ΜΑΪΚΛ ΡΟΣΜΠΑΧ

Michael Rosbash
01-10-2021

Ο Μάικλ Ρόσμπαχ (7 Μαρτίου 1944 – ) είναι Αμερικανός γενετιστής και χρονοβιολόγος. Είναι καθηγητής και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Brandeis και ερευνητής στο Ιατρικό Ινστιτούτο Howard Hughes. Η ερευνητική ομάδα του κλωνοποίησε το γονίδιο της περιόδου Drosophila το 1984 και πρότεινε τον Βρόχο Αρνητικής Ανάδρασης Μετάφρασης Μεταγραφής για κιρκάδια ρολόγια το 1990. Το 1998 ανακάλυψαν το γονίδιο κύκλου, το γονίδιο ρολογιού και τον φωτοϋποδοχέα κρυπτοχρωμίας στη χρήση των μπροστινών γονιδίων Drosophil , αναγνωρίζοντας πρώτα τον φαινότυπο ενός μεταλλάγματος και στη συνέχεια προσδιορίζοντας τη γενετική πίσω από τη μετάλλαξη.

Ο Ρόσμπαχ εξελέγη στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών το 2003. Μαζί με τους Michael W. Young και Jeffrey C. Hall, τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής 2017 «για τις ανακαλύψεις τους μοριακών μηχανισμών που ελέγχουν τον κιρκάδιο ρυθμό».

Η έρευνα του Ρόσμπαχ επικεντρώθηκε αρχικά στον μεταβολισμό και την επεξεργασία του mRNA. Το mRNA είναι ο μοριακός δεσμός μεταξύ DNA και πρωτεΐνης. Αφού έφτασε στο Brandeis, ο Rosbash συνεργάστηκε με τον συνάδελφο Jeffrey Hall και ερεύνησε τις γενετικές επιρροές στους κιρκάδιους ρυθμούς του εσωτερικού βιολογικού ρολογιού. Χρησιμοποίησαν το Drosophila melanogaster για να μελετήσουν τα πρότυπα δραστηριότητας και ανάπαυσης. Το 1984, οι Ρόσμπαχ και Hall κλωνοποίησαν το πρώτο γονίδιο ρολογιού Drosophila. Μετά από εργασία που έγινε από τον μεταδιδακτορικό συνεργάτη, Paul Hardin, για την ανακάλυψη ότι το mRNA περιόδου και η σχετική πρωτεΐνη (PER) είχαν κυμαινόμενα επίπεδα κατά τη διάρκεια του κιρκάδιου κύκλου, το 1990 πρότειναν ένα μοντέλο Μεταγραφής Αρνητικού Βρόχου Ανάδρασης (TTFL) ως βάση του το κιρκάδιο ρολόι. Μετά από αυτή την πρόταση, εξέτασαν τα στοιχεία που συνθέτουν άλλα μέρη του ρολογιού.

Επίσης τον Μάιο του 1998, ανακάλυψε στη Drosophila τον κύκλο του γονιδίου του ρολογιού, ένα ομόλογο του γονιδίου bmal1 των θηλαστικών. Τον Νοέμβριο του 1998, ανακάλυψε το μεταλλαγμένο κρυβάκι Drosophila, το οποίο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η πρωτεΐνη κρυπτοχρωμίας εμπλέκεται στην κιρκαδική φωτοαντίληψη.