Μαξ Περούτζ

Μαξ Περούτζ
05-02-2021

Ο Μάξ Φέρντιναντ Περούτζ (19 Μαίου 1914 – 6 Φεβρουαρίου 2002) ήταν Βρετανο – Αυστριακός μοριακός βιολόγος που το 1962 πήρε το Νόμπελ Χημείας για τις έρευνες του επάνω στην δομή της αιμοσφαιρίνης και της μυοσφαιρίνης. 

Ο Περούτζ πήρε το πτυχείο της Χημείας το 1936.
Δυο χρόνια αργότερα, έγινε μέλος μιας ομάδας τριών επιστημόνων που πήγαν στις Ελβετικές Άλπεις και μελέτησαν πως το χιόνι μετατρέπεται σε πάγο. Το άρθρο του στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society» τον έκαναν παγκοσμίως αναγνωρισμένο ως ειδικό στους παγετώνες.

Χάρη στην προηγούμενη έρευνα του για την τοποθέτηση των κρυστάλλων σε διάφορες στρώσεις παγετώνων, το 1942 πήρε μέρος σε μια μυστική αποστολή να χτίσει μια πλατφόρμα στην μέση του Ατλαντικού η οποία θα χρησιμοποιούταν για την ανεφοδιασμό των αεροσκαφών.
Για να το κάνει αυτό, μελέτησε το μείγμα χιονιού και πολτού ξύλου κάνοντας μυστικά πειράματα στο Λονδίνο. Κατάφερε να δείξει πώς επιπλέουν οι παγετώνες.

Το 1953 ο Περούτζ χρησιμοποίησε την μέθοδο του με ακτινογραφίες για να διαπιστώσει την μοριακη δομή της πρωτεϊνης αιμοσφαιρίνη που μεταφέρει οξυγόνο στο αίμα. Σήμερα, έτσι μελετώνται χιλιλαδες πρωτεϊνες.
Το 1959, μαζί με τους συνεργάτες του κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσυν την δομή της αιμοσφαιρίνης σε υψηλή ανάλυση. Ως αποτέλεσμα, το 1970 έφτασε στο σημείο να δείξει η αιμοσφαιρίνη λειτουργεί ως μοριακή μηχανή. Πώς δηλαδή μετατοπίζεται από την απο-οξυγωνομένη στην οξυγονωμένη κατάσταση ώστε να μπορεί να δίνει οξυγόνο σε μύες και άλλα όργανα.