Κρούσμα μηνιγγίτιδας σε βρέφος 2 μηνών από την Κάτω Αχαΐα – Για «ελεγχόμενη» κατάσταση μιλά η αντιπεριφερειάρχης Υγείας

Νοσοκομείο Χανίων & Ρεθύμνου
21-03-2025

Κινητοποίηση των υγειονομικών αρχών της Αχαΐας προκάλεσε κρούσμα μηνιγγίτιδας σε βρέφος 2 μηνών που μεταφέρθηκε από την Κάτω Αχαΐα και νοσηλεύεται στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών. Η αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Άννα Μαστοράκου έκανε λόγο για «μηνιγγίτιδα από μηνιγγιτιδόκοκκο, δεν είναι κεραυνοβόλος μορφή» με την κλινική κατάσταση του βρέφους, Ρομά, να χαρακτηρίζεται καλή». Όπως είπε, «είναι ελεγχόμενη κατάσταση, άμεσα χορηγήσαμε χημειοπροφύλαξη σε συγγενικά πρόσωπα του περιβάλλοντος του παιδιού».  Κλιμάκιο της Περιφέρειας επισκέφθηκε σχολείο όπου φοιτά άλλο παιδί της οικογένειας μετά από αναστάτωση που προκλήθηκε σχετικά με την μεταδοτικότητα του ιού. «Εξηγήσαμε πως δεν χρειάζεται να κλείσει το σχολείο, απαιτείται καθαριότητα με χλωρίνη. Το μικρόβιο δεν επιβιώνει στις επιφάνειες ή στον αέρα», τόνισε η κα Μαστοράκου.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το μικρόβιο του μηνιγγιτιδόκοκκου δεν επιβιώνει στο περιβάλλον, γι’ αυτό δεν απαιτείται η εφαρμογή ειδικών μέτρων απολύμανσης και το κλείσιμο των εκπαιδευτικών μονάδων για την πρόληψη μετάδοσης της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου. Έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία των κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου. Οι πολίτες και κυρίως νεαρά άτομα που έχουν κλινικά συμπτώματα συμβατά με τη νόσο (πυρετό και εξάνθημα) πρέπει άμεσα να απευθύνονται σε γιατρό. Οι γιατροί επί υποψίας μηνιγγίτιδας πρέπει άμεσα να χορηγούν θεραπεία και να παραπέμπουν σε νοσοκομείο.

Μετάδοση και παράγοντες κινδύνου

Ο μηνιγγιτιδόκοκκος (Neisseria meningitidis) είναι βακτήριο που αποικίζει τον ρινοφάρυγγα ασυμπτωματικών ατόμων – φορέων. Η επιδημιολογία της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου είναι περίπλοκη και υπάρχουν χρόνιοι φορείς που δεν νοσούν και άτομα που μόλις εκτεθούν θα νοσήσουν.

Ασυμπτωματικοί φορείς μηνιγγιτιδόκοκκου είναι περίπου το 10% του γενικού πληθυσμού, ωστόσο τα ποσοστά αποικισμού ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία, από 2% σε παιδιά που δεν παρακολουθούν παιδικό σταθμό έως 24-37% των εφήβων και νεαρών ενηλίκων ηλικίας 15-24 ετών. Η μετάδοση του μηνιγγιτιδόκοκκου γίνεται με την άμεση στενή επαφή από άτομο σε άτομο με τα σταγονίδια των αναπνευστικών εκκρίσεων.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί να εισχωρήσει στο ρινοφαρυγγικό επιθήλιο του ατόμου, να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσει απειλητική για τη ζωή ασθένεια, όπως μικροβιαιμία, μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία ή και μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα. Είναι γνωστό διεθνώς ότι υπάρχουν κεραυνοβόλες μορφές μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου.

Παράγοντες κινδύνου για νόσηση είναι το κάπνισμα, η πρόσφατη νόσηση από ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού, η πρόσφατη κατανάλωση αντιβιοτικών, ανοσολογικά ελλείμματα, το γενετικό υπόστρωμα του ατόμου, η ηλικία (βρέφη ηλικίας μικρότερης του έτους, έφηβοι και νεαροί ενήλικες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης), η πρόσφατη αλλαγή περιβάλλοντος διαβίωσης, κλπ. Να σημειωθεί ότι μετά από έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου.