Μαλλιά: Γιατί πέφτουν;

γυναίκα με ξανθά μακριά μαλλιά που έχει ξηροδερμία
11-11-2019

Όλοι μας χάνουμε καθημερινά τρίχες από τα μαλλιά μας. Στο λούσημο, στο βούρτσισμα… Ο αριθμός των τριχών που πέφτουν ημερησίως ανέρχεται περίπου στις 50-150. Τι γίνεται όμως όταν χάνουμε πολλές περισσότερες; Τότε έχουμε σοβαρή τριχόπτωση και πρέπει να κάνουμε κάτι για να την εντοπίσουμε.

Οι 3 λόγοι για τους οποίους χάνουμε μαλλιά


Εποχική τριχόπτωση

Κατά βάση η τριχόπτωση εντείνεται το Φθνόπωρο από τα τέλη Αυγούστου μέχρι περίπου τα τέλη Οκτώβρη. Σε κάποιες περιπτώσεις συμβαίνει και άλλους μήνες αλλά κατά βάση αυτό είναι κάτι το φυσιολογικό που αντιμετωπίζεται με συμπληρώματα βιταμινών, ειδικά σαμπουάν και άλλα σκευάσματα.

Ψυχολογική τριχόπτωση

Σε περιόδους άγχους, έλλειψης ύπνου, κακής διατροφής λόγω κακής διάθεσης κ.λπ. παρατηρείται απότομη τριχόπτωση. Σε ακραίες περιπτώσεις έντονου στρες μπορεί τα μαλλιά να αλλάξουν μέχρι και χρώμα, να γίνουν γκρι ή άσπρα. Η ψυχολογική τριχόπτωση είναι ένδειξη κακής ψυχικής κατάστασης η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα θα έχει επιπτώσεις γενικά. Η χαλάρωση, η μείωση του άγχους, ο καλύτερος ύπνος βοηθούν να μη συνεχιστεί .

Παθολογική τριχόπτωση

Σε περίπτωση αναιμίας, καλό θα είναι να γίνουν εξετάσεις λόγω έλλειψης σιδήρου, χαμηλού αιματοκρίτη κλπ. Το ίδιο ισχύει και για περιπτώσεις που ο θυρεοειδής δεν παράγει σωστά θυροξίνη. Αυτά παίζουν άμεσο ρόλο στην τριχόπτωση.

Επί πρόσθετα, σε περιπτώσεις αλωπεκίας, ο θύλακας της τρίχας εξασθενεί λόγω διάφορων χημικών παραγόντων που βρίσκονται στο σώμα μας (Διυδροτεστοστερόνη, αυξημένη τεστοστερόνη, ορμονικές αλλαγές, κληρονομικότητα). Στην περίπτωση αυτή τα μόνα μέσα που μπορούν να γλιτώσουν τα μαλλιά είναι πολύ διαφορετικά. Αρχικά, είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε δερματολόγο για τη διάγνωση.

Πριν εξελιχθεί η τριχόπτωση σε αραίωση και έπειτα σε φαλάκρα η/-ο γιατρός θα σημειώσει μία θεραπεία. Συνήθως αυτή περιλαμβάνει, μινοξιδίλη, ειδικά σαμπουάν, χάπια κλπ τα οποία στοχεύουν να μην επιτρέψουν την αλωπεκία να συνεχιστεί. Αυτές οι θεραπείες καλό είναι να κρατάνε εφ’ όρου ζωής.

Διότι η αλωπεκία, δεν σταματά ποτέ, απλά καταστέλλεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Μαλλιά: Πως μπορούν να δείξουν την τάση στην σχιζοφρένεια