Λίγο γιαούρτι την ημέρα, την κατάθλιψη την κάνει πέρα!

26-12-2016
Το γιαούρτι μέχρι τώρα το θεωρούσαμε απλά πηγή ασβεστίου. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Το γιαρούρτι, όπως έδειξε έρευνα Ισπανών επιστημόνων λίγο γιαούρτι με πλήρη λιπαρά την ημέρα μπορεί να ελαττώνει τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης. Γιατί; Ωφελεί την χλωρίδα του εντέρου.
 
Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Ναβάρα και της Λας Πάλμας στην Ισπανία, μελέτησαν 14.539 άντρες και γυναίκες μέσης ηλικίας 37 ετών κατά την έναρξή της, τους οποίους παρακολούθησαν επί 9,3 χρόνια κατά μέσον όρο.
Στη διάρκεια της μελέτης οι εθελοντές συμπλήρωναν ανά τακτά χρονικά διαστήματα ερωτηματολόγια διατροφής και αξιολόγησης της ψυχικής κατάστασης.
Έως το τέλος της περιόδου παρακολούθησης, οι 727 από τους εθελοντές είχαν εκδηλώσει κατάθλιψη.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημσοιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of Nutrition, εδειξαν πως μισός κεσές γιαούρτι επί τουλάχιστον επτά φορές την εβδομάδα μείωνε τον κίνδυνο κατάθλιψης ιδίως στις γυναίκες.
 
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι γυναίκες που καθημερινά έτρωγαν τουλάχιστον μισό κεσέ γιαούρτι (125 γραμμάρια) είχαν κατά 34% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη.
Η αντίστοιχη συσχέτιση στους άνδρες δεν ήταν στατιστικώς σημαντική.
 
Το ενδιαφέρον είναι πως, όπως φάνηκε από την έρευνα, το λίγων λιπαρών γιαούρτια και τα γιαούρτια με προβιοτικά δεν φάνηκε να ασκούν ανάλογη δράση.
 
Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πως ακριβώς θα μπορούσε το γιαούρτι να συσχετίζεται με την προστασία από την κατάθλιψη, αλλά προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η ισορροπία των βακτηρίων στο παχύ έντερο (μικροβιακή χλωρίδα ή μικροβίωμα του εντέρου) παίζει ρόλο στη ρύθμιση της ψυχικής διάθεσης από τα κέντρα του εγκεφάλου και το γιαούρτι είναι ένα από τα τρόφιμα που επηρεάζουν ευνοϊκά την χλωρίδα του εντέρου.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: