Με ειδική αναφορά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καλεί τους ιδιώτες γιατρούς να κάνουν 2-3 εφημερίες το μήνα – έναντι αμοιβής – σε περιοχές όπου το τοπικό νοσοκομείο έχει ελλείψεις προσωπικού σε συγκεκριμένες ειδικότητες.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου, «Θέλουμε και προσπαθούμε να κάνουμε πιο θελκτικό το ΕΣΥ για τους γιατρούς, τόσο με περαιτέρω αύξηση των αποδοχών τους, όσο και με άλλες παρεμβάσεις που όμως θέλουν χρόνο για να αποδώσουν».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα μέτρα αμέσου αποδόσεως, «όπως η πρόσκληση σε ιδιώτες γιατρούς σε περιοχές όπου το τοπικό νοσοκομείο έχει ελλείψεις προσωπικού σε συγκεκριμένες ειδικότητες -παρά τις διαδοχικές προκηρύξεις θέσεων- να κάνουν, φυσικά με αμοιβή, δύο με τρεις εφημερίες τον μήνα. Έτσι, οι συνάδελφοί τους στο ΕΣΥ δεν θα επιβαρύνονται σε υπερβολικό βαθμό, γεγονός που τους ωθεί ευκολότερα σε παραίτηση».
Τονίζει ότι αυτό το μέτρο είναι απολύτως έκτακτο και όχι σε μόνιμη βάση. Και καλεί τους ιδιώτες γιατρούς να ανταποκριθούν, θυμίζοντας απλώς ότι βάσει της κείμενης νομοθεσίας και ο ιδιώτης γιατρός αποτελεί μέρος του ΕΣΥ. Παράλληλα, συγχαίρει τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για την πρωτοβουλία του να προσφέρει έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ σε όποιον ιδιώτη γιατρό καλύπτει τις ανάγκες του ΕΣΥ.
Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση
Ειδική αναφορά κάνει ο πρωθυπουργός στην ολοκλήρωση της διαβούλευσης του νομοσχεδίου για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση. «Εδώ και 30 χρόνια δεν είχε γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα δημόσιας υγείας», υπογραμμίζει και παρουσιάζει τις αλλαγές που προωθούνται.
Όλες οι υπάρχουσες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας του ΕΣΥ εντάσσονται πλέον στο Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας που διαρθρώνεται σε Περιφερειακά Δίκτυα υπαγόμενα στις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών υπό ενιαία υπηρεσιακή, ιατρική και νοσηλευτική διεύθυνση.
Παράλληλα, δημιουργείται ο Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων όπου θα ενταχθούν όλοι οι εγκεκριμένοι δημόσιοι οργανισμοί και φορείς θεραπείας των εξαρτήσεων, με απόλυτο σεβασμό των θεραπευτικών επιλογών του καθενός.
Στόχος της μεταρρύθμισης είναι η αναδιάρθρωση του συστήματος οργάνωσης και διοίκησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας αλλά και ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να επιτυγχάνεται έγκαιρη και σωστή διάγνωση των ψυχικών διαταραχών, η απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε όλες τις αναγκαίες υπηρεσίες κοντά στην κατοικία τους, η αποασυλοποίηση, η πρόληψη παραβατικών συμπεριφορών των ανηλίκων και η αποτελεσματική καταπολέμηση του στίγματος.
«Κωνσταντοπούλειο-Αγ.Όλγα» Νέας Ιωνίας
«Εντωμεταξύ αντιμετωπίζουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται απαράδεκτες καταστάσεις -ελεεινές υποδομές για πάσχοντες και προσωπικό- σαν αυτές που αποκαλύφθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο στην Ψυχιατρική Κλινική στο Νοσοκομείο «Κωνσταντοπούλειο-Αγία Όλγα» της Νέας Ιωνίας», τονίζει ο πρωθυπουργός.
Τότε είχε ζητηθεί η παραίτηση της διοίκησης και η κλινική έκλεισε για να ανακαινιστεί. Μόλις έξι μήνες μετά, η Ψυχιατρική Κλινική παραδόθηκε πλήρως ανακαινισμένη προς χρήση. «Άλλο ένα «επαναστατικό αυτονόητο» από τα πολλά που έχει ανάγκη η Ελλάδα», υπογραμμίζει.
Επιπλέον από την αρχή του έτους το «Κωνσταντοπούλειο-Αγία Όλγα» ενισχύθηκε με 34 γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ θα προστεθούν και άλλοι 15 νοσηλευτές μέσα σε αυτό το καλοκαίρι. Και καταλήγει, «Εκκρεμεί, απ’ ό,τι πληροφορήθηκα, η τοποθέτηση παιδιάτρου στη Μαιευτική Κλινική, αλλά καταβάλλονται προσπάθειες να βρεθεί λύση, όπως και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις όπου υπάρχουν κενά».