Η λεπτοσπείρωση ή νόσος του Weil είναι μια ζωοανθρωπονόσος που οφείλεται σε διάφορα στελέχη του βακτηριδίου (σπειροχαίτης) Leptospira interrogans.
Πώς μεταδίδεται;
Η λεπτόσπειρα μεταδίδεται στον άνθρωπο μετά από έκθεση σε νερό ή έδαφος μολυσμένο από ζώα, που είναι συνήθως φορείς του βακτηριδίου. Τα ζώα, στα οποία περιλαμβάνονται οι σκύλοι, τα τρωκτικά, αλλά και τα μηρυκαστικά, αποτελούν πηγή μόλυνσης για τον άνθρωπο, καθώς διασπείρουν το βακτηρίδιο με τα ούρα τους. Η λεπτόσπειρα εισέρχεται στον οργανισμό μέσω του στόματος, της μύτης, του επιπεφυκότα (της μεμβράνης που καλύπτει εσωτερικά τον οφθαλμό και επεκτείνεται κάτω από τα βλέφαρα) και μέσω μικροτραυματισμών του δέρματος.
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να επωαστεί;
Ο χρόνος που χρειάζεται για να επωαστεί το βακτήριο που προκαλεί τη λεπτοσπείρωση κυμαίνεται από 3 έως 20 ημέρες και εξαρτάται από τον τρόπο μόλυνσης, τη δόση και τη λοιμογόνο δύναμη του στελέχους της λεπτόσπειρας.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Η λεπτοσπείρωση μπορεί να παρουσιάζει ανομοιογενή συμπτώματα και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι ασυμπτωματική. Γενικότερα πάντως, τα συνήθη συμπτώματα που εκδηλώνονται είναι τα εξής:
- ίκτερος, νεφρίτιδα
- υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος
- κακουχία, μυϊκή αδυναμία
- βρογχίτιδα, βρογχοπνευμονία, πνευμονία
- αιμορραγία από τη μύτη, αναιμία
- αιμορραγίες από το δέρμα και τους βλεννογόνους
- επιπεφυκίτιδα, φωτοφοβία, ιριδοκυκλίτιδα (φλεγμονή στην ίριδα του ματιού)
- γαστρεντερίτιδα, ηπατίτιδα, μηνιγγοεγκεφαλίτιδα.
Πώς μπορεί να προληφθεί;
- δηλώνοντας υποχρεωτικά τα κρούσματα σε ζώα, προκειμένου να παρέμβουν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες
- ελέγχοντας τη μόλυνση των ζώων (με εμβολιασμό και απολύμανση)
- αποφεύγοντας την άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα
- τηρώντας τα μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγιεινής του περιβάλλοντος
- αποφεύγοντας την επαφή με την πρωινή πάχνη πάνω στα φύλλα των φυτών, ιδιαίτερα σε περιόδους υψηλής θερμοκρασίας και χαμηλής υγρασίας, επειδή η πάχνη μπορεί να είναι μολυσμένη με τα ούρα τρωκτικών-φορέων λεπτοσπείρωσης
- κάνοντας το εμβόλιο (κυρίως τα άτομα υψηλού κινδύνου που ζουν σε περιοχές όπου υπάρχει υψηλή συχνότητα λεπτοσπείρωσης στον άνθρωπο).
Με τη συνεργασία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας