Μήπως δεν κοιμάσαι όσο νομίζεις;

26-12-2016
Επιστήμονες από το Κέντρο Ύπνου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείο Johns Hopkins, δίνουν μια νέα οπτική στον ύπνο και λένε πως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κοιμούνται όσο νομίζουν πως κοιμούνται πολύ απλά γιατί ο ύπνος τους δεν είναι αυτός που πρέπει.Μπορεί να είναι ξαπλωμένοι για 7 ώρες αλλά ο πραγματικός τους ύπνος να είναι 5 ώρες. Οι επιστήμονες το ονομάζουν αυτό “αποδοτικότητα του ύπνου”. Έναν τομέα μελέτης σχετικά νέο που όμως παρουσιάζει όμως ραγδαία πρόοδο.
 
Πως μπορεί να μετρήσει όμως κανείς την πραγματική διάρκεια του ύπνου του; Υπάρχουν τρεις παράγοντες που συνιστούν καλό, πραγματικό ύπνο. Η διάρκεια, η ημέρα και η ποιότητα. Η πραγματική αποδοτικότητα ύπνου ήταν, μέχρι πρόσφατα, κάτι που μόνο οι γιατροί μπορούσαν με ειδικά μηχανήματα στα ιατρεία τους. Τώρα όμως οι ανιχνευτές υγείας, τα καινούργια gadget που υπάρχουν στην αγορά, μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό. Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι μπορούν να μετρήσουν την ώρα του πραγματικού ύπνου. Με ειδικούς αισθητήρες μετρούν αν κινείσαι αλλά και να διακρίνουν την απλή ακινησία με τον πραγματικό ύπνο. Τον τελευταίο καιρό έχουν φτιαχτεί μέχρι και σχετικές εφαρμογές για τα smartphones.
 
Η επικεφαλής νευρολόγος του Κέντρου, Rachel Salas λέει βέβαια πως αν βρούμε ανησυχητικά στοιχεία μόνο σε αυτούς τους ανιχνευτές χωρίς να έχουμε κανένα άλλο σημάδι, τότε μάλλον δεν πρέπει να ανησυχούμε.
 
Πως όμως μπορούμε να βελτιώσουμε την αποδοτικότητα του ύπνου μας;
 
– Κλείνουμε την τηλεόραση, το κινητό και τον υπολογιστή ακόμα και μια ώρα πριν πέσουμε για ύπνο.
– Τηρούμε ένα πρόγραμμα ύπνου.
– Δεν κάνουμε γυμναστική πριν πέσουμε στο κρεβάτι.
– Δεν πίνουμε πολύ αλκοόλ πριν κοιμηθούμε.
 
Οι ειδικοί του Jonhs Hopkins μας θυμίζουμε πως ο καλός ύπνος δεν είναι απαραίτητα μόνο αυτός που παρουσιάζει 100% αποδοτικότητα. Αυτό εξαρτάται κι από άλλους παράγοντες.