Με την πρόοδο της τεχνολογίας και της ιατρικής επιστήμης η μακροζωία φαντάζει όλο και πιο εύκολο. Χρειάζεται όμως να βάλουμε κι εμείς το χεράκι μας. Υπάρχουν οι 5 χρυσοί κανόνες της μακροζωίας που αν τους ακολουθήσουμε μπορεί να φτάσουμε μέχρι τα 100.
Η μακροζωία στην εποχή της τεχνολογίας
Η μακροζωία αποτελεί σήμερα θέμα αυξανόμενου ενδιαφέροντος. Μέσα από αυστηρές ρουτίνες υγείας και προηγμένη τεχνολογία , ορισμένες εξέχουσες προσωπικότητες επιδιώκουν να παρατείνουν τη ζωή τους και να αψηφήσουν τη θνησιμότητα. Μεταξύ αυτών είναι ο 47χρονος Αμερικανός επιχειρηματίας Bryan Johnson και ο Peter Thiel, μεταξύ άλλων. Ο Johnson, για παράδειγμα, παίρνει περισσότερα από 100 χάπια την ημέρα για να βελτιώσει συγκεκριμένους βιοδείκτες με στόχο την επίτευξη μακροζωίας.
Ο καναδικο-αμερικανός γιατρός Peter Attia, απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, συγγραφέας και δημοφιλής podcaster, έχει μια απλούστερη, πιο προσιτή προσέγγιση για τη μακροζωία που μπορούμε όλοι να ακολουθήσουμε. Το σχέδιο είναι ειδικά σχεδιασμένο για την ενίσχυση της υγείας, της κινητικότητας και της ανεξαρτησίας.
Η προσέγγιση αυτού του εμπειρογνώμονα επικεντρώνεται στην εκπαίδευση για το μέλλον, εξασφαλίζοντας όχι μόνο μια μεγαλύτερη διάρκεια ζωής , αλλά και μια καλύτερη ζωή. «Αν θέλετε να σηκώσετε τον εγγονό ή τον δισέγγονό σας των 30 κιλών όταν θα είστε 80 ετών, θα πρέπει να είστε σε θέση να σηκώσετε 45 έως 55 κιλά τώρα», υποστήριξε ο εμπειρογνώμονας. Αποκάλεσε το σχέδιό του το εκατονταετές δέκαθλο, ένα σχέδιο προπόνησης για να φτάσετε τα 100 χρόνια σε καλή υγεία.
Η ειδική σωματική προπόνηση για μακροζωία είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων υγείας στην τρίτη ηλικία. Για να επιτευχθεί αυτό, ο Dr. Attia προτείνει τη δημιουργία ενός καταλόγου μελλοντικών στόχων.
Και δήλωσε ότι το κλειδί έγκειται στην « υιοθέτηση νέων τρόπων σκέψης για την υγεία, και να κάνουμε καλύτερη δουλειά για την αντιστοίχιση της διάρκειας ζωής (πόσο καιρό ζείτε) με τη διάρκεια της υγείας.» Αυτό αναφέρεται στις έννοιες της διάρκειας ζωής και της διάρκειας υγείας .
Ο Dr. José María Bonorino, πανεπιστημιακός καρδιολόγος (MN 93.630/MP 55.042), ειδικός στην Εσωτερική Ιατρική, Γηριατρική και Γεροντολογία, συντονιστής της Μονάδας Κρίσιμης Καρδιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Austral, εξήγησε στο Infobae: « Το health span ή »ανάπτυξη μιας υγιούς ζωής « αναφέρεται στην περίοδο της ζωής μας κατά την οποία ένα άτομο μπορεί να λειτουργήσει χωρίς συνθήκες υγείας που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του. Η διάρκεια ζωής, από την άλλη πλευρά, είναι ο συνολικός αριθμός των ετών που ζούμε ανεξάρτητα από την ποιότητα ζωής που είχαμε».
Και πρόσθεσε: «Από μια ευρύτερη προοπτική και με επίκεντρο την “ανθρωποκεντρική υγεία” και όχι την παλιά έννοια της “ασθενοκεντρικής υγείας”, υπάρχουν τέσσερις σφαίρες στη ζωή ενός ανθρώπου: η σωματική, η συναισθηματική (επηρεάζει), η ψυχική και η πνευματική. Το εύρος της υγείας αντιπροσωπεύει το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ήμασταν σωματικά ενεργοί, με μια βέλτιστη γνωστική κατάσταση, με συναισθηματική αλληλεπίδραση (σύντροφος, οικογένεια, φιλία, κοινωνική κ.λπ.), με μια ισορροπημένη ψυχική κατάσταση και συνδεδεμένοι με την υπερβατική (πνευματική σφαίρα)».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσειςτου Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το παγκόσμιο προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε στα 73,4 έτη το 2019, ενώ η διάρκεια της υγείας υστερεί στα 63,7 έτη. Το κλείσιμο του χάσματος μεταξύ προσδόκιμου ζωής και υγείας είναι ένας στόχος που έχει αρχίσει να αλλάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τη μακροζωία.
Πώς μπορούμε να το επιτύχουμε αυτό; Σύμφωνα με τον Dr. Bonorino, το πιο σημαντικό πράγμα για να παραμείνουμε σε φόρμα, υγιείς και να επιτύχουμε μακροζωία είναι να επενδύσουμε χρόνο και ενέργεια στη διατήρηση των τεσσάρων σφαιρών στην κορυφή τους. «Δηλαδή, πρόληψη και προαγωγή της σωματικής υγείας, χωρίς να παραμελούμε τις συναισθηματικές, ψυχολογικές και πνευματικές πτυχές. Οι εξελιγμένες κοινωνίες το γνωρίζουν αυτό και γνωρίζουν ότι ο βέλτιστος χρόνος για να επενδύσει κανείς σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής είναι από την παιδική ηλικία και μέσω όλων των μέσων με τα οποία αλληλεπιδρούν τα ανθρώπινα όντα», τόνισε ο γιατρός.
Τι είναι το Εκατονταετές Δέκαθλο;
Το δέκαθλο είναι ένα αγώνισμα στίβου που αποτελείται από δέκα διαφορετικά αγωνίσματα. Το Centennial Decathlon είναι ένα σχέδιο προπόνησης για τις δέκα βασικές δραστηριότητες που θέλει να κάνει ένα άτομο μέχρι την ηλικία των 100 ετών. Αντί να στοχεύει απλώς στο να παραμείνει κανείς ενεργός, το εκατονταετές δέκαθλο ζητά: Τι θέλετε να μπορείτε να κάνετε όταν θα είστε 100 ετών; Και με βάση τις απαντήσεις, το σχέδιο προπόνησης προσαρμόζεται.
Πρόκειται για « ένα νοητικό μοντέλο που λέει ότι όσο πιο συγκεκριμένη είναι η προπόνηση για την επίτευξη των σωματικών σας στόχων, τόσο πιο πιθανό είναι να τους πετύχετε», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα μακροζωίας.
«Ζητώ από τους ασθενείς να σκεφτούν συγκεκριμένα τι θέλουν να είναι σε θέση να κάνουν όταν θα είναι 80 ετών ή μεγαλύτεροι, και να αρχίσουν να προπονούνται για αυτό όταν είναι 40, 50 ή 60 ετών », εξήγησε ο Attia, προσθέτοντας ότι »καθώς γερνάτε, η υποβάθμιση της δύναμης των κάτω ποδιών, της αντοχής, της ισορροπίας και της μεταβλητότητας είναι τόσο βαθιά που δεν αρκεί να περπατάτε δύο μίλια (λίγο πάνω από τρία χιλιόμετρα) όταν είστε στα 40 ή 50 σας και να υποθέσετε ότι αυτό θα κάνει τη δουλειά και στην ενήλικη ζωή. Το ίδιο ισχύει και όταν είστε 80 ετών. Πρέπει να στοχεύσετε πολύ ψηλότερα σε αυτή την ηλικία,» τόνισε.
Ο κατάλογος του κάθε ατόμου με τους στόχους φυσικής κατάστασης που θέλει να επιτύχει μέχρι την ηλικία των 100 ετών είναι πιθανόν διαφορετικός, αλλά ο παρακάτω είναι ο προσωπικός κατάλογος του Δρ Attia, που προέρχεται από το βιβλίο του «Outlive». Η λίστα περιλαμβάνει τόσο κοινές ασκήσεις όσο και λειτουργικές κινήσεις και συνήθειες του τρόπου ζωής που οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε δεδομένες στη μέση ηλικία.
Οι 5 εντολές για μακροζωία
Ο Dr. Attia περιέγραψε πώς προσεγγίζει την υγεία μέσω πέντε βασικών τακτικών τομέων: άσκηση, διατροφή, ύπνος, συναισθηματική υγεία και φάρμακα και συμπληρώματα.
1. Άσκηση
«Αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της τακτικής μου προσέγγισης, καθώς επηρεάζει τόσο το προσδόκιμο ζωής όσο και την υγεία πιο αποτελεσματικά από οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση. Θεωρώ ότι η άσκηση είναι το πιο ισχυρό «φάρμακο» που υπάρχει για την καθυστέρηση του θανάτου και την πρόληψη της γνωστικής και σωματικής παρακμής. Δεν πρόκειται μόνο για το αδυνάτισμα ή τη βελτίωση της σιλουέτας σας, αλλά για τη δημιουργία μιας στέρεης σωματικής βάσης που θα σας επιτρέψει να ζήσετε πλήρως μέχρι τα βαθιά γεράματα», αναφέρει στην ιστοσελίδα του.
2. Διατροφή
«Αποφεύγω να εμπλακώ σε διατροφικούς πολέμους ή να συστήνω λύσεις που ταιριάζουν σε όλους, όπως «χαμηλών υδατανθράκων» ή «χορτοφάγων». Αντ’ αυτού, ενθαρρύνω κάθε άτομο να κατανοήσει τις μοναδικές διατροφικές του ανάγκες και τον τρόπο κάλυψής τους με βάση τους στόχους, τις προτιμήσεις και την τρέχουσα κατάσταση της υγείας του. Η ιδέα είναι να εξατομικεύσουμε τη διατροφή έτσι ώστε να γίνει μια υποστηρικτική στρατηγική και όχι ένα άκαμπτο σύνολο κανόνων», εξηγεί ο Attia.
3. Κοιμηθείτε καλά
«Ο ύπνος συχνά υποτιμάται, αλλά αποτελεί θεμελιώδες συστατικό της καλής υγείας. Ο καλός ύπνος υποστηρίζει τους εγγενείς μηχανισμούς επιδιόρθωσης του οργανισμού, ιδίως στον εγκέφαλο. Ο κακός ύπνος, από την άλλη πλευρά, συνδέεται με γνωστική παρακμή, μεταβολικές διαταραχές και μειωμένη συναισθηματική ανθεκτικότητα», δήλωσε ο ειδικός.
4. Ψυχική και συναισθηματική υγεία
«Το χρόνιο στρες, η κατάθλιψη και η κακή συναισθηματική ρύθμιση μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη σωματική υγεία. Είτε μέσω της θεραπείας, της ενσυνειδητότητας, είτε απλά δίνοντας προτεραιότητα στις κοινωνικές σχέσεις, ο στόχος είναι να διατηρήσετε τη συναισθηματική ανθεκτικότητα ως βασικό στοιχείο της στρατηγικής σας για την υγεία», δήλωσε η ίδια.
5. Φάρμακα και συμπληρώματα
«Ενώ δίνω προτεραιότητα στις αλλαγές στον τρόπο ζωής, δεν αποφεύγω τη χρήση συμπληρωμάτων και φαρμακευτικών παρεμβάσεων όταν είναι απαραίτητο. Στην Ιατρική 3.0, τα εξωγενή μόρια, όπως τα φάρμακα που μειώνουν τα λιπίδια, οι ορμόνες ή τα συμπληρώματα, μπορούν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στη διαχείριση συγκεκριμένων κινδύνων για την υγεία», σημείωσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Μακροζωία: Επιβραδύνθηκε η αύξηση του προσδόκιμου ζωής στην Ευρώπη