Λόξιγκας: Αιτίες και θεραπείες

26-12-2016

Μία στο τόσο όλοι παθαίνουν λόξιγκα, ακόμα και τα μωρά! Για την ακρίβεια ο λόξιγκας είναι ένα από τα αντανακλαστικά που έχουν «μείνει» στον άνθρωπο από την εμβρυακή ηλικία, και λέγεται πως χρησιμεύει στην ενδυνάμωση των μυών της αναπνοής και θωρακίζει τους πνεύμονες από το αμνιακό υγρό. Παρότι πολλές αντανακλαστικές αντιδράσεις του οργανισμού έχουν λειτουργικό ρόλο, σκεφτείτε το φτέρνισμα και το βήχα, ο λόξιγκας δεν προκαλείται με κάποιο συγκεκριμένο σκοπό. Σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις είναι σημάδι πως μπορεί να έχετε παραφάει ή να έχετε φάει γρήγορα.

Αφού δεν έχει λόγο ύπαρξης, τι είναι ο λόξιγκας & από τι προκαλείται; Ο λόξιγκας δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα μυικό σπασμό του διαφράγματος. Του μυ δηλαδή που χωρίζει το στήθος από την κοιλιακή χώρα. Κάθε συστολή του διαφράγματος ολοκληρώνεται με ένα απότομο κλείσιμο που οδηγεί τις φωνητικές χορδές να παράγουν αυτό τον «χικ» ήχο!

Ο λόξιγκας μπορεί να προκληθεί από πολύ απλές αιτίες όπως είναι για παράδειγμα ένα απότομο σοκ ή μεγάλη χαρά, το αλκοόλ, τα ανθρακούχα ροφήματα, οι μεγάλες ποσότητες φαγητού, τα καυτερά φαγητά, οι αλλαγές στη θερμοκρασία και η αεροφαγία, που μπορεί να προκληθεί ακόμα και από το μάσημα της τσίχλας!

Πέραν των παραπάνω απλών αιτιών υπάρχουν πολλοί ακόμη σοβαροί ιατρικοί λόγοι και επιπλοκές οι οποίοι μπορεί να προκαλέσουν λόξιγκα. Παθήσεις του νευρικού συστήματος, γαστρεντερικές διαταραχές, φάρμακα όλα μπορούν να συσχετισθούν με αυτό το ενοχλητικό σύμπτωμα. Στις περιπτώσεις αυτές όπου προϋπάρχει ένα πολύπλοκο ιατρικό ιστορικό ή που ο λόξιγκας επιμένει, είναι απαραίτητη η συμβουλή του γιατρού. Υπάρχουν αρκετές θεραπείες με φάρμακα, όπως η μετοκλοπραμίδη και η καινούρια gabapeptin, οι οποίες είναι αρκετά υποσχόμενες.

Για τις ήπιες όμως περιπτώσεις, που δεν χρήζουν ιατρικής παρακολούθησης, υπάρχουν αρκετά αποτελεσματικά «γιατροσόφια», όπως τα λέει ο λαός μας, για την αντιμετώπιση αυτού του τόσο ενοχλητικού αντανακλαστικού.

  • Χωρίς ανάσα: Κρατήστε την ανάσα σας για όσο περισσότερο μπορείτε και επαναλάβετε. Κρατώντας την αναπνοή σας αυξάνεται η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στιγμιαία στο αίμα, και έτσι το διάφραγμα χρειάζεται να δουλέψει περισσότερο για να «φέρει» οξυγόνο.
  • Χαρτοσακούλα από το μανάβη: Καλό θα ήταν να έχετε πάντα στο σπίτι σας μία από τις χάρτινες σακούλες που βάζετε τα φρούτα και τα λαχανικά. Μερικές βαθιές αναπνοές μέσα σε αυτή έχουν ακριβώς την ίδια δράση με την «χωρίς ανάσα» τεχνική.
  • Κάτι γλυκό… ή ξινό: Χωρίς να υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για αυτά, μία κουταλιά κρυσταλλική ζάχαρη, λίγο ξύδι ή λεμόνι ερεθίζουν ελαφρά τον οισοφάγο και επηρεάζουν στιγμιαία τη μεταφορά νευρικών σημάτων στην περιοχή. Η παράδοση λένε πως κόβουν το λόξιγκα μαχαίρι!
  • Νερό και παγωμένο: Ένα ποτήρι παγωμένο νερό ηρεμεί τα νεύρα που περνούν από το διάφραγμα. Το απλό αυτό τρικ, διακόπτει τον κύκλο των μυϊκών σπασμών.
  • Βούτυρο αλλά από φιστίκι: Στις χώρες όπου το φυστικοβούτυρο είναι το «εθνικό» τους φαγητό, έχουν βρει μία ακόμα χρήση αυτού. Καθώς είναι αρκετά μαστιχωτό στην υφή του, πιθανά κανείς αναγκάζεται να αναπνεύσει με διαφορετικό «ρυθμό» για να το καταπιεί και έτσι ο λόξιγκας πάει περίπατο.
  • Άνηθο όχι μόνο για το φαγητό: Μασώντας γρήγορα μία μπουκιά άνηθο ερεθίζει το νεύρο ανάμεσα στο στομάχι και τον οισοφάγο εξαφανίζοντας τον λόξιγκα.

 

Άλλη αποτελεσματική μέθοδος είναι ο βελονισμός. Μην ξεχνάτε πως εάν ο λόξιγκας επιμείνει για πάνω από 2 ημέρες, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό υγείας.

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com

 

Πηγές:

1. Schuchmann JA1, Browne BA. Persistent hiccups during rehabilitation hospitalization: three case reports and review of the literature. Am J Phys Med Rehabil. 2007 Dec;86(12):1013-8.

2. Moretto EN1, Wee B, Wiffen PJ, Murchison AG. Interventions for treating persistent and intractable hiccups in adults. Cochrane Database Syst Rev. 2013 Jan 31;1:CD008768. doi: 10.1002/14651858.CD008768.pub2.

3. Monroe Carell Jr. Children’s Hospital at Vanderbilt. Hiccups. Last accessed 24/5/2015.

https://www.childrenshospital.vanderbilt.org/library/article.php?ContentTypeId=1&ContentId=1076&Category=Nutrition&SubtopicId=24&lang=en&section=22

4. Mayo Clinic. Hiccups. Last accessed 24/5/2015.

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hiccups/basics/lifestyle-home-remedies/con-20031471