Μετάλλαξη «Όμικρον»: Η ονοματοδοσία –  Γιατί ο ΠΟΥ παρέλειψε γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου

Π.Ο.Υ.
29-11-2021

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρέλειψε γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου ονομάζοντας τη νέα μετάλλαξη του COVID-19, Όμικρον. Το θέμα απασχόλησε πολλούς χρήστες του διαδικτύου. Μάλιστα, αρκετές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αμφισβήτησαν την απόφαση του ΠΟΥ για την ονομασία νέων παραλλαγών του COVID-19. Και εικάζουν αν ο ΠΟΥ απέφευγε τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου Ν («Nu») και Χ («Xi»).

Το Reuters απευθύνθηκε στον ΠΟΥ και ο Οργανισμός παραδέχτηκε ότι τα γράμματα όντως παραλείφθηκαν. Καθώς «το «Nu» συγχέεται πολύ εύκολα με το «νέο» (new) και το «Xi» δεν χρησιμοποιήθηκε επειδή είναι ένα κοινό επώνυμο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, «οι βέλτιστες πρακτικές του ΠΟΥ για την ονομασία της νόσου προτείνουν την αποφυγή «προσβολής σε οποιαδήποτε πολιτιστική, κοινωνική, εθνική, περιφερειακή, επαγγελματική ή εθνοτική ομάδα».

Σημειώνεται πως τον Μάιο του 2021, ο ΠΟΥ ονόμασε παραλλαγές του κορονοϊού με γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, για να απλοποιήσει τη συζήτηση και την προφορά.

Παραλλαγή ανησυχίας

Η νέα μετάλλαξη έχει χαρακτηριστεί από τον ΠΟΥ ως «παραλλαγή ανησυχίας». Καθώς ακόμη δεν έχει διαπιστωθεί εάν είναι πιο μεταδοτική ή πιο μολυσματική, εάν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά κλπ.

Μέχρι στιγμής, ο ΠΟΥ έχει εντοπίσει τέσσερις παραλλαγές ανησυχίας – Άλφα, Βήτα, Γάμμα και Δέλτα. Και ονομάτισε δύο παραλλαγές ως ενδιαφέρουσες, που είναι το επόμενο επίπεδο. Λάμδα που εντοπίστηκε στο Περού τον Δεκέμβριο του 2020. Και Μ (Mu), σε Κολομβία τον Ιανουάριο.

Την Παρασκευή, ταξινόμησε την παραλλαγή B.1.1.529 που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική ως «παραλλαγή ανησυχίας» του SARS-CoV-2. Και την χαρακτήρισε με το ελληνικό γράμμα «Όμικρον». «Αυτή η παραλλαγή έχει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων, μερικές από τις οποίες είναι ανησυχητικές. Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης με αυτήν την παραλλαγή, σε σύγκριση με άλλες παραλλαγή ανησυχιας», σύμφωνα με τον ΠΟΥ.