Κορωνοϊός: Μια ανάσα από το χάπι κατά της COVID-19

γυναίκα στο νοσοκομείο επειδή την έχει μολύνει ο κορωνοϊός
02-10-2021

Από την ημέρα που ο κορωνοϊός μπήκε στην ζωή μας, όλοι ελπίζουμε σε μια θεραπεία. Και τώρα φαίνεται πως είμαστε μια ανάσα από αυτήν. Η Αμερικανική εταιρία Merck ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να ζητήσαι άδεια για το χάπι της κατά του κορωνοϊού.

Το χάπι ονομάζεται Μolnupiravir και οι έρευνες έδειξαν πως περιόρισε κατά 50% τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου.

Το χάπι για να καταπολεμηθεί ο κορωνοϊός

Μάλιστα, η Αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Merck που το παρασκευάζει ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ζητήσει μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες επείγουσα άδεια από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. Αν εγκριθεί, το φάρμακο θα αρχίσει να συνταγογραφείται ευρέως σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με κορωνοϊό.

Το χάπι της Merck χορηγείται δύο φορές τη μέρα επί πέντε μέρες στους ασθενείς που πρόσφατα διαγνώστηκαν με κορωνοϊό.

Η εταιρεία θα ζητήσει το «πράσινο φως» για την κυκλοφορία του φαρμάκου και σε άλλες χώρες. Αν το πάρει, το φάρμακο θα αρχίσει να συνταγογραφείται ευρέως σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με κορωνοϊό. Το φάρμακο φαίνεται να είναι αποτελεσματικό έναντι διαφόρων παραλλαγών του κορωνοϊού, μεταξύ των οποίων κατά της κυρίαρχης σήμερα Δέλτα.

Τι λένε οι ειδικοί

O Ελληνοαμερικανός αντιπρόεδρος κλινικών ερευνών της Merck, Νικ Καρτσώνης, δήλωσε ότι «είναι αξιοσημείωτο πως πρόκειται για το πρώτο χορηγούμενο από το στόμα αντι-ιικό φάρμακο για μη νοσηλευόμενους ασθενείς που δείχνει να προσφέρει όφελος. Είναι σαφώς ένα σημαντικό σημείο στην εξέλιξη της μάχης μας κατά της Covid-19».

Η Merck, που προτίθεται να παράγει εκατομμύρια τεμάχια του νέου φαρμάκου σε συνεργασία με τη μικρή εταιρεία Ridgeback Biotherapeutics, βρίσκεται σε «κούρσα» ανταγωνισμού με την Pfizer για την ανάπτυξη του πρώτου ευρέως χρησιμοποιούμενου αντι-ιικού χαπιού που θα αποτρέπει τη σοβαρή Covid-19. Έως τώρα ουσιαστικά υπάρχουν μόνο μονοκλωνικά αντισώματα κατά του κορονοϊού, χορηγούμενα ενδοφλέβια και με υψηλό κόστος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Κορωνοϊός: Βλάβες στα νεφρά στο 20% – 40% των ασθενών