Μέτρα και παρεμβάσεις για τον εθισμό των παιδιών και των νέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προωθεί η κυβέρνηση. Στο θέμα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου. Όπως αναφέρει, «δεν χρειαζόμαστε ιδιαίτερη επιστημονική τεκμηρίωση για να το διαπιστώσουμε. Υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να αναλάβουμε άμεσα δράση. Ως κυβέρνηση πήραμε την πρωτοβουλία να ανοίξουμε καταρχάς τη δημόσια συζήτηση επί του θέματος, καλώντας τους γονείς να γίνουν σύμμαχοι στην προσπάθεια να χαράξουμε μια αποτελεσματική πολιτική αντιμετώπισης του ψηφιακού εθισμού. Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους πάντες, πολιτικές δυνάμεις, επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα, γονείς και παιδιά. Χωρίς να δαιμονοποιήσουμε την τεχνολογία, επικεντρωνόμαστε στην προστασία των ανηλίκων από τον ψηφιακό εθισμό».
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι στις 30 Δεκεμβρίου, σε ειδική εκδήλωση με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση ενός πραγματικού προβλήματος. «Σε πρώτη φάση θα έχουμε μια πλατφόρμα που θα λέγεται parco.gov.gr, με όλες τις οδηγίες για το πώς μπορεί ο γονιός να ενεργοποιήσει στο κινητό του παιδιού του ρυθμίσεις που θα το προστατεύουν τόσο από την παρατεταμένη χρήση όσο και από την προβολή περιεχομένου προβληματικού, προσβλητικού ή επικίνδυνου για τον ανήλικο. Μέσα στο α’ τρίμηνο του 2025 θα προχωρήσουμε επίσης στην υλοποίηση της ψηφιακής εφαρμογής «Kids Wallet» που θα διευκολύνει περαιτέρω τους γονείς να περιορίζουν την κατάχρηση του κινητού από τα παιδιά τους, αλλά και την έκθεσή τους σε ακατάλληλο ή εθιστικό περιεχόμενο. Παράλληλα, θα τρέξει καμπάνια ενημέρωσης για να βοηθήσουμε τους γονείς να αξιοποιήσουν τα εργαλεία αυτά».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προαναγγέλει και Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. «Θα επιδιώξουμε συνεργασία με τους παρόχους, ώστε να εναρμονίσουμε πρακτικές και να διαμορφώσουμε ένα νέο πλαίσιο που θα προστατεύει τα παιδιά. Ένα πλαίσιο που θα κατοχυρώνει μια σειρά από νέα ψηφιακά δικαιώματα των παιδιών μας και θα αναγκάζει τις πλατφόρμες και τις τεχνολογικές εταιρίες να τα σεβαστούν και να αναπτύξουν αντίστοιχες εφαρμογές προστασίας. Δεν στοχεύουμε σε σκληρές, δρακόντειες ή οριζόντιες απαγορεύσεις που δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Αυτό που θέλουμε είναι να χτίσουμε ένα περιβάλλον που θα προστατεύει τα παιδιά από την υπερβολική χρήση ή/και κατάχρηση της τεχνολογίας, χωρίς να στερούμε τις δυνατότητες που αυτή προσφέρει. Το κλειδί είναι στην ισορροπία».
Ειδική αναφορά κάνει ο πρωθυπουργός στις πολιτικές δημόσιας υγείας που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Μία από αυτές είναι η διενέργεια προληπτικών προγεννητικών ελέγχων για Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία και Βαριά Συνδυασμένη Ανοσοανεπάρκεια σε νεογνά, με χρηματοδότηση 2.022.440 ευρώ στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού. Η Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία είναι μια από τις πιο σοβαρές γενετικές παθήσεις στη χώρα μας. Η έγκαιρη διάγνωση, πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων, δίνει τη δυνατότητα για άμεση έναρξη θεραπείας, κάτι που θα επιτρέψει την επιτυχή αντιμετώπιση της νόσου, καθώς στο προσυμπτωματικό στάδιο οι υπάρχουσες θεραπείες αποδίδουν τα μέγιστα. Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάσσεται και το πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου για τη Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία και την πιο συχνή γενετική μετάλλαξη της Κυστικής Ίνωσης. Το πρόγραμμα αφορά γυναίκες 20-35 ετών σε Κρήτη και Ικαρία, τις περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά αυτών των νοσημάτων στη χώρα.