Σε διπλό εμβολιασμό, έναντι του κορωνοϊού και της γρίπης, κάλεσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμόύ για την Covid-19.
Επικαλούμενη μελέτη στο νοσοκομείο της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ αναφορικά με παιδιά και εφήβους με Covid-19, με μοριακό έλεγχο και καλλιέργια ιών από τις εκκρίσεις του αναπνευστικού τους συστήματος, δόθηκε απάντηση στο πώς ο ιός βρίσκεται σε αυτές τις εκκρίσεις.
«Είναι ζωντανός ιός, δεν είναι δηλαδή τμήματα του ιού τα οποία δεν μπορούν να μεταδοθούν. Επίσης το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά υψηλό, είναι ανεξάρτητο της ηλικίας των παιδιών και ανεξάρτητο της φάσης της λοίμωξης – δηλαδή εάν νοσούν, εάν βρίσκονται στο νοσοκομείο ή εάν είναι ασυμπτωματικά. Αυτό το γεγονός υπογραμμίζει ότι και τα παιδιά μεταδίδουν, και επιπλέον ότι αποτελούν ένα “ρεζερβουάρ” που διευκολύνει τη δημιουργία και νέων μεταλλάξεων» είπε χαρακτηριστικά.
Να μην αμεληθεί ο εμβολιασμός κατά της γρίπης
Επομένως επειδή ο χειμώνας πλησιάζει, όπως υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, για τα παιδιά που μπορούν να εμβολιαστούν συστήνεται -όπως και για τους ενήλικες- ο εμβολιασμός έναντι του κορωνοϊού. Επίσης η κυρία Θεοδωρίδου κάλεσε τόσο τους ενήλικες όσο και τους ανήλικους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες να εμβολιαστούν έναντι της γρίπης.
«Είναι δύο εμβολιασμοί που σε σημαντικό βαθμό θα βοηθήσουν και τη καθημερινότητα της κοινωνίας μας αλλά και δεν θα επιβαρύνουν το σύστημα υγείας».
Η κυρία Θεοδωρίδου εξήγησε ότι τα παιδιά που μπορούν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού θα πρέπει να το κάνουν και όσα έχουν ένδειξη καλό θα ήταν να εμβολιαστούν και για τη γρίπη.
«Η σύσταση για εμβολιασμό έναντι της γρίπης αφορά παιδιά που έχουν ιδιαίτερα προβλήματα ή χρόνια προβλήματα, ή παιδιά που έχουν στο περιβάλλον τους ευάλωτα άτομα όπως νεογνά, ηλικιωμένους ή ανθρώπους με χρόνια σοβαρά νοσήματα», είπε και προσέθεσε ότι δεν υπάρχει γενική σύσταση για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών για τη γρίπη.
Ερωτηθείσα για το πότε πρέπει να γίνει ο αντιγριπικός εμβολιασμός, τόνισε ότι ξεκίνησε ήδη από τον Οκτώβριο και πρόσθεσε πως «ευχής έργον είναι να ολοκληρωθεί μέσα στον Νοέμβριο».
Θεμιστοκλέους: Στο 60% οι πλήρως εμβολιασμένοι
«Ξεπεράσαμε τους 12.600.000 εμβολιασμούς», ανακοίνωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους,το 62,3% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση. Την ίδια ώρα περισσότεροι από 6.300.000 πολίτες, έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα, ποσοστό που προσεγγίζει το άνω του 60%.
Όσον αφορά την τρίτη δόση, με αυτή έχουν εμβολιαστεί 206.000 πολίτες. Ταυτόχρονα, άλλοι 40.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό.
Όπως σημείωσε, τις τελευταίες 10 μέρες, 52.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης.
Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε δράσεις σε συνεργασία με τοπικούς παράγοντες και φορείς για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. Πρόκειται για μια «εξωστρεφή επιχείρηση» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους «και ελπίζουμε αυτό να φέρει ένα καλό αποτέλεσμα».
Ειδικότερα, κινητά συνεργεία συνεχίζουν τους εμβολιασμούς σε διάφορες περιοχές της χώρας και ειδικά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 11.000, εμβολιασμοί. Επίσης, σε καθημερινή βάση επιχειρούν περισσότερες από 300 και πλέον κινητές μονάδες στα σπίτια πολιτών, καθώς και σε απομακρυσμένες περιοχές.
Παράλληλα έχουν αναπτυχθεί δράσεις για τον εμβολιασμό των μεταναστών στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, ευάλωτων ομάδων (Ρομά, αστέγων και τοξικοεξαρτόμενων) κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα και τελευταία αναπτύχθηκαν περισσότερα από 40 κινητά συνεργεία σε όλα σχεδόν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.