ΛΟΥΙΖΑ ΜΠΡΑΟΥΝ

Louise Brown
24-07-2021

Η Λουίζα Μπράουν (25 Ιουλίου 1978 – ) είναι μια Αγγλίδα που ήταν ο πρώτος άνθρωπος που γεννήθηκε μετά τη σύλληψη με πείραμα εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF). Η γέννησή της, μετά από μια πρωτοποριακή διαδικασία στη Βρετανία, έχει αναγνωριστεί ως «τις πιο αξιόλογες ιατρικές ανακαλύψεις του 20ού αιώνα».

Η Μπράουν γεννήθηκε στο Oldham General Hospital, Lancashire, με προγραμματισμένη καισαρική τομή που έγινε από τον John Webster.
Ζύγιζε 5 λίβρες, 12 ουγγιές (2.608 κιλά) κατά τη γέννηση. Οι γονείς της, Lesley και John Brown, προσπαθούσαν να συλλάβουν φυσικά για εννέα χρόνια, αλλά η Lesley αντιμετώπισε επιπλοκές από φραγμένες σάλπιγγες.

 

Στις 10 Νοεμβρίου 1977, η Lesley Brown υποβλήθηκε σε μια διαδικασία, η οποία αργότερα έγινε γνωστή ως εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), που αναπτύχθηκε από τους Patrick Steptoe, Robert Edwards και Jean Purdy. Η Purdy ήταν η πρώτη που είδε τα εμβρυϊκά της κύτταρα να διαιρούνται. Ο Έντουαρντς, ως ο μόνος επιζών συνεργάτης, τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής το 2010 για αυτό το έργο. Τον Μάρτιο του 2022 τοποθετήθηκε μια πλάκα στο Royal Oldham Hospital για να καταγράψει τη σημασία της αδελφής Muriel Harris και του Jean Purdy για το έργο.
Παρόλο που τα μέσα ενημέρωσης αναφέρονταν στην Μπράουν ως «μωρό από δοκιμαστικό σωλήνα», η σύλληψη της έγινε στην πραγματικότητα σε ένα πιάτο Petri. Η μικρότερη αδερφή της, Natalie Brown, συνελήφθη επίσης μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης τέσσερα χρόνια αργότερα και έγινε το 40ο παιδί στον κόσμο μετά τη σύλληψη με εξωσωματική γονιμοποίηση. Τον Μάιο του 1999, η Νάταλι ήταν ο πρώτος άνθρωπος που γεννήθηκε μετά τη σύλληψη με εξωσωματική γονιμοποίηση που γέννησε μόνη της —χωρίς εξωσωματική γονιμοποίηση.

Το 2004, ο Μπράουν παντρεύτηκε τον θυρωρό του νυχτερινού κέντρου Wesley Mullinder. Ο Δρ Έντουαρντς παρευρέθηκε στον γάμο τους. Ο πρώτος τους γιος, που συνελήφθη φυσικά, γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2006.

Ο πατέρας της Brown πέθανε το 2006. Η μητέρα της πέθανε στις 6 Ιουνίου 2012 στο Bristol Royal Infirmary σε ηλικία 64 ετών λόγω επιπλοκών από μόλυνση της χοληδόχου κύστης.

Αν και οι Μπράουν γνώριζαν ότι η διαδικασία ήταν πειραματική, οι γιατροί δεν τους είπαν ότι καμία περίπτωση δεν είχε ακόμη καταλήξει σε μωρό. Αυτό έχει εγείρει ζητήματα ενημερωμένης συναίνεσης.

Το 1978, όταν ρωτήθηκε για την αντίδρασή του στη γέννηση του Μπράουν, ο πατριάρχης της Βενετίας, καρδινάλιος Albino Luciani (μετέπειτα Πάπας Ιωάννης Παύλος Α΄), εξέφρασε ανησυχίες για την πιθανότητα η τεχνητή γονιμοποίηση να οδηγήσει στη χρήση των γυναικών ως «εργοστάσια μωρών», αλλά και αρνήθηκε να καταδικάσει τους γονείς του παιδιού, σημειώνοντας ότι ήθελαν απλώς να κάνουν ένα μωρό.