Το νησί Οκινάουα στην Ιαπωνία έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του επιστημονικού κόσμου. Κι αυτό εξαιτίας της ιδιαίτερης μακροβιότητας των κατοίκων του. Πολλοί αναρωτιούνται ποιο είναι το μυστικό της μακροζωίας τους. Η απάντηση κρύβεται σε ένα λαχανικό, σχεδόν άγνωστο στο ευρύ κοινό. Τη μοβ γλυκοπατάτα ή αλλιώς beni imo.
Μακροζωία και διατροφή
Στη διάρκεια της ιστορίας το beni imo υπήρξε επανειλημμένα το κλειδί για την επιβίωση των κατοίκων της Οκινάουα: έχει γίνει βασικό φαγητό σε περιόδους πολέμου ή πείνας λόγω της ευκολίας καλλιέργειας και της μεγάλης διάρκειας ζωής του. Πριν συνδεθεί με τη μακροζωία, θεωρήθηκε ειδικά τροφή για τα φτωχά κοινωνικά στρώματα. Σήμερα, ωστόσο, είναι βαθιά ενσωματωμένο στη γαστρονομική κουλτούρα του νησιού.
Το Beni imo είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες, έτσι παρέχει ενέργεια μακράς διαρκείας και προάγει την πέψη χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες. Είναι γεμάτο βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για την όραση και την υγεία του ανοσοποιητικού. Και λόγω του αντιοξειδωτικού περιεχομένου του, έχει προστατευτική δράση στα κύτταρα, επιβραδύνοντας έτσι τη γήρανση.
Το εντυπωσιακό χρώμα του προέρχεται από φυσικές χρωστικές ουσίες που ονομάζονται ανθοκυανίνες, οι οποίες εξουδετερώνουν αποτελεσματικά τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες. Αυτό το αποτέλεσμα συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων, μειώνει την ανάπτυξη φλεγμονής και προστατεύει από χρόνιες ασθένειες. Οι ανθοκυανίνες βελτιώνουν επίσης την καρδιαγγειακή υγεία και έχουν ευεργετική επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου.
Τι λένε οι ερευνητές;
Σύμφωνα με μια μελέτη, οι άνθρωποι που ζουν στην Οκινάουα έχουν ιδιαίτερα χαμηλή συχνότητα εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, η οποία σχετίζεται άμεσα με τις διατροφικές τους συνήθειες.
Μακροζωία: Οι 5 εντολές για να φτάσουμε τα 100