό μέτρο δεν είναι απολύτως αποτελεσματικό. Η Lee λοιπόν προτείνει να εφαρμόζει κανείς όσο περισσότερα προστατευτικά μέτρα μπορεί όπως μάσκα, κοινωνική απόσταση και πλύσιμο των χεριών.
Αλλά τονίζει πως “η μάσκα σου είναι το βασικό σου προστατευτικό μέτρο”.
Το να σου γίνει συνήθειο να φοράς μάσκα οποιαδήποτε στιγμή φεύγεις από το σπίτι εξαλείφει επίσης την ανάγκη να αποφασίσεις εξαρχής για πότε χρειάζεται ή δεν χρειάζεται να το κάνεις, λέει ο Bob Bednarczyk, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο πανεπιστήμιο Emory.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Πόσο κρατάει η ανοσία όταν αναρρώσει κάποιος;