Μακροζωία: Αυτή είναι η διατροφή που προσθέτει χρόνια στη ζωή των γυναικών

διατροφή μακροζωία
18-05-2025

Η μακροζωία μπορεί να έχει άμεση σχέση με την διατροφή που ακολουθούμε. Νέα έρευνα τώρα δείχνει για παράδειγμα πως οι γυναίκες που προσέχουν τη διατροφή τους στη μέση ηλικία έχουν αυξημένες πιθανότητες να διατηρήσουν τη νοητική και σωματική υγεία τους μέχρι τα βαθιά τους γηρατειά. Και πως γίνεται αυτό; Να τρώνε περισσότερες φυτικές ίνες και υψηλής ποιότητας υδατάνθρακες.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Tufts, στη Βοστώνη, ανέλυσαν τη διατροφή 47.512 γυναικών. Κατά την έναρξη της μελέτης όλες είχαν ηλικία άνω των 40 ετών.

Μακροζωία και διατροφή

Κάθε τέσσερα χρόνια από το 1984 έως και το 2016, οι εθελόντριες συμπλήρωναν αναλυτικά ερωτηματολόγια στα οποία ανέφεραν πόσο συχνά έτρωγαν 130 διαφορετικά τρόφιμα. Οι πιθανές επιλογές στις απαντήσεις τους κυμαίνονταν από καμία έως έξι φορές την ημέρα. Οι ερευνητές κατέγραφαν επίσης την πορεία της υγείας τους.

Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως, 3.706 από τις εθελόντριες εξακολουθούσαν να έχουν καλή υγεία. Αυτό σημαίνει ότι είχαν φτάσει στα 70 τους χρόνια:

  • Χωρίς να πάσχουν από σοβαρές χρόνιες παθήσεις
  • Έχοντας καλή σωματική υγεία
  • Έχοντας καλή νοητική λειτουργία
  • Έχοντας καλή ψυχική υγεία

Στις χρόνιες παθήσεις που ελήφθησαν υπ’ όψιν στη μελέτη συμπεριλαμβάνονταν μεταξύ άλλων:

  • Ο καρκίνος
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης
  • Το εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Η αρθρίτιδα και η οστεοπόρωση

Τι έδειξε η έρευνα

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι γυναίκες που έτρωγαν καλής ποιότητας υδατάνθρακες από την έναρξη έως το τέλος της μελέτης είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν διατηρήσει καλή υγεία.

Στην πραγματικότητα, η πιο προστατευτική διατροφή ήταν αυτή που περιείχε πολλά:

  • Δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Ολόκληρα φρούτα και λαχανικά
  • Όσπρια

«Οι υδατάνθρακες αυτοί είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες και περιέχουν πολύ περισσότερο ανθεκτικό άμυλο απ’ ό,τι οι πιο επεξεργασμένοι», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Andres Ardisson Korat, επίκουρος καθηγητής Διατροφής στο Tufts.

Το ανθεκτικό άμυλο διασπάται με πιο αργό ρυθμό στον οργανισμό. Έτσι αυξάνει βαθμιαία τα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) και δεν προκαλεί απότομη μείωση, που επιφέρει πείνα.

Αντιθέτως, χαμηλής ποιότητας υδατάνθρακες είναι όλοι οι επεξεργασμένοι (π.χ. λευκό ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι) και η ζάχαρη (επομένως τα γλυκά).

Η μελέτη έδειξε ότι η πλούσια σε καλής ποιότητας υδατάνθρακες διατροφή σχετιζόταν με 31% περισσότερες πιθανότητες υγιούς γήρανσης. Όσες γυναίκες, όμως, έτρωγαν πολλούς χαμηλής ποιότητας υδατάνθρακες είχαν αισθητά λιγότερες πιθανότητες να γεράσουν υγιείς.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Διατροφή: Γιατί οι άνθρωποι ήταν πιο αδύνατοι τη δεκαετία του ’60