ΛΙΑΝ ΡΑΣΕΛ

Liane Russell
17-07-2021

Η Λιάν Ράσελ (27 Αυγούστου 1923 – 20 Ιουλίου 2019) ήταν Αμερικανίδα γενετιστής και οικολόγος με καταγωγή από την Αυστρία. Οι μελέτες της στη γενετική των θηλαστικών παρείχαν τη βάση για την κατανόηση της χρωμοσωμικής βάσης για τον προσδιορισμό του φύλου στα θηλαστικά και των επιπτώσεων που προκαλούνται από την ακτινοβολία, τα φάρμακα, τα καύσιμα και τα απόβλητα σε ποντίκια.

Η έρευνά της επέτρεψε την καλύτερη κατανόηση των γενετικών διεργασιών στα θηλαστικά, των επιπτώσεων της μεταλλαξιογένεσης και της τερατογένεσης στα θηλαστικά και της γνώσης για το πώς αυτές οι διεργασίες μπορούν να προληφθούν και να αποφευχθούν.
Προσδιόρισε ότι τα αναπτυσσόμενα έμβρυα ήταν πιο ευάλωτα στις επιπτώσεις της ακτινοβολίας κατά τις πρώτες επτά εβδομάδες της εγκυμοσύνης και ως εκ τούτου συνέστησε να ληφθούν μη επείγουσες διαγνωστικές ακτινογραφίες τις 14 ημέρες μετά την έναρξη της εμμήνου ρύσεως μιας γυναίκας, ένα πρότυπο που έγινε διεθνώς αποδεκτή στην ακτινολογική πρακτική. Ήταν επίσης η πρώτη που ανακάλυψε ότι το χρωμόσωμα Υ καθορίζει την αρρενωπότητα στα θηλαστικά.

Οι δραστηριότητές της για τη διατήρηση των ειδών, οδήγησαν στην προστασία πολλών άγριων και γραφικών τοποθεσιών. Ειδικά εκείνων κοντά στο σπίτι της στο Ανατολικό Τενεσί.

Η Ράσελ διεξήγαγε γενετική έρευνα επικεντρωμένη σε μεταλλάξεις που προκαλούνται από την ακτινοβολία. Αυτή και ο σύζυγός της ίδρυσαν το «σπίτι των ποντικιών». Μια αποικία περισσότερων από 200.000 μεταλλαγμένων ποντικών που εκτράφηκαν για να μελετήσουν τις επιπτώσεις της έκθεσης στην ακτινοβολία. Η εκτεταμένη αποικία βοήθησε στην προώθηση της γενετικής έρευνας για τα θηλαστικά για δεκαετίες.
Το 1973 ήταν η πρώτη γυναίκα που έλαβε το διεθνώς βραβευμένο μετάλλιο Roentgen

Η Ράσελ υπηρέτησε ως επικεφαλής του Τμήματος Γενετικής & Ανάπτυξης Θηλαστικών μεταξύ 1975 και 1995. Υπό την καθοδήγησή της, αυτό το Τμήμα επέκτεινε την έρευνά του, μελετώντας τις γενετικές επιδράσεις των χημικών ουσιών από φάρμακα, καύσιμα και απόβλητα σε ποντίκια. Οι σπουδές της, της επέτρεψαν να περάσει από την κλασική γενετική στη μοριακή ανάλυση.