Αμερικανοί και ισραηλινοί ερευνητές παρακολούθησαν επί δύο χρόνια για την πρώτη έρευνα του είδους, την υγεία 224 διαβητικών και βρήκαν ότι, όσοι έπιναν κόκκινο κρασί παρουσίασαν αύξηση στα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης.

Οι ασθενείς –όλοι είχαν διαβήτη τύπου 2, ο οποίος συνδέεται με την παχυσαρκία- χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, ανάλογα με το είδος του ποτού με το οποίο συνόδευαν το βραδινό φαγητό τους.

Η πρώτη ομάδα έπινε ένα μικρό ποτηράκι κόκκινο κρασί, η δεύτερη λευκό, ενώ η τρίτη ομάδα σκέτο νερό. Επίσης, όλοι οι εθελοντές παρακολουθούσαν τακτικά συνεδρίες με έναν διαιτολόγο και ακολουθούσαν το μεσογειακό τρόπο διατροφής.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, εκτός από την αύξηση στα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (HDL) –η οποία θεωρείται ότι βοηθά στη διατήρηση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων- όσοι έπιναν κρασί είχαν καλύτερα αποτελέσματα και σε άλλες εξετάσεις αίματος, ιδιαίτερα αν έπιναν κόκκινο κρασί.

Επιπλέον, τόσο το κόκκινο όσο και το λευκό κρασί «βελτίωσαν την ικανότητα επεξεργασίας των σακχάρων από τους διαβητικούς» ανέφεραν οι ερευνητές στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συνεδρίου για την παχυσαρκία.

Ο καθηγητής Meir Stampfer από την ιατρική σχολή του Χάρβαρντ και η επιστημονική του ομάδα πιστεύουν, ότι η επίδραση στη χοληστερόλη πρέπει να οφείλεται σε ένα μη αλκοολικό συστατικό που υπάρχει στο κόκκινο κρασί, αλλά όχι στο λευκό. Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμη, ότι όλοι όσοι συμμετείχαν στην έρευνα είχαν διαβήτη και ότι η κατάσταση της υγείας τους διατηρούνταν σταθερή είτε μέσω της διατροφής ή με τη βοήθεια φαρμάκων. Επισήμανε ωστόσο, ότι οι ασθενείς πρέπει πρώτα να θέσουν υπό έλεγχο την κατάστασή τους προτού δοκιμάσουν μικρές ποσότητες αλκοόλ.

Οι ερευνητές αναφέρουν, ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού «φαίνεται να μειώνει τον καρδιο-μεταβολικό κίνδυνο» σε όσους έχουν διαβήτη τύπου 2, κάτι που σημαίνει ότι μειώνονται οι πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακές ασθένειες ή εγκεφαλικό. Δεν είναι ξεκάθαρο όμως αν οι μη διαβητικοί θα έχουν τα ίδια οφέλη.