Στις παρεμβάσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες, αναφέρεται ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου. Πιο συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι «μία από τις μείζονες προτεραιότητες της κυβέρνησης που αποτελεί δικαίως απαίτηση της κοινωνίας» είναι η μείωση του μέσου χρόνου αναμονής στις εφημερίες.
Στην κατεύθυνση αυτή «ενεργοποιήθηκε» το νέο σύστημα ψηφιακής ιχνηλάτησης όσων προσέρχονται στις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων. «Τι σημαίνει όμως αυτό; Στην ουσία, όταν κάποιος ασθενής προσέρχεται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών εφημερεύοντος νοσοκομείου, θα του δίνεται ένα «βραχιολάκι» με tracker, μέσω του οποίου θα καταγράφεται η πορεία του στα Ιατρεία του ΤΕΠ. Τι εξετάσεις έκανε; Πόσο περίμενε; Τι διάγνωση δόθηκε; Πόσο παρέμεινε στο νοσοκομείο; Αυτό θα βοηθήσει τόσο τους ιατρούς και τους ασθενείς, όσο και τις διοικήσεις των νοσοκομείων και το Υπουργείο Υγείας να δουν πού εντοπίζονται προβλήματα και καθυστερήσεις και να δρουν άμεσα. Ο στόχος δεν είναι άλλος από τη μείωση του μέσου χρόνου αναμονής στις εφημερίες», σημειώνει ο πρωθυπουργός. Το νέο αυτό σύστημα ηλεκτρονικής ιχνηλάτησης ξεκίνησε ήδη πιλοτικά στον «Ευαγγελισμό». Έως τον Ιούλιο θα εφαρμόζεται σε 14 μεγάλα νοσοκομεία και έως τις αρχές του 2026 παντού.
Ειδική αναφορά κάνει ο πρωθυπουργός στην ένταξη Κέντρων Υγείας στις εφημερίες. «Θυμίζω ότι για να μειώσουμε την πίεση στα ΤΕΠ και να εξυπηρετούνται οι ασθενείς πιο γρήγορα, έχουμε ήδη εντάξει Κέντρα Υγείας στις εφημερίες του λεκανοπεδίου και αυτό έχει ήδη δώσει ανάσα στο σύστημα. Προχωράμε τώρα με ενίσχυση των εφημεριών με 500 τραυματιοφορείς και εξετάζουμε, μαζί με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, κάποια σοβαρά περιστατικά από το ΕΚΑΒ να εξυπηρετούνται και από τα στρατιωτικά νοσοκομεία», σημειώνει.
Και συνεχίζει: «Υπάρχουν ακόμη πολλά πεδία που πρέπει να βελτιωθούν. Όμως το ΕΣΥ μέρα με τη μέρα αλλάζει, με σχέδιο και συνέπεια. Με αυξημένη χρηματοδότηση κατά 74% από το 2019 και κατά 120% ειδικά στα νοσοκομεία. Με νέες, σύγχρονες υποδομές και συνεχείς προσλήψεις προσωπικού, με ψηφιακές υπηρεσίες, διαφάνεια στις προμήθειες, απογευματινά χειρουργεία -έχουν ήδη γίνει 5.000, με τον Προσωπικό Ιατρό και τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις».
ΠΡΟΛΗΨΗ
Αναφερόμενος στο πεδίο της πρόληψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζει ότι «είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι πάνω από 2.5 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη συμμετάσχει στις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις του προγράμματος «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ». Πάνω από 363.500 συμπολίτες μας έχουν παραπεμφθεί για περαιτέρω έλεγχο, ενώ πάνω από 65.000 έχουν εντοπιστεί έγκαιρα με ευρήματα -σώζωντας χρόνο και ζωές. Και επειδή ακριβώς πιστεύουμε και επενδύουμε στην πρόληψη, από τα μέσα του μήνα, οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) ενισχύουν τη δράση τους. Εκτός από κατ’ οίκον φροντίδα σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία, προχωρούν και σε ειδικά προγράμματα πρόληψης για ενήλικες, ηλικιωμένους και παιδιά σε απομακρυσμένες περιοχές, δηλαδή σε ορεινές περιοχές και σε μικρά και πολύ μικρά νησιά της χώρας. Μπορεί να το έχω πει πολλές φορές, αλλά θεωρώ χρέος μου να το επαναλάβω: όταν σας έρθει το μήνυμα, αν είστε δικαιούχος κάποιου από τα προγράμματα πρόληψης που υλοποιούμε, μην αμελήσετε να κάνετε την εξέταση».
Στην ανάρτηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει επίσης ότι: «πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι δύο πρώτες μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντες δότες σε παιδιά χαμηλού σωματικού βάρους. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα των γιατρών του Ωνασείου Νοσοκομείου, αλλά και σε όλους τους γιατρούς από τη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Νεφρού του Γ.Ν.Α. Λαϊκό, το Γ.Ν. Παίδων Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού, αλλά και από το Ηνωμένο Βασίλειο που συνέβαλαν σε αυτή τη σπουδαία πράξη».
Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων στο ΕΣΥ, ο πρωθυπουργός αναφέρεται και στην ενίσχυση του στόλου του ΕΚΑΒ με το νέο υπερσύγχρονο Beechcraft King Air 360C, μια χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος «το οποίο και ευχαριστούμε θερμά για τη συνεχή και έμπρακτη στήριξη στην προσπάθειά μας να εξυπηρετήσουμε κάθε πολίτη, σε κάθε γωνιά της χώρας. Το ΕΚΑΒ διαθέτει πλέον τρία αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα, μια πολύ σημαντική υποδομή σε μια χώρα με τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της πατρίδας μας, ώστε να μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς και γρήγορες αεροδιακομιδές σε μεγαλύτερα νοσοκομεία από νησιά και ορεινές περιοχές».