ΚΡΕΓΚ ΜΕΛΟ

Craig Mello
01-10-2021

Ο Κρεγκ Μέλο (18 Οκτωβρίου 1960 – ) είναι Αμερικανός βιολόγος και καθηγητής μοριακής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στο Worcester της Μασαχουσέτης. Του απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής το 2006, μαζί με τον Andrew Z. Fire, για την ανακάλυψη της παρεμβολής RNA. Αυτή η έρευνα διεξήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης και δημοσιεύτηκε το 1998. Ο Mello είναι ερευνητής του Ιατρικού Ινστιτούτου Howard Hughes από το 2000.

Το 2006, οι Μέλο and Fire έλαβαν το βραβείο Νόμπελ για την εργασία που ξεκίνησε το 1998, όταν μαζί με τους συναδέλφους τους (SiQun Xu, Mary Montgomery, Stephen Kostas και Sam Driver) δημοσίευσαν μια εργασία στο περιοδικό Nature με λεπτομέρειες πώς μικροσκοπικά αποσπάσματα RNA ξεγελούν το κύτταρο να καταστρέψει το αγγελιοφόρο RNA του γονιδίου (mRNA) προτού μπορέσει να παράγει μια πρωτεΐνη – κλείνοντας αποτελεσματικά συγκεκριμένα γονίδια.

Στην ετήσια επιστημονική συνάντηση του Ιατρικού Ινστιτούτου Howard Hughes που πραγματοποιήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2006 στο Ashburn της Βιρτζίνια, ο Μέλο εξιστόρησε το τηλεφώνημα που έλαβε ανακοινώνοντας ότι κέρδισε το βραβείο. Θυμάται ότι ήταν λίγο μετά τις 04:30 και μόλις είχε τελειώσει τον έλεγχο της κόρης του και επέστρεψε στην κρεβατοκάμαρά του. Το τηλέφωνο χτύπησε (ή μάλλον το πράσινο φως αναβοσβήνει) και η γυναίκα του είπε να μην απαντήσει, καθώς ήταν τηλεφώνημα φάρσα. Όταν ρώτησε τη σύζυγό του, αποκάλυψε ότι είχε χτυπήσει ενώ ήταν έξω από το δωμάτιο και κάποιος τους έπαιζε ένα κακόγουστο αστείο λέγοντας ότι είχε κερδίσει το βραβείο Νόμπελ. Όταν της είπε ότι όντως ανακοίνωναν τους νικητές του βραβείου Νόμπελ αυτήν ακριβώς την ημέρα, είπε «της έπεσε το σαγόνι». Απάντησε στο τηλέφωνο και η φωνή από την άλλη άκρη του είπε να ντυθεί και ότι σε μισή ώρα η ζωή του ήταν έτοιμος να αλλάξει.

Η αναφορά του Νόμπελ, που εκδόθηκε από το Σουηδικό Ινστιτούτο Καρολίνσκα, ανέφερε: «Οι φετινοί βραβευθέντες με Νόμπελ ανακάλυψαν έναν θεμελιώδη μηχανισμό για τον έλεγχο της ροής της γενετικής πληροφορίας».

Η έρευνα που διεξήχθη στο Carnegie Institution for Science (Fire) και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης (Mello), είχε δείξει ότι στην πραγματικότητα το RNA παίζει βασικό ρόλο στη ρύθμιση των γονιδίων. Σύμφωνα με τον καθηγητή Nick Hastie, διευθυντή της Μονάδας Ανθρώπινης Γενετικής του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας, είπε: «Είναι πολύ ασυνήθιστο για ένα έργο να φέρει εντελώς επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε τις βιολογικές διεργασίες και τη ρύθμιση, αλλά αυτό έχει ανοίξει ένα εντελώς νέο τομέα στη βιολογία».