“LIGHT” ΠΡΟΪΟΝΤΑ: ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΕΛΑΦΡΑ…

26-12-2016

Τα light προϊόντα δεν είναι άνευ θερμίδων και η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να οδηγεί σε αύξηση βάρους, λέει στο www.healthview.gr ο κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης ο οποίος αποσαφηνίζει διάφορους μύθους γύρω από τα light προϊόντα

Δύο στα 10 προϊόντα που βρίσκει κανείς στα ράφια των σούπερ μάρκετ φέρουν την ένδειξη “light”. Μία κατηγορία τροφίμων με ιδιαίτερα αυξανόμενη εμπορική δυναμική, λόγω της ανάγκης των περισσοτέρων πια για δίαιτα, απώλεια βάρους ή απλά για περιορισμό των θερμίδων.

Του Λεωνίδα Καλληδώνη

Το παράδοξο, όμως, είναι ότι ενώ τα λάιτ προϊόντα έχουν πλημμυρίσει τα ράφια των σούπερ μάρκετ, εντούτοις η επιδημιολογία της παχυσαρκίας μας δείχνει ότι, ως λαός, παραμένουμε…heavy. «Το βάρος μας όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά, σε αρκετές περιπτώσεις…τσίμπησε», επισημαίνει μιλώντας στο www.healthview.gr ο κλινικός διαιτολόγος- διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης, επιστημονικός διευθυντής του κέντρου «Απίσχνανσις- Λόγω Διατροφής». Και εξηγεί γιατί… «Το βασικό λάθος που κάνουμε είναι ότι θεωρούμε τα light προϊόντα…άνευ θερμίδων.

www.healthview.gr:Τελικά, ποια είναι η αλήθεια; Πόσο light είναι όλα αυτά τα προϊόντα;

Δημήτρης Γρηγοράκης: «…Πολλά από τα τυποποιημένα “diet” τρόφιμα περιέχουν πράγματι λιγότερα λιπαρά, συγκρινόμενα με τα «πλήρη», ωστόσο, μπορεί να είναι πολύ πιο πλούσια σε αλάτι και ζάχαρη, προκειμένου να παρακαμφθεί το πρόβλημα της αδιάφορης γεύσης. Αυτό, όμως, τελικά, μεταφράζεται σε επιπλέον θερμίδες και είναι πολύ χαρακτηριστικό στις τσίχλες, αλλά και στα μπισκότα λάιτ. Τα light μπισκότα, για παράδειγμα, είναι μεν πιο ελαφρά σε λιπαρά από τα κανονικά μπισκότα, αλλά πιο πλούσια σε ζάχαρη. Ακόμη και τσίχλες που διαφημίζονται ως “sugar free”, περιέχουν άλλες γλυκαντικές ουσίες, εξίσου θερμιδικές με τη ζάχαρη…»,

www.healthview.gr:Το ίδιο ισχύει, όμως, και για το γάλα light ή το γιαούρτι χαμηλών λιπαρών;

Δημήτρης Γρηγοράκης: «…Όχι. Αυτά είναι τα πιο αξιόπιστα από τα προϊόντα λάιτ, καθώς σε σύγκριση με τα πλήρη, τα light γάλατα και γιαούρτια παρέχουν σαφώς λιγότερες θερμίδες και είναι ιδανικά για γρήγορη απώλεια βάρους χωρίς να επισυμβούν βλάβες στον οργανισμό. Υπάρχει, όμως, ένα…σκοτεινό παραθυράκι, το οποίο εξυπηρετεί εμπορικά συμφέροντα. Αρκετά γάλατα διαφημίζονται ως «πλούσια σε σίδηρο» και πράγματι έτσι είναι. Ωστόσο, το ασβέστιο του γάλακτος εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου. Φυσικά υπάρχουν οφέλη- ιδίως για γυναίκες με οστεοπόρωση- εντούτοις τα οφέλη δεν είναι τόσο θεαματικά όσο διαφημίζονται.

Υπάρχουν, βεβαίως, και τα γιαούρτια με χυμό φρούτων ή ολόκληρα κομμάτια φρούτων, δημητριακά ή σοκολάτα. Φαίνονται- και πράγματι είναι- υγιεινά, ωστόσο δεν είναι ελεύθερα θερμίδων. Γι’ αυτό, με μέτρο…».

www.healthview.gr: Υπάρχουν «σκοτεινά παραθυράκια» και στο θέμα των τυριών λάιτ;

Δημήτρης Γρηγοράκης: «…Όχι, εδώ δεν υπάρχουν «σκοτεινά παραθυράκια». Τα light κίτρινα τυριά έχουν 15% έως 20% λιγότερα λιπαρά σε σύγκριση με τα πλήρη κίτρινα, σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι απαλλαγμένα από θερμίδες. Τα λάιτ τυριά είναι ιδανικά για να ρίξουμε τη χοληστερίνη μας, όχι όμως και για θεαματική απώλεια βάρους. Αυτό, ίσως, που δεν γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι υπάρχουν και άσπρα τυριά τα οποία έχουν λιγότερα λιπαρά και λιγότερες θερμίδες ακόμη και από τα κίτρινα λάιτ. Για παράδειγμα, το ανθότυρο ή η μυζήθρα που έχουν μόλις 9% έως 13% λιπαρά και πραγματικά ελάχιστες θερμίδες, περίπου 160 ανά 100 γραμμάρια».

www.healthview.gr:Τελευταία γίνεται πολύς λόγος για τα αλλαντικά με λίγες θερμίδες. Κάνουν αυτό που υπόσχονται;

Δημήτρης Γρηγοράκης: «Αυτό είναι ακόμη ένα παράδοξο της τεχνολογίας τροφίμων. Ενώ τα επεξεργασμένα κρέατα τύπου light είναι πράγματι ελαφρά σε θερμίδες και λιπαρά, εντούτοις μπορεί να κρύβουν κινδύνους για την υγεία εάν επιλέξουμε να τρεφόμαστε μόνο με τέτοια. Θερμιδικά θα σας ικανοποιήσουν, αφού οι θερμίδες τους δεν είναι περισσότερες από 170 ανά 100 γραμμάρια και τα λιπαρά τους δεν υπερβαίνουν το 17%. Αυτό που δεν θα σας ικανοποιήσει έχει να κάνει με την πρόσληψη αλατιού. Υπολογίστε ότι στην ίδια ποσότητα των 100 γραμμαρίων εντοπίζονται περίπου 400 mg νατρίου, κάτι που ίσως κρύβει κινδύνους για τα αγγεία και την καρδιά. Μόνο τα βραστά λάιτ προϊόντα γαλοπούλας ή κοτόπουλου συνδυάζουν ικανοποιητικά χαμηλά λιπαρά, λίγες και θερμίδες και χαμηλή παρουσία νατρίου».

www.healthview.gr:Υπάρχει, τελικά, κάποιο λάιτ προϊόν που να αποτελεί «θρίαμβο» της τεχνολογίας τροφίμων;

Δημήτρης Γρηγοράκης: «Βεβαίως και υπάρχει…Είναι η light μαγιονέζα. Περιέχει μόνο 50 θερμίδες και 5% λιπαρά ανά 100 γραμμάρια, περίπου τα μισά δηλαδή από την πλήρη μαγιονέζα. Αν έριχνε και την χοληστερίνη, τότε η λάιτ μαγιονέζα θα ήταν ένα πραγματικά “super food”, ωστόσο η τεχνολογία τροφίμων δεν έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο…».