Μνήμη: Ποιο είναι το λαχανικό που την προστατεύει

γυναίκα που δεν μπορεί να θυμηθεί και έχει πρόβλημα με τη μνήμη της
17-08-2024

Όσο μεγαλώνουμε, η μνήμη μας εξασθενεί. Αυτό είναι ένα φυσιολογικό επακόλουθο της διαδικασίας της γήρανσης. Υπάρχει όμως ένα λαχανικό που φύεται κατά μήκος των ρεμάτων των ορεινών κοιλάδων της Ιαπωνίας και προστατεύει την μνήμη, ενώ, παράλληλα, καταπολεμά την φλεγμονή.

Ο λόγος για το γουασάμπι (wasabi) που έχει παρόμοια γεύση με την καυτερή μουστάρδα και διεγείρει περισσότερο τη μύτη παρά το στόμα.

Το πράσινο λαχανικό που καταναλώνεται υπό την μορφή καρυκεύματος, συνοδεύει συνήθως το σούσι.

Γουασάμπι και μνήμη

Όπως κατέδειξε σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, το λαχανικό με την πικάντικη γεύση μπορεί να προστατεύσει την βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη στην τρίτη ηλικία, δηλαδή μετά τα 60.

Ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή στο Ινστιτούτο Ανάπτυξης, Γήρανσης και Καρκίνου του Πανεπιστημίου Τοχόκου,Rui Nouchi διαπίστωσε ότι το συγκεκριμένο λαχανικό μειώνει την φλεγμονή και θωρακίζει την μνήμη.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι ωφέλιμες επιδράσεις του λαχανικού οφείλονται στη δραστική ουσία του, την 6-MSITC, μια αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη ένωση.

Στη μελέτη συμμετείχαν 72 Ιάπωνες εθελοντές ηλικίας 60 – 80 ετών, που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μια ομάδα λάμβανε ένα δισκίο wasabi (με 0,8 χιλιοστόγραμμα της ένωσης 6-MSITC) κάθε βράδυ πριν τον ύπνο για 12 εβδομάδες, ενώ η άλλη ομάδα λάμβανε ένα εικονικό φάρμακο (placebo).

Πριν και μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε διάφορα τεστ αξιολόγησης των νοητικών δεξιοτήτων τους. Από το δείγμα εξαιρέθηκαν άτομα με νοσήματα που επηρεάζουν τη γνωστική υγεία, ψυχικές διαταραχές, προβλήματα μνήμης, ακολουθούσαν συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές ή έκαναν κατάχρηση αλκοόλ.

Οι εθελοντές που έλαβαν το συμπλήρωμα wasabi σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις στην δοκιμασία για την συσχέτιση προσώπων και ονομάτων, η οποία αφορά την μνήμη.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι, χάρη στην 6-MSITC του λαχανικού, μειώνεται η φλεγμονή και τα επίπεδα οξειδωτικών ουσιών στον ιππόκαμπο, δηλαδή, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη μνήμη.

Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές και στη γνωστική ικανότητα. Αντίθετα, η δεύτερη ομάδα, που λάμβανε το εικονικό φάρμακο, δεν σημείωσε καμία πρόοδο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Διατροφή: 7 τροφές για καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση