Κοστίζει ζωές ..και ευρώ.. Τι είναι;;

26-12-2016

Σοκάρουν και ευαισθητοποιούν τα στοιχεία που έδωσε στο φως της δημοσιότητας η Εθνική Επιτροπή Ελέγχου του Καπνίσματος του υπουργείου Υγείας, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, το ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία στα πλαίσια της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε για τα Οικονομικά του Καπνίσματος στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας η «κακή» συνήθεια του καπνίσματος είναι υπεύθυνη για 199.028 εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία, ποσοστό το οποίο αντιπροσωπεύει το 8,9 % του συνόλου των εισαγωγών. Οι εισαγωγές αυτές κοστίζουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας 400.011.801 με 554.123.300 ευρώ αντιπροσωπεύοντας δηλαδή το 7,7 με 10,7% του συνολικού προϋπολογισμού για την Υγεία.
Εάν αναγάγουμε το ποσοστό αυτό στο σύνολο των δαπανών για την Υγεία το κόστος που αποδίδεται στο κάπνισμα ανέρχεται σε 1,76 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, αντιπροσωπεύοντας ένα ποσοστό της τάξεως 7,9% της συνολικής δαπάνης υγείας τουλάχιστον. Το κόστος φαντάζει ακόμα χειρότερο  αγγίζοντας τα 3,27 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως εάν συμπεριλάβουμε και τις έμμεσες δαπάνες όπως τις απώλειες παραγωγικότητας λόγω  νοσηρότητας και θνησιμότητας.

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας υπολογίζει πως αν αυξηθεί η τιμή στα τσιγάρα 10% θα επέλθει μείωση στην κατανάλωση των τσιγάρων κατά 3,7% ενώ εάν αυξηθεί το εισόδημα των καταναλωτών κατά 10% τότε θα επέλθει αύξηση στην κατανάλωση της αγοράς των τσιγάρων κατά 6,7%.

Εάν όμως αυξανόταν η τιμή του κάθε πακέτου τσιγάρων κατά δύο ευρώ το κράτος θα αποκόμιζε έσοδα 1,2 δις ευρώ και το ποσοστό των καπνιστών θα μειωνόταν σημαντικά λόγω κόστους… δηλαδή 330.000 ενήλικες θα έκοβαν το κάπνισμα, 125.00 νέοι θα αποτρέπονταν  από το να το ξεκινήσουν να καπνίζουν, ενώ θα αποφεύγαμε 192.000 πρόωρους θανάτους λόγω τσιγάρου.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνουν και οι εκτιμήσεις επιστημονικής ομάδας, απαρτιζόμενης από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Harvard, της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, του Πανεπιστημίου του Chicago, του Πανεπιστημίου Πειραιώς, του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, οι οποίοι εκτιμούν ότι μία αύξηση της τάξεως  των 2 ευρώ ανά πακέτο θα οδηγούσε σε μείωση της  κατανάλωσης κατά 20%.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον κύριο Μπεχράκη τα στοιχεία καθιστούν επιβεβλημένη τη παρέμβαση της πολιτείας στο ζήτημα του καπνίσματος ενώ μία σωστή φορολογική στρατηγική θα μπορούσε να μετατρέψει το κάπνισμα σε κύριο μοχλό επίλυσης του οικονομικού προβλήματος του ΕΟΠΥΥ.

Χρυσάνθη Τασσοπούλου