Κρύο: Μπορεί να επιβαρύνει την καρδιά

κρύο
10-01-2024
Το πρώτο βαρύ κρύο του χειμώνα ήρθε. Και φυσικά όλοι γνωρίζουμε πως αυτό μπορεί να επηρεάσει και την υγεία μας. Και ιδίως την καρδιά. Οι ειδικοί από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF) δίνουν τις συμβουλές τους και λένε ποιοι κίνδυνοι αυξάνονται με το κρύο και γιατί.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να επηρεάσουν την κυκλοφορία του αίματος και να ασκήσουν έξτρα πιέσεις στην καρδιά, οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες, αναφέρουν ειδικοί από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF).

Ο οργανισμός αντιδρά έντονα στο κρύο, διότι προσπαθεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και να διατηρηθεί ζεστός. Η προσαρμογή αυτή, όμως, μπορεί να είναι πιο δύσκολη για όσους ήδη πάσχουν από καρδιολογικά προβλήματα.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί της BHF, το κρύο μειώνει τη θερμοκρασία του σώματος, το οποίο εντείνει τις προσπάθειές του να παραμείνει ζεστό. Έτσι:

  • Συστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία στην περιφέρεια του σώματος (π.χ. στα άκρα) για να διοχετευθεί περισσότερο αίμα στον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα
  • Αυξάνεται ο καρδιακός παλμός και η αρτηριακή πίεση
  • Η καρδιά δουλεύει πιο σκληρά απ’ ό,τι συνήθως
  • Το αίμα πήζει περισσότερο

Η αυξημένη πηκτικότητα μπορεί στις πιο σοβαρές περιπτώσεις να οδηγήσει σε θρόμβωση, που αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Πρόβλημα συνιστά επίσης η παραμονή σε υπαίθριους χώρους, ιδίως για όσους πάσχουν από αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα. Ο κρύος αέρας δυσκολεύει την αναπνοή τους, γι’ αυτό καλό είναι να παραμένουν σπίτι τους.

Οι ηλικιωμένοι είναι ιδιαιτέρως ευάλωτοι σε αυτούς τους κινδύνους. Δεν είναι, όμως, οι μόνοι. Πρόσφατη μελέτη έδειξε πως η παγωνιά είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη για τους ασθενείς με ισχαιμική καρδιοπάθεια, καρδιακή ανεπάρκεια ή αρρυθμία, καθώς και όσους έχουν περάσει εγκεφαλικό.

Γι’ αυτό έχει σημασία όλοι να γνωρίζουμε πως επηρεάζει το κρύο τον οργανισμό μας και τους κινδύνους που κρύβει για την καρδιά.

Τι μπορείτε να κάνετε

Πώς μπορείτε να προστατεύσετε την καρδιά σας από το κρύο που τώρα αρχίζει σιγά-σιγά στη χώρα μας; Οι επιστήμονες της BHF συνιστούν τα εξής:

  1. Διατηρήστε στους τουλάχιστον 18 βαθμούς Κελσίου τη θερμοκρασία του σωματίου όπου περνάτε τις περισσότερες ώρες.
  2. Να μην φοράτε ένα χοντρό ρούχο, αλλά να ντύνεστε σε στοιβάδες. Όταν φοράτε πολλά ρούχα, παγιδεύεται ανάμεσά τους η θερμότητα και είστε πιο ζεστοί. Μην ξεχνάτε τις κάλτσες. Να έχετε επίσης δίπλα σας μία κουβέρτα.
  3. Τη νύχτα να σκεπάζεστε με στοιβάδες. Μία θερμοφόρα ή μία ηλεκτρική κουβέρτα μπορεί να θερμάνουν το κρεβάτι σας.
  4. Μην μένετε ακίνητοι στο σπίτι σας. Να κινήστε όσο περισσότερο μπορείτε για να αυξάνεται η εσωτερική θερμοκρασία σας. Με την κίνηση ενισχύεται επίσης το ανοσοποιητικό σας.
  5. Να τρώτε γεύματα που παράγουν θερμότητα και να πίνετε ζεστά ροφήματα. Θα δώσουν στον οργανισμό σας την ενέργεια που χρειάζεται για να παραμείνει ζεστός.
  6. Αν πάσχετε από στηθάγχη (πόνος στο στήθος), να φοράτε ένα χαλαρό κασκόλ γύρω από τον λαιμό και το στόμα σας. Ή να φοράτε μία προστατευτική μάσκα, ώστε να αναπνέετε πιο ζεστό αέρα. Αυτό μπορεί να μειώσει τα συμπτώματά σας, αν επιδεινώνονται τον χειμώνα.

Αν αισθανθείτε ότι αρχίζει κάποια ίωση (π.χ. γρίπη, COVID, κρυολόγημα), μείνετε σπίτι και αναπαυθείτε. Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την καρδιά σας ή έχετε άλλο υποκείμενο νόσημα, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας. Μπορεί να χρειασθείτε αντιϊικά φάρμακα τα οποία αποδίδουν καλύτερα όταν λαμβάνονται τα πρώτα 24ωρα από την έναρξη της γρίπης ή της COVID.

Συμβουλευθείτε επίσης τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε μη-συνταγογραφούμενο φάρμακο. Μπορεί να αλληλεπιδρά με κάποιο που ήδη παίρνετε για το πρόβλημα της υγείας σας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Μαλλιά: Πώς θα τα προστατέψετε από το κρύο