Το κρασί θεωρούταν πάντα το πιο αθώο από τα ποτά. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια τείνει να γίνει κοινή πεποίθηση πως ένα ποτηράκι την ημέρα μπορεί ακόμα και να βοηθήσει την καρδιά μας. Πόσο ισχύει όμως κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα;
Η άνοδος των «winefluencers»
Το κρασί καταναλώνεται ευρέως στη δυτική κουλτούρα. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν συμβάλει στην προώθηση της κατανάλωσή του.
Οι influencers του κρασιού (άνθρωποι που διαμορφώνουν τάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς, ιδίως στις νεότερες γενιές.
Έτσι προωθούνται μάρκες και επηρεάζονται οι προτιμήσεις των καταναλωτών, βοηθώντας παράλληλα το κοινό να μάθει λεπτομέρειες για το κρασί.
Με την άνοδο των winefluencers και την πρόσβαση σε διαφορετικές πηγές πληροφοριών για το κρασί, οι καταναλωτές λαμβάνουν συνεχώς αντιφατικά μηνύματα σχετικά με την κατανάλωσή του.
Πού έχει καταλήξει η επιστημονική έρευνα για το κρασί;
Στη δεκαετία του 1970, μελέτες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν ένα έως δύο ποτά την ημέρα, φάνηκε να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ακόμη και να ζουν περισσότερο από εκείνους που δεν έπιναν.
«Οι πρώιμες έρευνες διαπίστωσαν ότι τα μέτρια επίπεδα κατανάλωσης κρασιού είχαν μια επίδραση καμπύλης σχήματος J,» δήλωσε στο BBC η Helena Conibear, συν-διευθύντρια του Διεθνούς Επιστημονικού Φόρουμ για την Έρευνα του Αλκοόλ.
«Μικρές, τακτικές ποσότητες κρασιού, φαίνεται να οδηγούν σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, καλύτερη υγεία και λιγότερη γνωστική παρακμή».
Στη συνέχεια, ήρθε το γαλλικό παράδοξο τη δεκαετία του 1980, που έδειξε χαμηλά ποσοστά καρδιακών παθήσεων μεταξύ των Γάλλων παρά τη συχνή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και διατροφικής χοληστερόλης.
Πώς εξηγείται η καμπύλη J ή το γαλλικό παράδοξο;
Το κρασί (ιδίως το κόκκινο) περιέχει πολυφαινόλες – χημικές ενώσεις που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας μας.
Η ρεσβερατρόλη είναι μια πολυφαινόλη και δρα σαν αντιοξειδωτικό. Αυτό σημαίνει ότι εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, τα ασταθή μόρια που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και το DNA μας.
Η ρεσβερατρόλη έχει επίσης αντιφλεγμονώδη δράση και πιστεύεται ότι μειώνει την υπέρταση και τις καρδιακές παθήσεις.
Ένα μεγάλο μέρος των ερευνών επαναλαμβάνει ότι οι μικρές δόσεις κρασιού μπορεί να είναι ευεργετικές. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ωστόσο, ότι τα οφέλη του κρασιού για την υγεία έχουν υπερεκτιμηθεί.
Υπάρχουν ακόμη αναπάντητα ερωτήματα γύρω από τις δόσεις της ρεσβερατρόλης. Το θέμα μπορεί να μην είναι τόσο απλό όσο η κατανάλωση ενός ή δύο ποτηριών κρασιού την ημέρα για να αποκομίσει κανείς τα οφέλη της.
«Υπάρχει διαμάχη γύρω από το επίπεδο της δόσης που μπορεί να απορροφήσει κανείς από ένα ποτήρι κρασί και τη βιοδιαθεσιμότητά της, δηλαδή την ικανότητα του οργανισμού να την απορροφήσει και να μας κάνει καλό», λέει η Helena.
Ακόμη και το γαλλικό παράδοξο εγείρει ερωτήματα, επειδή δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα την πραγματικότητα άλλων χωρών. Η καμπύλη J έχει επίσης αμφισβητηθεί.
J ή όχι;
Η καθηγήτρια Tanya Chikritzhs είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας για την πολιτική για το αλκοόλ στο Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για τα Ναρκωτικά στο Πανεπιστήμιο Curtin. Έχει μελετήσει την καμπύλη J για περισσότερα από 15 χρόνια.
Η Tanya πιστεύει ότι η καμπύλη J μπορεί να είναι προβληματική ως θεωρία και να αποτελεί ανακριβή απεικόνιση της κατανάλωσης αλκοόλ σε σχέση με τα ποσοστά ασθενειών ή θανάτων.
«Όλες οι μελέτες είναι μελέτες παρατήρησης, που σημαίνει ότι κατατάσσουν τους ανθρώπους σε διαφορετικές ομάδες (με βάση το ιστορικό κατανάλωσης αλκοόλ) και συγκρίνουν την κατάσταση της υγείας τους», δήλωσε η Tanya στο ABC News.
Όπως λέει, η καμπύλη J «κάνει την ομάδα που δεν πίνει να φαίνεται σαν να έχει κακή υγεία επειδή δεν πίνει».
Το ίδιο το αλκοόλ ή η απουσία του δεν είναι απαραίτητα η αιτία των καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά μάλλον οι διαφορές μεταξύ πότη και μη πότη.
«Μελέτες που υποστηρίζουν την καμπύλη J συνεχίζουν να δημοσιεύονται, αλλά υποδηλώνουν ότι το ποτό μπορεί να μην μας ωφελεί τόσο όσο πιστεύαμε», λέει η Tanya.
Όλα τα αλκοολούχα ποτά, συμπεριλαμβανομένου του κρασιού, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία μας.
Οι επιστήμονες συνιστούν να μην υπερβαίνουμε τις τέσσερις μονάδες αλκοόλ κάθε φορά που πίνουμε και συνολικά τις 10 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα.
Η κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με περισσότερες από 40 παθήσεις.
Σε αυτές περιλαμβάνονται το εγκεφαλικό επεισόδιο, η κίρρωση του ήπατος , η εμβρυϊκή διαταραχή του φάσματος του αλκοόλ και ο καρκίνος.
Η κατανάλωση αλκοόλ έχει επίσης συνδεθεί με την κατάθλιψη και τον αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας.
Ακόμη και αν πίνετε με μέτρο, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου τους κινδύνους για την υγεία.
Πηγή: Particle
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κρασί: Από ποιές μορφές καρκίνου προστατεύει