Μητσοτάκης για Κινητές Ομάδες Υγείας: Το πρόγραμμα αφορά τουλάχιστον 337.000 κατοίκους σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές καθώς και σε 87 νησιά

17-02-2025

Στην έναρξη λειτουργίας των Κινητών Ομάδων Υγείας από το Ορμένιο και άλλα πέντε απομακρυσμένα χωριά του Βορείου Έβρου, αναφέρεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου. Όπως σημειώνει οι Κινητές Ομάδες «Πραγματοποιούν προληπτικές εξετάσεις, αλλά αντιμετωπίζουν και οξέα περιστατικά, πηγαίνοντας σε απομακρυσμένες περιοχές που η πρόσβαση στο νοσοκομείο, για παράδειγμα, δεν είναι εύκολο, αλλά πηγαίνουν ακόμα και κατ’ οίκον για παροχή υπηρεσιών υγείας. Το πρόγραμµα των 250 ΚΟΜΥ προβλέπεται να καλύψει περίπου 213.000 κατοίκους σε 38 ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές και άλλους 124.000 που διαµένουν σε 87 νησιά της Ελλάδας, ενώ προβλέπονται δράσεις και σε περιοχές αστικών κέντρων με κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στην πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Στόχος μας είναι να φέρουμε το ΕΣΥ πιο κοντά στους πολίτες, αντί να χρειάζεται οι πολίτες να πηγαίνουν σε αυτό. Επιδιώκουμε να εδραιώσουμε μια κουλτούρα πρόληψης σε όλη τη χώρα και παράλληλα να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες με χρόνια νοσήματα θα έχουν συστηματική παρακολούθηση από ειδικευμένους γιατρούς, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.

Γνωρίζουμε ότι ιδιαίτερα στα νησιά μας υπάρχει αδυναμία στέγασης του υγειονομικού προσωπικού που μετακινείται τους καλοκαιρινούς μήνες για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες λόγω τουρισμού. Για τον λόγο αυτό, ολοκληρώθηκε η κατασκευή και ο εξοπλισμός των 16 διαμερισμάτων πάνω από το Κέντρο Υγείας Μυκόνου για να στεγάσουν τους γιατρούς και το υπόλοιπο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου. Το έργο υλοποιήθηκε με τη δωρεά της αστικής, μη κερδοσκοπικής εταιρείας της οικογένειας Δακτυλίδη, την οποία και ευχαριστούμε που στηρίζει το ΕΣΥ. Παρόμοιες πρωτοβουλίες έχουμε ξεκινήσει και σε άλλα νησιά με ανάλογο πρόβλημα και ελπίζω σύντομα να έχουμε αντίστοιχες λύσεις».

Ειδική αναφορά κάνει ο πρωθυπουργός στον έλεγχο γνησιότητας των φαρμάκων που διατίθενται στη χώρα μας μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων, των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, των δημόσιων νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών που εκτελούν συνταγές από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. «Τέθηκε σε πλήρη λειτουργία ο Ελληνικός Οργανισμός Επαλήθευσης Φαρμάκων, που θα ελέγχει ψηφιακά πλέον όλα τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, αποτρέποντας την είσοδο παραποιημένων σκευασμάτων στη νόμιμη αλυσίδα εφοδιασμού. Μέχρι τώρα η επαλήθευση γινόταν με τη γνωστή «ταινία γνησιότητας» από τον ΕΟΦ. Στο εξής, θα γίνεται με τον κωδικό barcode που θα υπάρχει πάνω στη συσκευασία συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων. Μπορεί να φαίνεται πολύς ο χρόνος από το 2023 που συστάθηκε ο Ελληνικός Οργανισμός Επαλήθευσης Φαρμάκων μέχρι σήμερα, ωστόσο η υλοποίηση αυτου του εγχειρήματος δεν ήταν αυτονόητη. Για να γίνει πραγματικότητα χρειάστηκαν σημαντικές επενδύσεις από όλη την αλυσίδα, κυρίως από τους φαρμακοποιούς. Σκεφτείτε μόνο πόσοι χρειάστηκε να συνεργαστούν: περίπου 10.500 ιδιωτικά φαρμακεία, 38 φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, 190 ιδιωτικές κλινικές, 150 δημόσια νοσοκομεία, 140 χονδρέμποροι στην Ελλάδα οι οποίοι διανέμουν ετησίως περίπου 500 εκατομμύρια συνταγογραφούμενα φάρμακα, καθώς και τουλάχιστον 310 κάτοχοι αδειών κυκλοφορίας. Σε όλους αξίζουν μπράβο για τη συμβολή τους -ο καθένας στο στάδιο που τον αφορά- ώστε το σύστημα αυτό να γίνει πράξη και να έχουμε την καλύτερη δυνατή ιχνηλάτηση φαρμάκων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», τονίζει.

Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρεται και στο ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης 500 τραυματιοφορέων της ΔΥΠΑ. Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων άνοιξε για το ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης –τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης – υπογραμμίζοντας πως στόχος του προγράμματος είναι η άμεση εργασιακή επανένταξη μακροχρόνια και νέων σε ηλικία ανέργων με χαμηλή εξειδίκευση. Οι 500 θέσεις είναι πλήρους απασχόλησης, σε φορείς του Υπουργείου Υγείας για χρονικό διάστημα 12 μηνών και με ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές έως 1.050 ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 7.800.000 ευρώ.